Ogórki „Przekąski” (metoda na zimno)
Yuna 27 sierpnia 2016 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Chrupiąca, słona przekąska, średnio pikantna, bardzo apetyczna i smaczna!
Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 12 godz Dodać. czas: 30 minutBez obróbki cieplnejKuchnia rosyjskaPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki 2 kgcukier 0,5 łyżki.sól 2 łyżki. l.czosnek 1 szt.ocet jabłkowy 100-150 mlkoperek (parasole) 2 szt.1 pęczek koperku i pietruszkiolej roślinny 100 mlliść laurowy 4 szt.ziarna pieprzu 6 szt.chili do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Małe ogórki pokroić na ćwiartki. Posiekaj czosnek, zioła, chili. Wszystko wymieszaj w rondlu, dodaj sól, cukier, ocet i olej. Pozostawić na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej, aż cukier się rozpuści. Następnie dociskamy wierzch i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Wyjdzie dużo soku.
Krok 2
Sterylizujmy słoiki. Do każdego słoika wkładamy parasolkę z koperkiem, liść laurowy, kilka groszków ziela angielskiego, kilka kawałków czosnku. Napełnij słoiki ogórkami i wlej równomiernie marynatę ogórkową do słoików. Jeśli nie wystarczy, dodaj olej roślinny.
Krok 3
Przykryć pokrywkami i przechowywać w chłodnym miejscu (moje jest w lodówce).
UWAGA DO GOSPODARKI
Z tej ilości składników wyszły 2 półlitrowe słoiczki i miska do testów.