Okroshka na kwasie z majonezem
gastronomia 25 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Okroshka na kwasie z majonezem będzie prawdziwym zbawieniem w upalny letni dzień. I bez względu na to, co ktoś powie, ten bardzo „ludowy” sos nadaje potrawie wyjątkowy, bardzo przyjemny smak. Pod wszystkimi innymi względami ta okroshka jest dość zwyczajna, więc nie wzbudzi żadnych specjalnych pytań nawet wśród najbardziej wymagających konserwatystów. Zamiast mięsa w przepisie zastosowano gotowaną kiełbasę – po prostu dlatego, że jest łatwiej i szybciej. Podawaj okroshkę na kwasie z majonezem w domu lub na daczy: doskonale zaspokoi Twój głód, odświeży Cię i zapewni najprzyjemniejsze doznania kulinarne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 416,31 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 14,23 g/27,24 g/26,35Kuchnia rosyjskaKolacjaKwasOkroszkaZupaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIziemniaki – 2 bulwyjajka – 2 szt.ogórki świeże – 2 szt.rzodkiewki – 4 szt.zielona cebula – 30 gkoperek – 4 gałązkinatka pietruszki – 2 gałązkikiełbasa gotowana – 400 gmajonez – 120 gkwas chlebowy – 1 lsól – do smakumielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki na okroshkę. Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, gotować do miękkości w skórce (20 minut). Pozwól bulwom dobrze ostygnąć, a następnie obierz je.
Krok 2
Jajka na twardo ugotować na okroshkę. Włóż je do rondla, zalej zimną wodą i podpal. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą wodą i oczyścić.
Krok 3
Umyj świeże ogórki, rzodkiewki, cebulę, koperek i natkę pietruszki na okroshkę pod bieżącą wodą. Usuń twarde łodygi z warzyw. Ogórki pokroić w drobną kostkę (jeśli skórka owocu jest zbyt gruba, obierz ją).
Krok 4
Dobrze osusz zieloną cebulę, koperek i natkę pietruszki na okroshkę papierowym ręcznikiem, a następnie drobno posiekaj. Owoce rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki lub paski.
Krok 5
Umieść wszystkie warzywa w misce, dodaj sól i pocieraj rękami, aby puścić sok. Pozostawić w temperaturze pokojowej do momentu użycia. Kiełbasę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Posiekaj jajka.
Krok 6
Dodaj ziemniaki, kiełbasę, świeże ogórki, jajka i rzodkiewki do warzyw i sól w misce. Dodać majonez, pieprz i dokładnie wymieszać. Wlać zimny kwas chlebowy do składników okroshki.
UWAGA DO GOSPODARKI
Czy chcesz, aby smak tego kwasowego okroshki był jaśniejszy? Do majonezu dodać łyżeczkę dobrego chrzanu konserwowego (czystego, bez buraków i innych dodatków).
PRZY OKAZJI
Aby okroshka na kwasie z majonezem była jeszcze bardziej orzeźwiająca, do każdej miski zupy dodaj lód spożywczy. Tylko nie wkładaj całych kostek: należy je najpierw zmiażdżyć.