Okroshka na tańcu
gastronomia 23 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Okroshka na tane należy do kategorii „białych”, które wielu osobom podobają się nawet bardziej niż te tradycyjne, robione na kwasie. Dlatego nauka gotowania dania w tej wersji zdecydowanie ma sens. Przy okazji, jeśli nie wiesz, czym jest opalenizna, powiemy Ci! To popularny na Kaukazie napój, sporządzany z matsoni z dodatkiem startera kwasu mlekowego i wody. Doskonale orzeźwia w czasie upału i gasi pragnienie, ale wykorzystuje się go także do celów kulinarnych, przygotowując marynaty do mięs czy chłodniki. Ta ostatnia wydała nam się szczególnie interesująca, dlatego przygotowaliśmy okroshkę na opaleniźnie, która okazała się niesamowicie smaczna. Weź receptę!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 582,86 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Używany: 28,09 g/35,30 g/37,35Kuchnia rosyjskaKolacjaOkroszkaDanie pierwszeZupaZimna zupaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJIziemniaki – 600 gjajka – 4 szt.świeże ogórki – 300 grzodkiewki – 200 gszynka – 300 gzielona cebula – 50 gkoperek – 30 gbrązowy – 2 lśmietana 20% tłuszczu – 3 łyżki. l.sól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki okroshki w kolorze brązowym. Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką i włóż do rondla. Napełnij wodą i zagotuj. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 2
W tym samym czasie jajka ugotuj na twardo (10 minut od momentu zagotowania). Ochłodzić bieżącą wodą. Pozwól ziemniakom ostygnąć. Następnie obierz go i pokrój w małą kostkę. Umieścić w dużej misce.
Krok 3
Umyj i osusz świeże ogórki i rzodkiewki na okroshkę. Ogórki pokroić w małą kostkę. Posiekaj jajka. Rzodkiewki pokroić w cienkie paski. Szynka – w małych kostkach. Wszystkie przygotowane składniki włóż do miski razem z ziemniakami.
Krok 4
Umyj zieloną cebulę i koperek na okroshkę i dobrze wysusz. Przełożyć do małej miski. Posypać solą, następnie rozgnieść łyżką, aby puścić sok.
Krok 5
Dodaj warzywa do pozostałych składników okroshki. Pieprz to. Dodać śmietanę i wymieszać. Wypełnij opalenizną. Zamieszaj ponownie. Rozlać do miseczek i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Do białej okroshki na brązowo zamiast szynki można dodać gotowane białe mięso (kurczak, indyk) lub nawet rybę, jeśli nie masz nic przeciwko tak odważnemu dodatkowi.
PRZY OKAZJI
Jak opalenizna jest przydatna? Jest bogaty w substancje normalizujące równowagę wodno-solną organizmu. Dlatego opalenizna jest często stosowana jako lekarstwo na kaca. Ponadto napój ten korzystnie wpływa na trawienie, normalizuje mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, pomaga wzmocnić układ odpornościowy.