Ognista Przyprawa: Domowy Ketchup Chilli na Zimowe Wieczory

Ketchup chilli na zimę

ketchup Do przepisu

Czy robiliście kiedyś ketchup chili na zimę? Jeśli nie, sugerujemy dowiedzieć się, jak to zrobić, korzystając z naszego sprawdzonego w praktyce przepisu. Kluczem do sukcesu są mięsiste, ale soczyste, duże i dojrzałe pomidory, oczywiście sezonowe. Idealne są różowe, które mają bogaty słodkawy smak lub uwielbiane przez wielu astrachańskie. Jeśli chodzi o temperaturę ketchupu, nie przesadzaj: za pierwszym razem usuń nasiona z papryczki chili. Jeśli uznasz, że sos jest za mało ostry, pamiętaj o tym na przyszłość. Ale w każdym razie nikomu nawet nie przyszło do głowy, aby nazwać powstały keczup mdłym!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 49,91 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 2 godziny Używany: 1,54 g/0,26 g/10,44PustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIdojrzałe soczyste pomidory – 3 kg cebula – 500 g czosnku – 3 ząbki papryczki chili – 1 strąk sól – 1 łyżka. l cukier – 120 g pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka cynamon mielony – 1/2 łyżeczki musztardy suszonej – 1 łyżeczka papryka mielona – 1 łyżeczka ocet stołowy – 100 ml Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj pomidory na ketchup. Umyj je i usuń nasady łodyg. Pomidory pokroić w plasterki i umieścić w rondlu z grubym dnem. Umieścić na średnim ogniu.

Krok 2

Przykryj patelnię i pomidory pokrywką i zagotuj. Zmniejsz ogień do niskiego. Gotuj pomidory przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły.

Krok 3

Cebulę i czosnek na ketchup obierz i grubo posiekaj. Włóż do miski blendera i zmiksuj. Umieścić w misce. Dodać sól, cukier, mielony czarny pieprz, musztardę i paprykę.

Krok 4

Papryczkę chili myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Usuń nasiona (w razie potrzeby możesz trochę zostawić). Papryczki chili posiekać bardzo drobno i dodać do miski z mieszanką cebulową. Wlać ocet i wymieszać. Przykryj wierzch folią spożywczą i pozostaw na 20 minut.

Krok 5

Zdejmij patelnię z pomidorami z ognia. Odcedź nadmiar płynu. Pomidory przetrzeć przez drobne sito do czystego rondla. Dodaj mieszaninę cebuli do powstałego puree.

Krok 6

Postaw patelnię z przyszłym ketchupem na średnim ogniu i mieszając, gotuj przez 25–30 minut. Następnie wlać do suchych, wysterylizowanych słoików i zakręcić. Odwróć go na złożony ręcznik i owiń ciepłym kocem. Pozwól ketchupowi całkowicie ostygnąć w ten sposób.

UWAGA DO GOSPODARKI

Ketchup chili można stosować jako przyprawę do smażonych mięs, drobiu, warzyw, a także można go dodawać do różnych dań na ciepło, zup, sosów sałatkowych i marynat.

PRZY OKAZJI

Jeśli pod koniec gotowania ketchup chili wydaje się rzadki, dodaj na patelnię około łyżki skrobi kukurydzianej i zagotuj mieszaninę.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja