Okroshka z burakami na kefirze

Okroshka z burakami na kefirze

gastronomia 22 maja 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2KomentarzGarmażeria Do przepisu

Okroshka z burakami na kefirze może być doskonałą alternatywą dla zwykłej. Na przykład, jeśli na zewnątrz od dłuższego czasu jest gorąco, a bliscy nie chcą codziennie przez kilka tygodni jeść tego samego chłodnika. Cóż, albo po prostu chcesz urozmaicić letnie menu. Wtedy przyda się nasz przepis na okroshkę z burakami – pożywne, orzeźwiające i niesamowicie smaczne pierwsze danie. Niektórzy powiedzą, że ta zupa przypomina chłodnik. Zgadzamy się, ale pamiętajmy, że w przeciwieństwie do niej nasza okroshka zawiera ziemniaki, co nie tylko zagęszcza zupę, ale także nadaje jej przyjemną aksamitną konsystencję.

Złożoność: łatwo Kalorie: 234,14 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 12,49 g/8,55 g/25,87Kuchnia rosyjskaKolacjaOkroszkaDanie pierwszeZupaZimna zupaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjaja C0 – 4 szt.buraki – 600 gziemniaki – 300 gzielona cebula – 40 gkoperek – 2 gałązkinatka pietruszki – 2 gałązkiświeże ogórki – 300 gkefir 2,5% tłuszczu – 1 lgazowana woda mineralna – 500 mlświeżo wyciśnięty sok z cytryny – 1 łyżka. l.sólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki na okroshkę. Buraki dokładnie umyj szczoteczką, zawiń każdą bulwę w folię i ułóż na blasze do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 190°C. Pozwól ostygnąć.

Krok 2

Umyj ziemniaki i gotuj je w skórkach, aż będą całkowicie ugotowane. Spuścić wodę. Pozwól ziemniakom ostygnąć w temperaturze pokojowej. Jajka ugotuj na twardo (10 minut), następnie ostudź pod bieżącą wodą.

Krok 3

Ogórki umyć i pokroić w małą kostkę. Umyj cebulę, koperek i natkę pietruszki, osusz i posiekaj. Buraki, ziemniaki i jajka pokroić w drobną kostkę

Krok 4

Połącz wszystkie przygotowane składniki w dużej misce. Wlać kefir i wymieszać. Dodaj wodę mineralną. Zamieszaj ponownie. Sól, pieprz i dopraw sokiem z cytryny. Podawać.

UWAGA DO GOSPODARKI

W przypadku okroshki z burakami całkiem dopuszczalne jest stosowanie nie gazowanej wody mineralnej, ale zwykłej, dobrej wody pitnej. Ale podoba nam się sposób, w jaki zachowują się te „magiczne bąbelki” w zupie.

PRZY OKAZJI

Zamiast soku na ostatnim etapie przygotowania okroshki z burakami na kefirze można dodać mniej niż łyżeczkę kwasu cytrynowego. Pamiętaj tylko, aby dobrze wymieszać zupę, aby całkowicie się rozpuściła.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja