Ogórki Kiszone „Jak z beczki”
nadiaglukhova 28 sierpnia 20155,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 32,31 kcal/porcja Porcje: 10 Używany: 1,72 g/0,21 g/6,07Solenie, fermentacjaKonserwowanieKuchnia rosyjskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 10 PORCJI2 kg ogórków1 parasol koperkowyliść chrzanu3 liście czarnej porzeczki3 ząbki czosnku1,2-1,4 litra wody3 łyżki l. gruba sól kamienna (w kopacie) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ogórki namoczyć w wodzie na kilka godzin. Sterylizuj 3-litrowy słoik dowolną metodą.
Krok 2
Do zimnego słoika włóż koperek, kawałek liścia chrzanu, 3 liście czarnej porzeczki, 3 ząbki czosnku i ogórki. Zalać zimną solanką sporządzoną z wody i soli. Pozostawić do zakwaszenia, aż pojawi się piana.
Krok 3
Następnie odcedź solankę, zawartość słoika przepłucz wodą i dwukrotnie zalej przegotowaną solanką. Przykryj plastikową pokrywką i zanieś do piwnicy.