Lekko solone ogórki z czosnkiem
Do przepisu
Lubicie lekko solone ogórki z czosnkiem? Wydaje nam się, że niewielu może odmówić tak pachnącej przekąski. Ogórki te można po prostu podać z gotowanymi ziemniakami, posypać ziołami i lekki obiad, być może idealny na letni dzień, jest gotowy. Nie potrzeba mięsa! Lekko solone ogórki z czosnkiem można też dodać do sałatki, na przykład tej najprostszej, przez wielu uwielbianej – z pomidorami, jajkami i ziołami. Smak potrawy zyska zupełnie nowe, oryginalne „intonacje”. Rodzaje zieleni do marynowania ogórków dla tego przepisu można zmieniać w zależności od potrzeb. Ale nigdy nie należy rezygnować z liści dębu: one wraz z chrzanem nadają owocom siłę i chrupiącą konsystencję.
Złożoność: łatwo Kalorie: 101,16 kcal/porcję Porcje: 16 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 5,05 g/1,11 g/18,24PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 16 PORCJIogórki – 8 kg cukier brązowy (na 1 litr wody) – 1 łyżka. l. sól gruboziarnista (na 1 litr wody) – 2 łyżki. l. liście porzeczki – 4 szt. liście dębu – 7 szt. koperek – 6 gałązek estragonu – 80 g czosnku – 2 średniej wielkości główki zielonego pieprzu – 2 łyżki. l korzeń chrzanu – 40–50 g nasion gorczycy białej – 2 łyżki. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ogórki do kiszenia. Umyj je i namocz w zimnej wodzie na 4 godziny. Następnie odlej wodę (nie będzie Ci ona potrzebna), pokrój każdy ogórek z obu stron.
Krok 2
Przygotowane ogórki włóż do pojemnika do marynowania (może to być wanna, emaliowana patelnia lub miska) i zalej wodą pitną, z której następnie zrobisz solankę. Powinien całkowicie zakrywać ogórki.
Krok 3
Po odmierzeniu w ten sposób wody wlej ją do dużego garnka, w którym planujesz przygotować solankę. Dodać cukier i sól, wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić prawie do wrzenia. Powstałą solankę pozostawić do ostygnięcia do temperatury 50°C.
Krok 4
Gdy solanka ostygnie, na dnie pojemnika do marynowania ułóż połowę liści i koperek, estragon, przekrojone na połówki ząbki czosnku, ziarna pieprzu, chrzan i gorczycę. Na wierzchu rozłóż ogórki, przykryj pozostałymi liśćmi i koperkiem.
Krok 5
Zalać ogórki ciepłą solanką. Przykryj płócienną serwetką lub lnianym ręcznikiem. Połóż drewniany okrąg i ucisk na górze (na przykład dokładnie umyty kamień).
Krok 6
Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 1-3 dni, w zależności od tego, jak bardzo chcesz je posolić. Po 2 dniach możesz spróbować ogórków i ocenić ich smak.
PRZYDATNE RADY
Lekko solone ogórki z czosnkiem można przechowywać w litrowych słoikach. Przede wszystkim opłucz owoce schłodzoną przegotowaną wodą. Następnie ułożyć w sterylnych słoikach wraz ze świeżymi ziołami i przyprawami. Odcedź solankę i zagotuj. Polej nim ogórki w słoikach. Przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 10–15 minut. Natychmiast uszczelnij.
PRZY OKAZJI
Zamiast brązowego cukru do zalewania lekko solonych ogórków z czosnkiem nadaje się też zwykły biały cukier, ale spróbuj kiedyś użyć tego pierwszego. Smak będzie bardziej wyrazisty: na pewno poczujesz różnicę!