Ogórki kiszone na gorąco
Ksenia Łobanowa 11 czerwca 2021 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jeśli jeszcze nie wiecie, informujemy, że lekko solone ogórki można przygotować na gorąco, a nie tylko tradycyjnie na zimno. Nawiasem mówiąc, okazują się nie mniej chrupiące i smaczne! Co daje gotowanie na gorąco? Znacząco przyspiesza proces solenia ogórków! Oznacza to, że jeśli wieczorem wykonasz wszystkie niezbędne manipulacje, rano będziesz mógł cieszyć się pachnącą, przepyszną przekąską. Chcesz sprawdzić, czy to działa? Postępuj zgodnie ze szczegółowym przepisem krok po kroku, a już wkrótce lekko solone ogórki przygotowane na gorąco zostaną docenione przez Twoich bliskich i oddają hołd Twojemu talentowi kulinarnemu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 44,36 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 10:00 Używany: 2,24 g/0,25 g/8,64Solenie, fermentacjaKuchnia rosyjskaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1,5 kg ogórków krótkoowocowych2 główki czosnku3-4 parasole koperkowe6-7 liści porzeczki6-7 liści wiśni5 łyżek l. (bez zjeżdżalni) sól gruboziarnista1,5 litra wrzącej wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ilość składników podana jest na 3-litrowy słoik lekko solonych ogórków, przygotowanych na gorąco. Przygotuj świeże ogórki. Dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. W razie potrzeby końcówki można odciąć.
Krok 2
Dokładnie umyj koperek, porzeczkę i liście wiśni. Obierz ząbki czosnku. Można grubo posiekać. Przygotowane ogórki włóż do słoika. Posyp je koperkiem, liśćmi porzeczki, wiśniami i ząbkami czosnku.
Krok 3
Zagotuj 1,5 litra wody, rozpuść w niej sól i od razu wlej ogórki do słoika. Przykryj pokrywką. Jeśli zrobisz wszystko wieczorem, rano aromatyczne ogórki solone na gorąco będą gotowe.
PRZYDATNE RADY
Do słoika z gotowanymi na gorąco ogórkami kiszonymi można dodać odrobinę posiekanego korzenia chrzanu. Nie doda żadnej szczególnej pikanterii, ale zapewni bardziej pikantny smak i bogaty aromat!
PRZY OKAZJI
Pamiętaj, że gorących ogórków kiszonych nie należy przechowywać zbyt długo. Idealnie taką przekąskę należy zjeść w ciągu najbliższych 24 godzin. Przepis zajmuje bardzo mało czasu, więc powtórzenie dania nie będzie wcale trudne.