Oliwki Montefiascone
gastronomia 11 października 2011 r Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia włoskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIrozgnieciony czosnek – 3 ząbkipomarańczowy – 1 szt.oliwa z oliwek – 300 mlgarść nasion kopru włoskiegoświeżo zmielony czarny pieprz – do smakucytryna – 1 szt.oliwki pestkowe – 350 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z pomarańczy i cytryny długimi wstążkami. Obierz i posiekaj czosnek. Zmiażdż nasiona kopru włoskiego tłuczkiem.
Krok 2
Oliwki odcedź na durszlaku i przełóż do miski. Dodaj skórkę, czosnek, koper włoski i czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
Krok 3
Włóż do wysterylizowanego słoika, zalej olejem. Zakręcić słoiczek i odstawić w chłodne miejsce, ale nie do lodówki, na 10 dni. Otwarty słoik należy przechowywać w lodówce; przed użyciem należy poczekać, aż oliwki ogrzeją się do temperatury pokojowej.