Do przepisu
Okoń morski na patelni w kremowym sosie z bazylią przypadnie do gustu nawet tym, którzy zazwyczaj nie przepadają za rybami. Chodzi o zaskakująco delikatny smak potrawy, który dosłownie przenosi ją na wyższy poziom, niemal restauracyjny. Dzięki aromatycznej bazylii i pietruszce sos staje się przyjemnie pikantny, dzięki czemu bardzo harmonijnie komponuje się z filetem rybnym. Zobaczysz: każdemu się spodoba! I bądź przygotowany na to, że po jednorazowym ugotowaniu okonia morskiego na patelni w kremowym sosie z bazylią będziesz musiał powtórzyć danie kilka razy, aby uzyskać bis.
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 20 minutPrażenieNa patelniKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: pescetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ800 g filetu z okonia morskiego3 szalotki1 ząbek czosnku1 duża pęczek bazylii5 gałązek natki pietruszki125 ml białego wina125 ml śmietanki 22% tłuszczu20 g masła1 łyżka. l. oliwa z oliwek1 łyżka. l. sok z cytrynysól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Filety z okonia morskiego umyj zimną wodą, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. Dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron. Pozostawić w misce do momentu użycia.
Krok 2
Obierz szalotkę i ząbek czosnku. Drobno posiekaj szalotkę. Zmiażdż czosnek płaską stroną dużego noża i posiekaj. W razie potrzeby czosnek można przepuścić przez prasę.
Krok 3
Bazylię i pietruszkę dokładnie opłucz zimną bieżącą wodą, a następnie osusz na papierowych ręcznikach. Usuń liście z gałęzi i posiekaj je.
Krok 4
Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i masłem na średnim ogniu. Smaż filet przez 2 minuty. z każdej strony. Filety z okonia przełóż na talerz i trzymaj w cieple pod przykryciem kawałkiem folii.
Krok 5
Zmniejsz ogień do małego i dodaj na patelnię filety z okonia morskiego, szalotkę i czosnek. Smażymy, często mieszając łyżką, 5 minut, aż będą miękkie i lekko złocistobrązowe.
Krok 6
Do szalotki dodać bazylię i pietruszkę, zalać winem, śmietaną i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gotuj sos, mieszając, na średnim ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę.
Krok 7
Włóż smażone filety z okonia morskiego do powstałego kremowego sosu. Rozgrzej się przez 1 minutę. Filet przełóż na talerz, polej sosem i podawaj.
PRZYDATNE RADY
W tym przepisie spróbuj poeksperymentować i zastąpić okonia morskiego inną białą rybą. Na przykład odpowiednie są tilapia, sola, morszczuk lub notothenia.
PRZY OKAZJI
Smażony filet z okonia morskiego można pokroić na bardzo małe kawałki i wymieszać z kremowym sosem z bazylią. Następnie podgrzewać zgodnie z przepisem przez 1 minutę. W takim przypadku otrzymasz idealny sos do każdego makaronu