Ogórki kiszone we własnym soku
Marina Z. 10 sierpnia 20154,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Ogórki według tego przepisu są średnio pikantne, chrupiące, aromatyczne – bardzo smaczne!
Złożoność: przeciętny Porcje: 5 Gotowanie: 25 minut Dodać. czas: 2 godz. 10 minMarynowanieKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 5 PORCJIogórki – 2 kgmielona czerwona papryka – 1 łyżeczka.olej roślinny – 50 mlcukier – 2,5 łyżki.sól – 1,5 łyżki.ocet 9% – 100 mlczosnek – 1 głowa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dobrze umyj ogórki.
Krok 2
Przekroić wzdłuż na 4 części.
Krok 3
Dodać sól, cukier, drobno posiekany czosnek, zmieloną czerwoną paprykę. Dodać olej i ocet 9%. Dobrze wymieszaj. Odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszać. Ogórki namoczone w dressingu dadzą sok i mocny aromat lekko solonych ogórków.
Krok 4
Umieść ćwiartki ogórków w wysterylizowanych słoikach i zalej powstałą solanką. Przykryj wysterylizowanymi żelaznymi pokrywkami.
Krok 5
Teraz ogórki muszą zostać wysterylizowane. Aby to zrobić, umieść słoiki w dużym metalowym pojemniku i wlej do niego wodę. Od momentu rozpoczęcia wrzenia poczekaj 5 minut, jeśli słoiki mają 500 gramów; 7 minut – 700 gramów; 10 min – litr.
Krok 6
Zwiń słoiki, odwróć je i umieść na pokrywce. Nie zamykaj tego. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
PRZYDATNE RADY
Zamiast mielonej czerwonej papryki można użyć mielonego czarnego pieprzu.