Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Tatiana Neblandinka 17 sierpnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzOgórki konserwowe Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1GotowanieSolenie, fermentacjaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘzioła i przyprawyogórkiaspiryna1 litr wody2 łyżki l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Na dnie patelni układamy posiekane zioła i przyprawy: koperek, estragon, lubczyk, czosnek, ostrą paprykę, liście porzeczki, wiśnie, chrzan (można użyć samego chrzanu).

Krok 2

Na wierzchu ułożyć ogórki, posypać przyprawami.

Krok 3

Zalać solanką: na 1 litr wody – 2 niepełne łyżki soli.

Krok 4

Przykryć dużym talerzem i lekko docisnąć ciężarkiem, aby ogórki nie wypłynęły. Przechowywać w warunkach pokojowych przez 3 dni.

Krok 5

Odcedź solankę. Gotować.

Krok 6

Ogórki z przyprawami ułożyć w sterylnych słoikach. Zalej go wrzącą solanką.

Krok 7

Słoiki z ogórkami i gorącą zalewą do sterylizacji umieszczamy w rondlu z wrzącą wodą (poziom wody sięga poziomu wieszaków słoików).

Krok 8

Sterylizuj 1-litrowe słoiki przez 5 minut. Przed zakończeniem sterylizacji włóż 2/3 tabletki aspiryny do słoika pod pokrywką. Zamiast aspiryny można użyć mniej niż łyżki 6-9% octu lub 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego na 1-litrowy słoik.

Krok 9

Zakasać. Wstrząśnij lekko słoikami, aby rozpuścić i rozprowadzić aspirynę. Połóż go do góry nogami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja