Ogórki norweskie
Olga Wołodina 22 sierpnia 20154,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis zaczerpnięty z odrywanego kalendarza na rok 2007 i od tego czasu przygotowujemy w ten sposób ogórki, mojej rodzinie bardzo to smakuje!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 398,85 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 3,75 g/33,35 g/20,96KolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJIOgórki – 1,7 kgCebula – 300 gŚwieży koperek – 20 gPrzegotowana woda – 1 szklankaSól – 35 gCukier – 20 gOlej roślinny – 180 mlLiść laurowy – 5 szt.Ziele angielskie, groszek – 10 szt.Kwas octowy 70% – 1 łyżka deserowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie.
Krok 3
Drobno posiekaj koperek.
Krok 4
Zagotuj olej, ostudź.
Krok 5
Przygotować nadzienie: w wodzie rozpuścić sól, cukier, ocet, dodać olej.
Krok 6
W misce wymieszaj ogórki z cebulą i koperkiem, dodaj farsz, wszystko wymieszaj i odstaw na 2 godziny. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 7
Na dnie wysterylizowanych słoików ułóż liść laurowy i 2 ziarna pieprzu. Wierzch wypełniamy szczelnie warzywami i farszem.
Krok 8
Słoiki włożyć do rondelka z wodą, przykryć pokrywkami, sterylizować słoiki półlitrowe przez 10 minut, słoiki litrowe przez 15 minut.
Krok 9
Gdy słoiki są gorące, zwiń pokrywki, odwróć je i przykryj kocem, aż ostygną. Następnie możesz przechowywać go w temperaturze pokojowej. Pyszna sałatka, łatwa w przygotowaniu, spróbuj!
UWAGA DO GOSPODARKI
Nadzienie powinno przykrywać ogórki na 2 cm, ponieważ po ostygnięciu zostaje wchłonięte przez ogórki.
PRZYDATNE RADY
Z określonej ilości produktów otrzymuje się 5 półlitrowych słoików.