Okroshka z rosołem z kurczaka
gastronomia 22 lipca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Okroshka na bulionie z kurczaka to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej okroshki na kwasie chlebowym. Twoja ulubiona letnia zupa będzie na tyle pożywna, że zaspokoi Twój głód, a jednocześnie będzie umiarkowanie lekka i orzeźwiająca. Osobliwością tego przepisu jest to, że płynnym składnikiem będzie niskotłuszczowy bulion z kurczaka, do którego dodaje się śmietanę i majonez – nadają bulionowi specyficzny smak „okroshki”. Kluczem do sukcesu jest gotowanie bulionu z kurczaka zgodnie ze wszystkimi zasadami. Gotuj na najmniejszym ogniu, nie dopuszczając do aktywnego wrzenia i jak najdokładniej zbierz pianę – bulion będzie przezroczysty i czysty jak łza! Jeśli nie zdążyliście dobrze schłodzić zupy, wrzućcie do niej kilka kostek lodu, a letnie upały nie będą Wam przeszkadzać!
Złożoność: łatwo Kalorie: 500,10 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 26,81 g/31,09 g/25,98ZupaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJImłode ziemniaki – 4 szt.szynka – 150 gjajko – 4 szt.ogórki – 2 szt.zielona cebula – 2-3 łodygikoperek – 3 gałązkimajonez – 3 łyżki. l.kwaśna śmietana – 3 łyżki. l.cytryna – 1 szt.sólświeżo zmielony czarny pieprzDo rosołuudko z kurczaka – 1-2 szt.cebula – 1 szt.marchewki – 1 szt.liść laurowy – 2 szt.ziarna pieprzu – 4-5 szt. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj bulion. Obierz cebulę i marchewkę. Kurczaka oczyścić ze skóry i tłuszczu, włożyć do rondla, zalać 1,5 litra zimnej wody pitnej. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i zmniejszyć ogień do niskiego. Ostrożnie usuń pianę, dodaj sól, cebulę, marchewkę, liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 2
Rosół gotuj pod przykryciem przez 40-45 minut, unikając wrzenia. Wyjąć kurczaka z bulionu. Bulion przecedzić przez drobne sito, usunąć warzywa i przyprawy, a bulion ostudzić do temperatury pokojowej.
Krok 3
Jajka zalej zimną wodą i zagotuj na dużym ogniu. Gotuj przez 2 minuty, przykryj pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw we wrzącej wodzie na 15 minut. Jajka zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.
Krok 4
Młode ziemniaki umyj sztywną szczotką i włóż do rondla. Zalać gorącą wodą, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut. Odcedź płyn, lekko ostudź ziemniaki i usuń skórkę.
Krok 5
Kurczaka, jajka, ziemniaki, szynkę i ogórki pokroić w małe kostki mniej więcej tej samej wielkości. Pokrój zieloną cebulę na małe kawałki. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dodać sól i czarny pieprz i delikatnie wymieszać dwoma widelcami lub szpatułką.
Krok 6
Majonez połączyć ze śmietaną, wlać mieszaninę do ostudzonego, przecedzonego bulionu i wymieszać trzepaczką. Przygotowane składniki zalewamy bulionem. Wyciśnij 2 łyżki. l. sok z cytryny, dodać do okroshki i wymieszać.
Krok 7
Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub przechowuj w lodówce do momentu podania. Przelać do talerzy i posypać drobno posiekanym koperkiem.
PRZYDATNE RADY
Przepis na zrobienie okroshki z bulionem z kurczaka może być bardzo przydatny, jeśli masz już ugotowany bulion. Trzeba go bardzo dobrze schłodzić, a zamrożone krążki tłuszczu ostrożnie usunąć łyżką cedzakową – w okroshce są zupełnie niepotrzebne.
PRZY OKAZJI
Zupę można przygotować nie tylko z szynką – śmiało można ją zastąpić dobrą gotowaną kiełbasą lub w ogóle jej nie używać. Sos bulionowy można również zmienić według własnego gustu, np. nie używać śmietany, zwiększając ilość majonezu lub odwrotnie, gotować wyłącznie z kwaśną śmietaną. Ponadto miłośnicy mocnych wrażeń mogą zastąpić sok z cytryny octem winnym.