Olejek smakowy
gastronomia 13 czerwca 2013 r Do przepisu
Jeśli nie masz zupełnie nic, co mógłbyś podarować mamie swojej najlepszej przyjaciółki na urodziny, zwróć uwagę na olejek smakowy. Tak jak? Znalezienie pięknej butelki i zakup olejku i ziół wymagało całego wysiłku. Nie dajemy ich tylko babciom. Robimy je sami, a następnie aktywnie zajadamy ze wszystkim – od sałatek i płatków śniadaniowych po makarony i pizzę. Smaczny…
Złożoność: łatwo Kalorie: 153,44 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,05 g/16,98 g/0,10PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij przygotowania na tydzień przed podaniem900 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2–3 duże gałązki suszonych ziół (tymianku lub oregano) 1–2 suszone ostre papryczki chili 1 łyżeczka. nasiona gorczycy 1 łyżeczka. ziele angielskie i pieprz czarny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sterylizuj litrową butelkę.
Krok 2
Umieść nasiona gorczycy i ziarna pieprzu pomiędzy dwiema warstwami folii i lekko je rozgnieć wałkiem lub butelką. Wlać do butelki. Umieść tam również ostrą paprykę.
Krok 3
Olejek wlać do butelki i lekko nim wstrząsnąć.
Krok 4
Lekko rozgnieć pikantne zioła w palcach, ale bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić łodygi i liści. Trzymając gałązki za górny koniec, ostrożnie włóż warzywa do butelki. Zakręcić butelkę i umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu do zaparzenia.
Krok 5
W zasadzie olej będzie gotowy już po tygodniu, jednak im dłużej będzie stał (do 1 roku), tym bardziej będzie aromatyczny. Jeśli nie lubisz zbyt ostrej oliwy, po kilku tygodniach usuń paprykę.
PRZY OKAZJI
Oliwę można aromatyzować dowolnymi ziołami i przyprawami, pod jednym warunkiem: muszą być bardzo dokładnie wysuszone. Jeśli w produkcie pozostanie woda, z czasem w środowisku oleju mogą rozwinąć się śmiercionośne bakterie. Jeśli więc chcesz oliwę ze świeżymi ziołami, papryką, cebulą lub czosnkiem, zostaw ją w temperaturze pokojowej na 24 godziny, następnie przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.
Innym sposobem na aromatyzowanie oliwy produktami niesuszonymi jest namoczenie ich w occie na 7-8 dni, wysuszenie i umieszczenie w butelce z olejem. W takim przypadku musisz nalegać półtora do dwóch razy dłużej.