Ogórki kiszone według babcinego przepisu
oksana-mihailova 03 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Najprostszy przepis.
Złożoność: łatwo Porcje: 1Solenie, fermentacjaKonserwowanieMarynowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘogórki – 1 kgwoda 1 lsól – 2 łyżki. l.liście lauru, wiśni, czarnej porzeczki2 ząbki czosnku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki włóż do słoika. Dodać przyprawy (liść laurowy, ziarna pieprzu, czosnek, koper, liść wiśni, czarna porzeczka). Na 1 litr wody 2 łyżki. l. Mieszaj sól, aż się rozpuści i zalej ogórki. Przykryć pokrywką i odstawić na 3 dni. Po 3 dniach zalewę odcedź, zagotuj, wlej z powrotem do słoika z ogórkami i zwiń pokrywkę. Po ostygnięciu można go odłożyć na zimę. i WSZYSTKO! Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Moja prababcia, moja babcia, a teraz moja córka soliły w ten sposób!