Ogórki kiszone z przyprawami
gastronomia 15 grudnia 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 26,63 kcal/porcję Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 0,96 g/0,13 g/5,58MarynowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 5 PORCJI2,5 kg małych, chrupiących ogórków 1 główka czosnku 1 duży pęczek koperku 80 ml białego octu winnego 2 łyżki. l. sól 5 pąków goździków 5 anyżu gwiazdkowatego 2 łyżki. l. mieszanka ziela angielskiego i ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ostrożnie obierz czosnek, nie przecinając ząbków. Można je tylko lekko zmiażdżyć, ale tak, aby ich nie zniszczyć. Ogórki namoczyć w zimnej wodzie przez 4 godziny. Następnie osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików, dodając koperek i ząbki czosnku.
Krok 2
W rondlu wymieszaj 1,2 litra zimnej wody pitnej, sól, cukier. Dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Marynatą zalej ogórki, rozprowadzając przyprawy.
Krok 3
Sterylizować otwarte słoiki, tylko lekko przykrywając je pokrywkami, w łaźni wodnej. Zalać octem (około 1 łyżka na litr słoika), zwinąć, odwrócić i ostudzić. Ogórki będą gotowe za 5 dni.