Ogórki kiszone z ziołami
Do przepisu
Ogórki kiszone to chyba najpopularniejszy preparat, który przygotowuje na zimę każda gospodyni domowa. Mocne ogórki w odpowiedniej zalewie będą doskonałą przystawką na każdym stole.
Złożoność: łatwo Kalorie: 22,30 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 3 godziny Używany: 0,96 g/0,13 g/4,42KonserwowaniePustyPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmałe ogórki cienkościenne do kiszenia (Nieżyński, Łuchowicki) 1 kg tarhunta tymianku skórka z cytryny czosnek korzeń chrzanu 5 ziele angielskie groszekDla solanki na 1 litr wody:35 g grubej soli niejodowanej 10 g cukru 5 ziaren czarnego pieprzu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na każdy kilogram ogórków weź 4-5 ząbków obranego czosnku, 10 g chrzanu, 2 gałązki ziół, 3 paski skórki cytryny.
Krok 2
Z ogórków odetnij „tyłeczki” i namocz je w bardzo zimnej wodzie na 2–3 godziny. Umieść ogórki w pojemniku, w którym będziesz je przygotowywać i zalej wodą tak, aby ogórki były przykryte na 5 cm. Odcedź wodę ogórki i dokładnie odmierz jego ilość.
Krok 3
Przygotuj solankę. Podgrzej wodę do 45–50°C, rozpuść w niej cukier i sól, dodaj lekko posiekane ziarna pieprzu.
Krok 4
Ogórki ułożyć w pojemnikach z czosnkiem, chrzanem i ziołami. Wlać powstałą solankę, docisnąć ją drewnianym kółkiem i położyć na niej ciężarek. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na 2 dni. Następnie przechowywać w lodówce przez 4-6 tygodni.