Ogon duszony po andaluzyjsku

Do przepisu

Rabo de Toro to klasyczne hiszpańskie danie przyrządzane z ogonów wołowych. Duszone ogony wołowe są bardzo popularne w Andaluzji, kolebce walk byków. Wadę ogonów ogonowych, czyli ich wytrzymałość, można łatwo zamienić na zaletę: przy dłuższym duszeniu zawarty w nich kolagen w dużych ilościach rozpuszcza się i sprawia, że ​​mięso jest delikatne i bardzo zdrowe.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Dodać. czas: 2 godziny 30 minutPrażenieNa patelniGaszenieKuchnia hiszpańskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 ogon ogonowy o wadze 1–1,5 kg4 duże bardzo dojrzałe pomidory2 słodkie czerwone papryki3 duże marchewki3 duże cebule6 ząbków czosnku1 butelka wytrawnego czerwonego winaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia4–6 łyżek. l. mąka2 łyżki l. słodka mielona papryka6–8 ziaren czarnego pieprzu2 liście laurowesól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Podziel ogon na części 2-3 kręgów. Doprawić solą i pieprzem.

Krok 2

Obierz cebulę i pokrój w średnie półpierścienie, czosnek obierz i drobno posiekaj, marchewki obierz i pokrój w plasterki o grubości 2 cm. Paprykę obierz i pokrój w duże plasterki.

Krok 3

W ciężkim rondlu o grubym dnie (garnek na kaczkę, gęś) rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, dodać czosnek i marchewkę, smażyć, mieszając, przez 5 minut. Dodać paprykę i smażyć przez 5 minut.

Krok 4

Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, zalej je wrzącą wodą przez 30 sekund, a następnie zalej zimną wodą. Usuń skórkę i pokrój pomidory w dużą kostkę. Dodać do warzyw i dusić kolejne 5 minut.

Krok 5

Zanurz ogon w mące. Smażymy partiami na czystej patelni na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone kawałki przekładamy na warzywa.

Krok 6

Wino zalewamy ogonem warzyw i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, paprykę i odrobinę soli. Mieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5 godziny. Podawaj na gorąco z wiejskim pieczywem i andaluzyjskim czerwonym winem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja