Okroshka z kurczakiem na kefirze
gastronomia 26 maja 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Okroshka z kurczakiem na kefirze przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tzw. „białej” wersji tego ukochanego chłodnika. Właściwie to właśnie to wypełnienie odróżnia jedno od drugiego. Oznacza to, że zamiast kwasu bierzemy niskotłuszczowy kefir i łączymy go z dość klasycznymi składnikami. Uważny kucharz oczywiście zauważy, że mięso w przepisie zastępuje się filetem z kurczaka. I jest to całkowicie uzasadniona decyzja: ptak najlepiej wpisuje się w ogólną koncepcję dania. Rezultatem jest bardzo smaczna okroshka, która doskonale zaspokaja głód i jest bardzo orzeźwiająca.
Złożoność: łatwo Kalorie: 292,79 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 33,95 g/5,38 g/23,94Kuchnia rosyjskaKolacjaOkroszkaZupaWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIfilet z kurczaka – 600 gmielony, suszony czosnek – 1 łyżeczka.ziemniaki – 300 gzielona cebula – 50 gkoperek – 50 gnatka pietruszki – 4 gałązkijaja C1 – 2 szt.ogórki świeże – 4 szt.rzodkiewki – 10–12 szt.kefir 1% tłuszczu – 1 lsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na okroshkę. Filet z kurczaka włóż do rondla, zalej gorącą wodą i zagotuj. Dodaj trochę soli i suszonego czosnku. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut. Pozwól kurczakowi ostygnąć.
Krok 2
Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy w skórkach, aż będą całkowicie ugotowane. Spuścić wodę. Pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej. Umyj cebulę, koperek i natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj.
Krok 3
Jajka ugotuj na twardo (10 minut), następnie ostudź pod bieżącą wodą, obierz i posiekaj. Ogórki pokroić w małą kostkę. Rzodkiewki umyj i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4
Obierz ziemniaki na okroshkę i pokrój w drobną kostkę. Pokrój także filet z kurczaka. Włóż do miski razem z ziemniakami, ziołami, ogórkami, rzodkiewką i jajkami.
Krok 5
Składniki okroshki zalewamy zimnym kefirem. Zamieszać. Sól i pieprz do smaku. Przelać do miseczek i natychmiast podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli okroshka z kurczakiem na kefirze okaże się za gęsta, należy ją rozcieńczyć zwykłą zimną wodą pitną lub jeszcze lepiej dobrą mineralną wodą gazowaną.
PRZY OKAZJI
Zamiast gotowanego filetu do tej okroshki można użyć pieczonego lub wędzonego kurczaka. W drugim przypadku smak potrawy nabierze szczególnie interesujących nut.