Ogórki kiszone na zimno

Ogórki kiszone na zimno

Ogórki kiszone na zimno, zachodnikOgórki kiszone na zimno, zachodnik Do przepisu

Koniecznie zanotuj ten przepis na ogórki kiszone gotowane na zimno, bo okazują się niezwykle smaczne i chrupiące. Ale jak w każdym biznesie, są tu subtelności. Na przykład, czy wiesz, że faza księżyca jest ważnym warunkiem udanego przygotowania marynat i fermentacji? To prawda. Ogórki solone podczas pełni księżyca i w dniach ją poprzedzających okazują się miękkie i „puste”. Najlepszym etapem przygotowania ogórków kiszonych jest pierwszy tydzień po nowiu. Nawiasem mówiąc, ta zasada dotyczy również kiszonej kapusty. Dlatego wybierz wymagany dzień i przygotuj marynaty na zimę w zimny sposób. Zobaczysz: każdemu się spodobają!

Złożoność: łatwo Kalorie: 21,39 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,17 g/0,16 g/3,96PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIogórki świeże odmian kiszonych – 5 kg liście porzeczki czarnej – 200 gukrop (kwiatostany i łodygi) – 300 robaków chrzanu – 2-3 szt. czosnek – 1 średnia główka małego korzenia chrzanu – 1 szt.Dla solanki na 1 litr wody pitnej:sól gruboziarnista niejodowana – 70 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ogórki do kiszenia na zimno. Sortuj owoce, usuwając te wiotkie i pomarszczone. Następnie dokładnie umyj ogórki pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem.

Krok 2

Liście porzeczki, koperku i chrzanu na kiszone ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, rozkładając na papierowym ręczniku. Obierz ząbki czosnku. Umyj, obierz i odetnij korzeń chrzanu.

Krok 3

Przygotuj solankę. Aby to zrobić, najpierw określ, ile wody będziesz potrzebować, aby całkowicie przykryła ogórki. Owoce umieścić w pojemniku, w którym będą solone (wanna, beczka). Dolewamy wymaganą ilość wody, następnie ostrożnie wlewamy ją do dużego rondla lub innego dużego pojemnika.

Krok 4

Do wody dodać gruboziarnistą sól i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Przecedzić przez złożoną podwójnie gazę do innego pojemnika (rondel, głęboka miska).

Krok 5

Na dnie pojemnika do marynowania ułóż ząbki czosnku i posiekany chrzan. Na wierzchu rozłóż liście porzeczki i chrzanu (odłóż jedną trzecią) oraz koperek. Następnie szczelnie zapakuj ogórki, posyp je liśćmi i czosnkiem.

Krok 6

Ogórki zalać zimną solanką i przykryć pozostałymi liśćmi na wierzchu. Połóż na nich gotowaną płócienną serwetkę lub gazę złożoną w 2-3 warstwach, następnie drewniany okrąg i dociśnij.

Krok 7

Pozostaw ogórki na dwa do trzech dni w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś się do chłodnego miejsca. Ogórki będą gotowe za 2-4 dni. Można je umieścić w słoikach i przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Jeśli w słoikach umieścisz zimne pikle, do każdego kieliszka wlej dobrej jakości wódkę. Technika ta przyczyni się do lepszego przechowywania przedmiotu obrabianego.

PRZY OKAZJI

Aby ogórki gotowane na zimno były dobrze solone, należy wybrać odpowiednie ciśnienie. Jego masa powinna stanowić około 10% masy owocu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja