Ogórki lekko solone bez solanki

Ogórki lekko solone bez solanki

Irina 02 czerwca 2021 r0,00Dodaj do ulubionychUdziałLekko solone suszone solone ogórki Do przepisu

Czy wiesz, że lekko solone ogórki można gotować bez solanki? Jeśli jest to dla Ciebie nowość, koniecznie sprawdź nasz autorski przepis. Nawiasem mówiąc, wynik mile zaskakuje każdego, kto spróbuje tych lekko solonych ogórków! Wychodzą niezwykle aromatyczne, chrupiące i oczywiście bardzo smaczne. Przygotowanie takiej przekąski zajmuje niewiele czasu, a jest bardzo przyjemne, zwłaszcza latem, kiedy ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest długie gotowanie. Ogólnie nasz przepis na lekko solone ogórki bez solanki można śmiało nazwać doskonałym pod każdym względem. Wypróbuj i przekonaj się sam!

Złożoność: łatwo Kalorie: 44,37 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 3 godziny Używany: 2,41 g/0,44 g/7,80Solenie, fermentacjaMarynowanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJImałe ogórki (najlepiej świeżo zebrane) – 1 kgsól – 1 łyżka. l.kminek – 1 łyżeczka. (bez zjeżdżalni)czosnek – 4 duże ząbkikoperek – 70 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia bez solanki. Staraj się wybierać najmniejsze, najsilniejsze, z małymi „pryszczami”: od tego zależy jakość przygotowanej przekąski.

Krok 2

Umyj ogórki zimną bieżącą wodą. Odetnij końcówki. Każdy ogórek przekrój na pół lub nakłuj widelcem, aby solanka lepiej wniknęła w owoc.

Krok 3

Przygotowane ogórki przełożyć do plastikowego pojemnika o odpowiedniej wielkości. Posolić i posypać kminkiem. Zamknij pojemnik i potrząśnij kilka razy.

Krok 4

Przygotuj ząbki czosnku i koperek. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Koperek umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie drobno posiekaj zarówno liście, jak i łodygi.

Krok 5

Do pojemnika z ogórkami dodać przygotowany koperek i czosnek. Ponownie energicznie wstrząśnij kilka razy, aby składniki rozłożyły się możliwie równomiernie.

Krok 6

Pojemnik z ogórkami wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Wyjmij i od czasu do czasu potrząśnij. Po określonym czasie można podać chrupiące lekko solone ogórki bez zalewy.

PRZYDATNE RADY

Chcesz uzyskać jeszcze smaczniejsze lekko solone ogórki bez solanki? Zwiększ ilość czosnku, a do pojemnika dodaj także posiekane liście chrzanu, wiśni i porzeczki.

PRZY OKAZJI

Lekko solone ogórki bez solanki można przygotować nie w plastikowym pojemniku, ale w dobrej, szczelnej torbie (najlepiej z niezawodnym zamkiem błyskawicznym). Nie zmienia to przepisu: wszystko postępuj tak, jak zalecamy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja