Ogórki konserwowe
Nadieżda Murinets 05 sierpnia 20204,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Prosty przepis na odpowiedni efekt!
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 15 minutSolenie, fermentacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórkiliście czarnej porzeczkiliście wiśniząbki czosnkukoperkowe parasoleliście chrzanusólwoda Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zbieramy ogórki z ogrodu i dokładnie je myjemy.
Krok 2
Do wysterylizowanych słoików układamy na dnie liście porzeczki i wiśni, parasolki koperkowe, ząbki czosnku i liście chrzanu (można użyć posiekanego korzenia chrzanu).
Krok 3
Ogórki ułóż ciasno na liściach i zalej solanką.
Krok 4
Solanka: sól rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać łyżką (w proporcji na 1 litr wody – 2 łyżki soli).
Krok 5
Napełnij ogórki solanką i przykryj grubymi plastikowymi pokrywkami.