Ogórki z wódką
Alewtina Semenowa 16 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Oryginalny sposób na kiszenie ogórków. Ogórki nabierają niepowtarzalnego smaku i pikanterii oraz są bardzo dobrze przechowywane.
Złożoność: łatwo Porcje: 1Bez obróbki cieplnejKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘOgórki – 2 kgKoper – 2 parasoleLiście porzeczki – 5 szt.Liście wiśni – 5 szt.Chrzan – 1 liśćEstragon – 10 gSól – 3 łyżki. l.Wódka – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki zalać wrzątkiem i od razu zanurzyć w zimnej wodzie.
Krok 2
Ogórki włóż do sterylnego słoika, układając je listkami.
Krok 3
Przygotuj wcześniej solankę (wodę i sól) i ostudź. Do zimnej solanki dodajemy wódkę i napełniamy słoik. Zwiń słoik i umieść go w chłodnym miejscu.