Ogórki kiszone w stylu wiejskim
Natalia Potapowa 24 lipca 2013 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Ogórki okazują się nieporównywalne: mocne, chrupiące, nie rozmoczone, o ostrym, harmonijnym smaku. Warunkiem jest jednak to, że jeśli to możliwe, potrzebujesz czystej, źródlanej wody. Ale nie musisz niczego gotować.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 69,55 kcal/porcja Porcje: 15 Gotowanie: 1 godzina Używany: 3,69 g/0,50 g/13,00Solenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 15 PORCJIOgórki – 5 kgChrzan (korzeń i liście) – 200 gCzosnek – 1 głowa40 g papryczki chiliLiście czarnej porzeczkiKwiatostany kopruZiarna czarnego pieprzu – 30 gLiść laurowy – 5 gLiście dębuliście wiśni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie przyprawy i przyprawy włóż do czystych, przygotowanych słoików, a obrany korzeń chrzanu zetrzyj na grubej tarce. Słoiki szczelnie wypełniamy czystymi ogórkami, przekładanymi porzeczkami, chrzanem i liśćmi dębu. Do pierwszego napełnienia solankę przygotowuje się w ilości 1 litra wody – 2 łyżki. l. sól ze zjeżdżalnią. Solanka nie wrze: sól po prostu rozcieńcza się w zimnej wodzie źródlanej i tą solanką napełnia się słoiki z ogórkami. Słoiki zamyka się plastikowymi pokrywkami i pozostawia do fermentacji na 5-7 dni w temperaturze 18-20 stopni. Po zmętnieniu solanki należy ją odcedzić, ogórki umyć zimną wodą źródlaną, wszystkie warzywa usunąć ze słoików, pozostawiając jedynie chrzan i ostrą paprykę. Słoiki napełnia się świeżą solanką, którą przygotowuje się w ilości 2 niepełnych łyżek na 1 litr wody. l. sól. Solankę przygotowuje się również z zimnej wody źródlanej bez gotowania. Napełnione słoiki przykrywa się czystymi plastikowymi pokrywkami i umieszcza w chłodni (piwnica, lodówka) w celu przechowywania. Takie ogórki są wspaniale przechowywane, bez pleśni i peroksydacji. Smakują klasycznie!