Ogórki kiszone z gorczycą
ap1e 09 sierpnia 2024(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ogórki kiszone z gorczycą przygotowuje się bez użycia wody. Cały płyn to marynata z oliwy i octu z przyprawami, zmieszana z naturalnym sokiem z ogórka. Jednak jest w tym pewna przebiegłość. Przed marynowaniem ogórki moczymy w wodzie, nasycamy je wilgocią, którą następnie przenosimy do marynaty. Nawet jeśli Twoje ogórki są mocne i soczyste, świeże z ogrodu, moczenie ich przez godzinę nadal im nie zaszkodzi. Do marynowania z musztardą i olejem roślinnym lepiej jest brać ogórki, które nie są duże i mają zgrabny kształt. Okaże się chrupiący, energiczny i bardzo apetyczny.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 420,83 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 6 godzin Używany: 4,88 g/26,01 g/40,43Solenie, fermentacjaKonserwowaniePustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI–4Porcje+Ogórek 2 kgRafinowany olej roślinny 120 mlOcet stołowy 9% 100 mlGranulowany cukier 100 grSól 50 grSucha musztarda 1 łyżka.Mielony czarny pieprz 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Opłucz ogórki, usuń pozostałe kwiaty i łodygi. Umieść ogórki w emaliowanej misce lub patelni i zalej świeżą, zimną wodą. Pozostaw na półtorej do dwóch godzin.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 2
Spuścić wodę. Weź kolejny podobny pojemnik, aby umieścić przetworzone ogórki i marynować. Odetnij końcówki z obu stron ogórków. Owoce przekrój na pół, jeśli są małe, lub na ćwiartki.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 3
Przygotuj marynatę. W moździerzu lekko rozgnieć nasiona gorczycy. Połącz je w szklance z octem, olejem roślinnym i innymi przyprawami (pieprz, sól i cukier), dobrze wymieszaj.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 4
Przygotowaną marynatą polej posiekane ogórki w misce i dokładnie wymieszaj rękoma. Pozostawić ogórki w marynacie na 4-6 godzin, od czasu do czasu mieszając, aby marynata i sok z ogórka równomiernie się rozłożyły.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 5
Przygotuj słoiki, najlepiej półlitrowe, dokładnie umyj słoiki i pokrywki. Nie ma potrzeby sterylizacji. Napełnij słoiki ogórkami, ułóż je tak ciasno, jak to możliwe. Wlać powstałą marynatę.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 6
Słoiki ustawiamy na patelni z szerokim dnem wyłożonej ręcznikiem kuchennym. Przykryj słoiki pokrywkami. Na patelnię wlać gorącą wodę tak, aby sięgała do ramion słoików, doprowadzić wodę do wrzenia i sterylizować słoiki z ogórkami przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
Krok 7
Zwiń słoiki. Odwróć je do góry nogami i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Słoiki ogórków marynowanych z musztardą i oliwą można przechowywać całą zimę w chłodnym pomieszczeniu.
Ogórki kiszone z gorczycą ()
UWAGA DO GOSPODARKI
Ocet stołowy w przepisie na ogórki kiszone z musztardą można zastąpić octem jabłkowym, ale jeśli będzie to 6 procent, potrzeba około 150 ml. Można również rozcieńczyć 1 łyżkę stołową w 100 ml wody. l. esencja octowa. Otrzymasz roztwór 9%.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie masz suchych ziaren gorczycy, ale masz gorczycę w proszku, możesz go użyć. Należy pamiętać, że marynata z proszkiem będzie mętna, ale nie wpłynie to na smak ogórków kiszonych. Najważniejsze, że proszek nie jest stęchły.