Olivier z językiem

Do przepisu

Olivier z języczkiem to chyba najbardziej formalna wersja tej popularnej świątecznej sałatki. Ani kurczak, ani indyk, ani gotowana wieprzowina nie są w stanie zapewnić potrawom tak delikatnego, wyrafinowanego smaku! Oczywiście przygotowanie takiego Oliviera zajmie dużo czasu, ale wynik mile zaskoczy Twoich bliskich i gości w domu. Należy pamiętać, że ozorek wołowy po ugotowaniu będzie wymagał czasu, aby dokładnie ostygł, dlatego najlepiej przygotować ten składnik dzień wcześniej. Czy do przygotowania sałatki powinienem używać całego języka? Według własnego uznania! Resztę można pokroić w cienkie plasterki i dodać do świątecznego talerza mięsnego. Cóż, serwując Oliviera z językiem, nie trzeba być zbyt wymyślnym: wystarczy włożyć go do pięknej salaterki i postawić na stole. Smacznego!

Złożoność: łatwo Kalorie: 691,30 kcal/porcja Porcje: 8 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 6 godzin Używany: 30,94 g/54,55 g/21,56MikserGotowaniePrażenieKuchnia rosyjskaKolacjaSałatkaSałatka Olivier8 marcaNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 8 PORCJI1 ozor wołowy o wadze 1,2 kg7 jaj400 g mrożonego zielonego groszku1 długi ogórek6–7 ogórków marynowanych4–5 średnich ziemniaków1 mała cebulaocetsólW przypadku majonezu:250 ml oleju roślinnego1 jajko1 łyżka. l. Musztarda Dijon1 łyżka. l. biały ocet winny1 łyżeczka Sahara1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ugotuj język wołowy na sałatkę Olivier. Aby to zrobić, napełnij go wrzącą wodą i zagotuj. Gotuj przez 1,5 godziny na małym ogniu. Studzimy w bulionie 3–4 godziny. Następnie obieramy skórę i kroimy mięso w kostkę 1×1 cm.

Krok 2

Świeży ogórek dla Oliviera obierz, pokrój w kostkę 1×1 cm, włóż do durszlaka, dodaj sól, wymieszaj i pozostaw do odcieknięcia w zlewie na 1 godzinę. Ogórki drobno posiekaj.

Krok 3

Ziemniaki dla Oliviera ugotuj w skórkach, ostudź, obierz, pokrój w kostkę 1×1 cm. Jajka ugotuj na twardo, ostudź pod bieżącą zimną wodą, obierz i posiekaj. Odłóż dwa żółtka do dekoracji.

Krok 4

Obierz i drobno posiekaj cebulę. Włóż do miski, zalej 2 łyżkami. l. ocet, zalej go wrzącą wodą. Po 30 sek. Ułożyć na sicie, przepłukać zimną wodą i osuszyć. Zielony groszek zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić na durszlaku i wysuszyć.

Krok 5

Przygotuj majonez dla Oliviera z językiem. Do szklanki blendera włóż jajko, musztardę, ocet, cukier i sól. Wlać 100 ml oleju, ubić na gładką masę. Dolać pozostały olej, ubić na emulsję i ostudzić.

Krok 6

Wszystkie przygotowane składniki Oliviera wymieszaj z językiem, dopraw majonezem do smaku i włóż do dużej, pięknej salaterki. Wierzch posypać pokruszonym żółtkiem.

PRZYDATNE RADY

Majonez dla Oliviera z języczkiem można przygotować w podwójnej lub nawet potrójnej wielkości. Resztę wykorzystaj do dekoracji innych sałatek lub przełóż do czystego słoika i przechowuj w lodówce (nie dłużej niż 3 dni).

PRZY OKAZJI

W Olivierze z językiem lepiej jest włożyć nie zwykłą cebulę, ale białą lub płaską czerwoną cebulę krymską. Mają mniej ostry, słodszy smak, dlatego idealnie komponują się z sałatką.

Przy okazji

Sałatka Olivier, bez której nie można sobie wyobrazić Nowego Roku, stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli jako dressing użyjesz domowego majonezu. Oparty jest na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, która nadaje smakowi szczególnego wyrafinowania.

Borgesa
Borges ()

Przepis na domowy majonez z oliwek:

2 duże żółtka

2 łyżki l. sok z cytryny

240 ml oliwka obrazy olejne Extra Virgin, oryginalne Borges

1 łyżeczka słodka musztarda

2/3 łyżeczki sól

  1. Do wysokiej miarki włóż żółtka, dodaj musztardę, sok z cytryny i sól.
  2. Ubijaj blenderem zanurzeniowym przez 10-15 sekund.
  3. Ciągle ubijając, cienkim strumieniem wlewamy oliwę.
  4. Ubijać do momentu zgęstnienia i uzyskania jednorodnej emulsji.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja