Olivier bez ziemniaków, majonez, kiełbasa

Olivier bez ziemniaków, majonez, kiełbasa

Olivier bez ziemniaków, Olivier bez majonezu, Olivier bez kiełbasy, Olivier bez ogórków, Olivier bez marchewki, Olivier bez groszku. Dlaczego ludzie nie pytają! Jesteśmy gotowi zaspokoić wszystkie pragnienia. Oto 15 przepisów Oliviera bez…

Aby porozmawiać o Olivierze bez, najpierw porozmawiamy krótko o klasycznym Olivierze, czyli Olivierze z… Niezwykle dokładnie i dokładnie przestudiowaliśmy historię Oliviera (patrz. Tutaj). A wiemy, że istnieją dwa przepisy, które odtworzono według zeznań osób, które próbowały tej samej sałatki, którą wymyślił Lucien Olivier.

Wiemy to, przygotowując przepis opublikowany w książce P. P. Alexandrova „Przewodnik po podstawach sztuki kulinarnej”, wydanie 1897, trzeba użyć cietrzew, ziemniaki, ogórki, sałata, majonez prowansalski z oliwą, ogonki rakowe, lanspik (bulion z galarety), kapary i oliwki.

Do drugiego przepisu – iz książki „Kompletny prezent dla młodych gospodyń domowych”, wydanie 1904-1905 – potrzebne cietrzew, ozorek cielęcy, czarny kawior, sałata, raki, pikle, sos sojowy Kabul, ogórki, kapary, jajka na twardo. Jak wspomniano powyżej, historia Oliviera zawiera zarówno przepisy, jak i komentarze na temat produktów.

A jednak we wszystkich przepisach, z wyjątkiem Oliviera bez majonezu, oczywiście potrzebujesz majonezu. Sugerujemy wykonanie go w domu. Co więcej, wiemy jak to zrobić w 1 minutę. Aby uzyskać szczegółowe instrukcje, zobacz Tutaj.

Olivier bez ziemniaków

Jeśli wierzyć historii Oliviera, w klasycznym przepisie były też ziemniaki. I być może to ona odpowiada za sytość, objętość i stabilną bazę sałatki. To znajome i trochę słodkie. A jeśli lubisz Oliviera bez ziemniaków, to może lepiej nie gotować ziemniaków, tylko je upiec?

Olivier bez ziemniaków według alternatywnego przepisu

Chcesz nauczyć się gotować Oliviera bez ziemniaków? Zatem szybko przestudiuj nasz przepis! W tej sałatce wszystkie role przypisane są zupełnie innym „aktorom”. A jednak to Olivier, a właściwie jego inna, szlachetniejsza wersja – z owocami morza i rukolą. Ogórki kiszone zastąpiono świeżymi, a ziemniaki… Ziemniaki są tu po prostu niepotrzebne!

Olivier bez ziemniaków można również doprawić majonezem i sosem śmietanowym (proporcje 1:1). Aby smak był bardziej pikantny, dodaj do mieszanki dobrą musztardę rosyjską. Całkiem dopuszczalne jest zastąpienie boczniaków w sałatce Olivier świeżymi pieczarkami. W takim przypadku lepiej kupić najsilniejsze małe grzyby, które przed smażeniem należy przeciąć na pół. Oto triki tego Oliviera bez ziemniaków.

Olivier bez ziemniaków
Olivier bez ziemniaków

Do przygotowania porcji 6-8 g potrzebne będą:

  • 1 mała cytryna
  • 2 awokado, obrane i wypestkowane
  • 2 świeże ogórki
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 1 por, tylko biała część
  • 140 g boczniaków
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 80 g gotowanych lub konserwowych szyjek rakowych
  • 80 g majonezu
  • 40 g serka śmietankowego
  • 30 g rukoli
  • 4 łyżki l. czerwony kawior
  • 1 łyżka. l. małe kapary
  • 200 g gotowanych lub konserwowych macek ośmiornicy
  • 1 łyżka. l. sos ostrygowy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj składniki Olivier bez ziemniaków. Za pomocą drobnej tarki usuń cienką warstwę skórki z połówki cytryny. Wyciśnij sok z całej cytryny.
  2. Obierz miąższ awokado i pokrój w drobną kostkę – najlepiej wielkości groszku. Wszystkie pozostałe składniki należy pokroić w kostkę tej samej wielkości. Włóż do dużej miski i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  3. Obierz ogórki. Jeśli nasiona są duże, usuń je łyżeczką. Miąższ pokroić w kostkę. Pokrój także mozzarellę. Przełożyć do miski z awokado, dodać ogórki i wymieszać.
  4. Drobno posiekaj por dla Oliviera. Boczniaki pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Zrumienić pory, dodać boczniaki i smażyć do miękkości. Grzyby powinny nabrać zimnego koloru. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
  5. Do miski włóż smażone boczniaki i cebulę wraz z awokado, ogórkami i mozzarellą. Dodać połowę szyjek rakowych, pokroić na średnie kawałki i wymieszać. Resztę odłóż do podania.
  6. Do sosu wymieszaj majonez z twarogiem i skórką. Doprawić solą i pieprzem. Doprawiamy Oliviera w misce i przekładamy do salaterki. Udekoruj rukolą, kawiorem i kaparami. Na wierzchu ułóż macki ośmiornicy, pozostałe ogony raków i skrop sosem ostrygowym.

Olivier bez ziemniaków z awokado i ogonkami raków

„W Olivier bez ziemniaków jest kremowe awokado. Jako dressing stosuje się majonez z kroplą wasabi. Nadal smakuje tak samo jak Olivier, ale bardziej wyrafinowany i bogaty w smak!”– mówi autorka przepisu Natalia Andreeva.

Olivier bez ziemniaków z awokado i ogonkami raków
Olivier bez ziemniaków z awokado i ogonkami raków

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 4 marchewki
  • 4 jajka na twardo
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 świeży ogórek
  • 400 g szyjek rakowych/mięsa kraba
  • 200 g zielonego groszku konserwowego

Do tankowania:

  • 3 łyżki. l. majonez
  • ¼ łyżeczki wasabi
  • Aby upiec marchewkę:
  • 1-2 łyżeczki oliwa z oliwek
  • 1 szczypta kminku
  • 1 szczypta mielonej kolendry
  • 1 szczypta czerwonej mielonej papryki
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól morska

Aby przesłać:

  • 2 łyżki l. czerwony kawior
  • 5 jaj przepiórczych, ugotowanych na twardo
  • 8 średnich krewetek, obranych, najlepiej grillowanych
  1. W przypadku Oliviera bez ziemniaków marchewkę pokroić w długie kawałki. Skropić olejem i natrzeć mieszanką przypraw. Zawiń w folię. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, aż marchewki będą miękkie. Ostudzić do temperatury pokojowej i pokroić w drobną kostkę – najlepiej wielkości groszku. Wszystkie pozostałe składniki należy pokroić w kostkę tej samej wielkości. RADA! Lepiej upiecz więcej marchewek. Jest smaczna i może stanowić dobry dodatek do mięs, drobiu i ryb. Marchewkę można przygotować wcześniej – dzień wcześniej przygotowując Oliviera bez ziemniaków.
  2. Jajka obierz i pokrój w kostkę. Miąższ awokado pokroić w kostkę.
  3. Wszystkie ogórki pokroić w kostkę. Przełożyć na sito i odcisnąć nadmiar soku. Możesz osuszyć ogórki ręcznikiem papierowym.
  4. Szyjki rakowe/mięso kraba również pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj i dodaj groszek. Dobrze wymieszaj.
  5. Aby doprawić majonez, dodaj wasabi do smaku. Dopraw Oliviera bez ziemniaków, dodaj sól i wymieszaj. Podczas serwowania udekoruj czerwonym kawiorem, jajkami przepiórczymi i krewetkami.

Olivier bez majonezu

To oczywiście jakiś nonsens – Olivier bez majonezu. Oczywiście każdy ma inny gust, ale może po prostu nie próbowałeś domowego majonezu?! Tak, z aquafaby można też zrobić domowy majonez bez jajek. Jest to płyn powstający po ugotowaniu ciecierzycy. Można go również znaleźć w puszce groszku konserwowego. Mówimy Ci, jak przygotować taki majonez Tutaj.

Olivier bez majonezu z kwaśną śmietaną

Olivier ze śmietaną to lżejsza wersja słynnej sałatki noworocznej. Sałatka nie zawiera jajek ani marchewki, ale zawiera świeże ogórki i zielony groszek. Do sosu wybierz najgrubszy, najgrubszy (co najmniej 30%), jeśli to możliwe, naturalny. W tym przypadku smak Oliviera z kwaśną śmietaną stanie się szczególnie wyrafinowany: świeże nuty zostaną połączone z kremowymi.

Jeśli ta wersja Oliviera bez majonezu wydaje Ci się zbyt lakoniczna, dodaj do niej inne składniki. Idealnie sprawdzi się na przykład cebulka i awokado: dobrze komponują się z resztą sałatki, ale jej nie obciążają.

Olivier bez majonezu z kwaśną śmietaną i kiełbasą
Olivier bez majonezu z kwaśną śmietaną i kiełbasą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 3 świeże ogórki
  • 4 gałązki pietruszki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 250-300 g kiełbasy lekarskiej/gotowanej cielęciny lub gotowanej wieprzowiny
  • 4-5 łyżek. l. najbogatsza i najsmaczniejsza śmietana
  • 0,5 łyżeczki musztarda, najlepiej Dijon lub Bawarska
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Przygotuj składniki Oliviera ze śmietaną. Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką i włóż do rondla. Zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. lub do całkowitego ugotowania. Tylko nie rozgotuj ziemniaków!
  2. Spuścić wodę. Całkowicie ostudź ziemniaki. Jeśli czas na to pozwala, włóż do lodówki na kilka godzin. Następnie obierz ziemniaki i pokrój je w małą kostkę. Wszystkie pozostałe składniki należy pokroić w kostkę tej samej wielkości.
  3. Jeśli skórka ogórków dla Oliviera bez majonezu jest szorstka, odetnij ją. Ogórki przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w kostkę.
  4. Drobno posiekaj warzywa. Zielony groszek gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Ochłodzić do temperatury pokojowej. Kiełbasę lub gotowaną wieprzowinę pokroić w kostkę.
  5. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Dopraw mieszanką kwaśnej śmietany i musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż do porcjowanych salaterek. Podawaj natychmiast.

Olivier bez majonezu z serkiem śmietankowym, jogurtem naturalnym i ozorem

W Olivier bez majonezu można dodać kilka składników, które po wymieszaniu stworzą doskonały dressing. Wszystkie są dostępne, podobnie jak sam majonez.

Olivier bez majonezu z serkiem śmietankowym, jogurtem naturalnym i ozorem
Olivier bez majonezu z serkiem śmietankowym, jogurtem naturalnym i ozorem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 5 ziemniaków
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3-4 jajka na twardo
  • 1 gotowany ozor wołowy lub cielęcy o wadze około 1 kg
  • 200 g sera twarogowego
  • 3-4 łyżki. l. jogurt naturalny, nie termostatyczny
  • 1-2 łyżki. l. chrzan
  • 3-5 gałązek natki pietruszki
  • 50 g małych kaparów
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w płaskie, prostokątne plasterki. Pokrój także ogórki kiszone. Jajka posiekaj w ten sam sposób.
  2. Oczyścić język, pokroić w cienkie plasterki po przekątnej, 6 plasterków odłożyć do dekoracji. Pozostałe plasterki pokroić w taki sam sposób jak ziemniaki i ogórki. Wymieszać z ziemniakami, ogórkami i jajkami.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać, kilka gałązek odłożyć do dekoracji.
  4. Na sałatkę bez majonezu przygotuj dressing z twarogu, jogurtu i chrzanu. Ubierz sałatkę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki.
  5. Zarezerwowane plastry języka zwijamy w rożek i układamy na powierzchni sałatki bez majonezu. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Udekoruj kaparami.

Olivier bez kiełbasy

Zgadzamy się, kiełbasa nie jest najlepszym składnikiem dla Oliviera. Kiełbasa pojawiła się po raz pierwszy w czasach sowieckich i teraz można oczywiście znaleźć jej zamiennik. Język wołowy jest smaczniejszy, cielęcina bardziej pożywna, kurczak prawie tak samo przystępny cenowo, kaczka dodaje sałatce oryginalności, a każdy chce poznać Oliviera z makrelą wędzoną na gorąco (to taka niespodzianka). W każdym przypadku składnik białkowy powinien charakteryzować się delikatną konsystencją i łagodnym smakiem, a także całkowitym brakiem jakichkolwiek oznak ciągliwości.

Olivier bez kiełbasy z wołowiną

Sałatka Olivier z wołowiną przez wielu uważana jest za standardową, domową wersję tego słynnego dania. Zwłaszcza jeśli chodzi o ucztę sylwestrową! Mięso, podobnie jak marchew, ziemniaki i jajka, można ugotować dzień wcześniej i nie tracić na to czasu w gorączkowym dniu poprzedzającym święto. A następnie złożenie sałatki Olivier z wołowiną zajmie nie więcej niż 20 minut. Nawiasem mówiąc, można go podawać nie tylko w dużym pojemniku, ale także porcjami, układając go na talerzach w kulinarnych krążkach. Jednak w tym przypadku sałatka Olivier z wołowiną będzie musiała być przechowywana w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Ta sałatka Olivier bez kiełbasy stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli ugotujesz do niej jajka nie w wodzie, ale na parze. Zajmie to nie więcej niż 12 minut, ale białko stanie się bardzo delikatne…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja