Ogórki z beczki

Ogórki z beczki

gastronomia 23 lipca 20105,00 (1)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarzPikle beczkowe Do przepisu

W ten sam sposób można kisić ogórki w trzylitrowych słoikach, z tą różnicą, że ogórki zalewa się wrzącą solanką i słoiki natychmiast zamyka się. Jako przyprawy w dowolnej kombinacji można zastosować: liście czarnej porzeczki, liście wiśni i dębu (dodadzą ogórkom siły), koperek, koper włoski i kminek parasolowy, estragon, ziele angielskie i pieprz czarny.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 2055,75 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 100,39 g/12,83 g/396,68Solenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki późnego zbioru o długości 8-12 cm – 10 kgchrzan – 4-5 sztuk korzeniachrzan – duża pęczek liściczosnek – 2 średnie główkimiód – 2 łyżki. l.sól gruboziarnista – 1 łyżka. l. za 1l. wodaliście czarnej porzeczki – duża garśćczerwona ostra papryczka chili – 1 szt.koperek (kwiatostany i łodygi) – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj drewnianą wannę: umyj ją dobrze gorącą wodą z sodą, zalej wrzącą wodą i osusz.

Krok 2

Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, często zmieniając wodę. Ogórki można namoczyć nie dłużej niż 8 godzin. Odcedź wodę. Ogórki wkładamy do wanny i zalewamy wodą, z której będziemy robić zalewę – woda powinna całkowicie przykryć ogórki. Wlać tę wodę do dużego rondla, dodać miód i sól w ilości 1 łyżki. l. na 1 litr wody, podgrzać do rozpuszczenia soli i ostudzić.

Krok 3

Natrzyj boki wanny czosnkiem. Na dnie układamy jedną trzecią liści, czosnek, chrzan i koper, a na wierzchu ciasno układamy połowę ogórków. Następnie kolejna warstwa liści, czosnek, chrzan i koperek, chili i pozostałe ogórki. Przykryj pozostałymi przyprawami.

Krok 4

Ogórki zalewamy zimną solanką, na wierzch nakrywamy płócienną serwetką, kładziemy drewniany okrąg i dociskamy (np. dokładnie umyty kamień).

Krok 5

Trzymaj wannę z ogórkami w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni, a następnie przenieś do zimnego miejsca. Upewnij się, że ogórki są całkowicie zanurzone w solance; w razie potrzeby dodaj nową solankę. Ogórki będą gotowe za 1,5 miesiąca.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja