Ogórki konserwowe
Tatiana Neblandinka 17 sierpnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1GotowanieSolenie, fermentacjaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘzioła i przyprawyogórkiaspiryna1 litr wody2 łyżki l. sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na dnie patelni układamy posiekane zioła i przyprawy: koperek, estragon, lubczyk, czosnek, ostrą paprykę, liście porzeczki, wiśnie, chrzan (można użyć samego chrzanu).
Krok 2
Na wierzchu ułożyć ogórki, posypać przyprawami.
Krok 3
Zalać solanką: na 1 litr wody – 2 niepełne łyżki soli.
Krok 4
Przykryć dużym talerzem i lekko docisnąć ciężarkiem, aby ogórki nie wypłynęły. Przechowywać w warunkach pokojowych przez 3 dni.
Krok 5
Odcedź solankę. Gotować.
Krok 6
Ogórki z przyprawami ułożyć w sterylnych słoikach. Zalej go wrzącą solanką.
Krok 7
Słoiki z ogórkami i gorącą zalewą do sterylizacji umieszczamy w rondlu z wrzącą wodą (poziom wody sięga poziomu wieszaków słoików).
Krok 8
Sterylizuj 1-litrowe słoiki przez 5 minut. Przed zakończeniem sterylizacji włóż 2/3 tabletki aspiryny do słoika pod pokrywką. Zamiast aspiryny można użyć mniej niż łyżki 6-9% octu lub 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego na 1-litrowy słoik.
Krok 9
Zakasać. Wstrząśnij lekko słoikami, aby rozpuścić i rozprowadzić aspirynę. Połóż go do góry nogami.