Olejek smakowy

Olejek smakowy

gastronomia 13 czerwca 2013 rOlejek smakowy Do przepisu

Jeśli nie masz zupełnie nic, co mógłbyś podarować mamie swojej najlepszej przyjaciółki na urodziny, zwróć uwagę na olejek smakowy. Tak jak? Znalezienie pięknej butelki i zakup olejku i ziół wymagało całego wysiłku. Nie dajemy ich tylko babciom. Robimy je sami, a następnie aktywnie zajadamy ze wszystkim – od sałatek i płatków śniadaniowych po makarony i pizzę. Smaczny…

Złożoność: łatwo Kalorie: 153,44 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,05 g/16,98 g/0,10PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij przygotowania na tydzień przed podaniem900 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 2–3 duże gałązki suszonych ziół (tymianku lub oregano) 1–2 suszone ostre papryczki chili 1 łyżeczka. nasiona gorczycy 1 łyżeczka. ziele angielskie i pieprz czarny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sterylizuj litrową butelkę.

Krok 2

Umieść nasiona gorczycy i ziarna pieprzu pomiędzy dwiema warstwami folii i lekko je rozgnieć wałkiem lub butelką. Wlać do butelki. Umieść tam również ostrą paprykę.

Krok 3

Olejek wlać do butelki i lekko nim wstrząsnąć.

Krok 4

Lekko rozgnieć pikantne zioła w palcach, ale bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić łodygi i liści. Trzymając gałązki za górny koniec, ostrożnie włóż warzywa do butelki. Zakręcić butelkę i umieścić w chłodnym, ciemnym miejscu do zaparzenia.

Krok 5

W zasadzie olej będzie gotowy już po tygodniu, jednak im dłużej będzie stał (do 1 roku), tym bardziej będzie aromatyczny. Jeśli nie lubisz zbyt ostrej oliwy, po kilku tygodniach usuń paprykę.

PRZY OKAZJI

Oliwę można aromatyzować dowolnymi ziołami i przyprawami, pod jednym warunkiem: muszą być bardzo dokładnie wysuszone. Jeśli w produkcie pozostanie woda, z czasem w środowisku oleju mogą rozwinąć się śmiercionośne bakterie. Jeśli więc chcesz oliwę ze świeżymi ziołami, papryką, cebulą lub czosnkiem, zostaw ją w temperaturze pokojowej na 24 godziny, następnie przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu tygodnia.

Innym sposobem na aromatyzowanie oliwy produktami niesuszonymi jest namoczenie ich w occie na 7-8 dni, wysuszenie i umieszczenie w butelce z olejem. W takim przypadku musisz nalegać półtora do dwóch razy dłużej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja