Ogórki marynowane z żurawiną
gastronomia 14 sierpnia 2009(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 638,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 13,00 g/0,00 g/146,60MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEogórki – 1,5 kgżurawina – 200 gNa marynatę: Na 1 litr wodysól – 50 gocet winny lub owocowy, lekki – 50 mlcukier – 100 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Słoiki dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i odwróć do góry dnem na suche, czyste ręczniki. Umyj ogórki. Za pomocą noża do obierania w regularnych odstępach odcinaj wąskie paski skórki z każdego ogórka. * Do tej operacji można również użyć małego, zwykłego noża kuchennego. Ogórki pokroić na duże kawałki. Posortuj dziób, posortuj uszkodzone jagody i umyj. Ogórki włożyć do słoika, przeplatając je żurawiną.
Krok 2
Zrób marynatę. Zagotuj wodę, dodaj sól, ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Gorącą marynatę wlać do słoika z ogórkami. Zamknij pokrywę. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie przechowywać w chłodnym miejscu.