Okroshka ze śmietaną i wodą

Okroshka ze śmietaną i wodą

gastronomia 21 lipca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzOkroshka ze śmietaną i wodą Do przepisu

Okroshka z kwaśną śmietaną i wodą to danie całkowicie proste i nieskomplikowane, które jednocześnie ma swój charakter! To niesamowite, jak z najbardziej podstawowych i niedrogich produktów powstaje bardzo smaczna i oryginalna zupa – lekka, kolorowa i odważna! Koniecznie wybierz kiełbasę najwyższej jakości, ugotuj młode ziemniaki i na każdym talerzu połóż po kilka kostek lodu – lepszego połączenia na upalne lato nie znajdziesz. Przygotowanie okroshki praktycznie nie ma tajemnic – w przepisie szczegółowo opisano, jak prawidłowo doprawić płynną bazę zupy. Wystarczy, że zdecydujesz, który dodatek wolisz – ocet czy kwasek cytrynowy.

Złożoność: łatwo Kalorie: 363,65 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 30 minut Używany: 14,38 g/23,77 g/22,00ZupaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIśmietana – 300 gkiełbasa gotowana – 250 gziemniaki – 3 szt.jajka – 4 szt.ogórki – 2 szt.rzodkiewki – 6-7 szt.zielona cebula – 2 łodygikoperek – 2 gałązkipietruszka – 2 gałązkimięta – 2 gałązkiocet – 2 łyżki. l.kwas cytrynowy – szczyptasólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bulwy ziemniaka dokładnie umyj szczoteczką, włóż do rondla, zalej gorącą wodą i dodaj sól. Gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20-25 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym patyczkiem – powinien łatwo przebić ziemniaki. Odcedź bulion i ostudź ziemniaki.

Krok 2

Zalej jajka zimną wodą i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut. Odcedź wrzącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie. Aby zapobiec pękaniu jajek podczas gotowania, należy je wcześniej wyjąć z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Krok 3

Obierz jajka i ziemniaki. Jajka, ziemniaki, kiełbasę, ogórki i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Oddziel od łodyżek i posiekaj liście koperku, pietruszki i mięty. Posiekaj zieloną cebulę.

Krok 4

Wszystkie przygotowane składniki umieść w dużej misce lub rondlu. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj szpatułką lub dwoma widelcami, uważając, aby nie zniekształcić kostek ziemniaków.

Krok 5

Ostudzić 500 ml wody pitnej, dodać ocet lub szczyptę kwasku cytrynowego i wymieszać. Płyn wlać do miski z przygotowanymi składnikami i ponownie delikatnie wymieszać. Spróbuj i sprawdź, czy w okroszce jest wystarczająca ilość soli i kwasu. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej octu i soli.

Krok 6

Przykryj miskę folią spożywczą lub przykryj patelnię pokrywką i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Okroshkę należy dobrze schłodzić i namoczyć, aby jej smak był zharmonizowany. Rozlać do misek, w razie potrzeby dodać lód i natychmiast podawać.

PRZYDATNE RADY

Jeśli cenisz swój czas, jajka i ziemniaki ugotuj wcześniej, na przykład wieczorem, i włóż je do lodówki. Wtedy od rozpoczęcia przygotowania okroshki do podania jej na stół zajmie Ci to nie więcej niż 15 minut. Zgadzam się, kiedy wszystkie składniki są przygotowane i wystarczy rozcieńczyć śmietanę i doprawić octem, Twoje zadanie jest znacznie uproszczone.

PRZY OKAZJI

Okroshka ze śmietaną praktycznie nie różni się składem i zawartością kalorii od klasycznej okroshki z kefirem, szczególnie jeśli jako podstawę stosuje się kwaśną śmietanę o zawartości tłuszczu nie większej niż 15%. Zamiast zwykłej wody pitnej zupę można rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja