Oliwki marynowane (Aceitunas Alinadas)
weneryczny 27 października 20100,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutMarynowanieKuchnia hiszpańskaPustyWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘtymianek – 4 gałązkiczerwona ostra papryczka chili – 2 szt.oliwa z oliwekkoperek – 4 gałązkimieszanka pięciu ziaren pieprzunasiona kolendrylimonka – 1 szt.oliwki pestkowe lub faszerowane – 450-500 gczosnek – 4 ząbki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby wszystkie aromaty przypraw przeniknęły do oliwek, można delikatnie rozgnieść oliwki i czarne oliwki drewnianym tłuczkiem i nożem wykonać małe nacięcie wzdłuż. Czosnek rozgniatamy szeroką stroną noża, w moździerzu rozgniatamy lekko ziarna kolendry.
Krok 2
Do kubka włóż oliwki, czosnek, nasiona kolendry, pokrojoną na 4 części limonkę, gałązki tymianku, koperek, ostrą paprykę i mieszankę papryczek. Wymieszaj wszystko. Nie dodawaj soli, ponieważ oliwki w puszkach zawierają wystarczającą ilość soli.
Krok 3
Wszystkie składniki umieść w słoiczku, zalej oliwą tak, aby całkowicie je przykryła i szczelnie zamknij pokrywkę. Pozostaw słoik z oliwkami w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Następnie włóż słoik do lodówki na tydzień. W tym czasie okresowo potrząsaj słojem.
Krok 4
Wyjmij oliwki z lodówki na około godzinę przed podaniem. Podawać bez oliwy z oliwek. Olej ten można stosować do sosów sałatkowych.