Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem, któremu nie da się odmówić

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem, któremu nie da się odmówić

Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem, któremu nie da się odmówić

Marii Filiny 2 sierpnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Przepisów na ciasta do góry nogami jest niezliczona ilość. Na spód wykładamy farsz, a po upieczeniu odwracamy ciasto na drugą stronę i voila! Nadzienie kończy się na górze. Takie ciasta zawsze okazują się szczególnie soczyste i apetyczne.

Najbardziej chyba znane jest ciasto Tarte Tatin, przygotowane przez pomyłkę według jednej wersji: jedna z sióstr Tatin zapomniała uformować bok ciasta i położyć na spód karmelizowane jabłka. Aby zaradzić tej sytuacji, po prostu przykryła nadzienie ciastem i po upieczeniu odwróciła ciasto.

Proponujemy przygotować inną wersję podobnego ciasta – jesienne pikantne ciasto do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem.

Pikantny placek do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem

Ważne jest, aby ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem i na blasze do pieczenia, gdyż karmel może wyciekać z formy. W razie potrzeby ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.

Pikantny placek do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem
Pikantny placek do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem

Czego potrzebujesz:

Do wypełnienia:

  • 20 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • sól na czubku noża
  • 5-6 dużych śliwek

Do testu:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • ¼ łyżeczki sól
  • 125 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • skórka z 1 pomarańczy

Przygotuj składniki na odwrócone ciasto
Przygotuj składniki na odwrócone ciasto

1. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, brązowy cukier i sól. Możesz lekko pomóc silikonową szpatułką, ruchami gładzącymi, bez mieszania. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mieszanina ciemnieje. Nie przesadzaj.

Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papier do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Karmel wylać na papier i rozsmarować.

Do formy włóż papier, polej karmelem
Do formy włóż papier, polej karmelem

2. Rozłóż cienko pokrojone śliwki.

Włóż śliwki do formy
Włóż śliwki do formy

3. Ubij masło i cukier mikserem. Dodawaj po jednym jajku, kontynuując ubijanie. Następnie dodajemy jogurt i całość mieszamy.

Masło i cukier ubić mikserem
Masło i cukier ubić mikserem

4. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z ciastem. Dodać skórkę i wymieszać.

Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami

4. Połóż ciasto na śliwkach.

Ciasto wyłożyć na śliwki
Ciasto wyłożyć na śliwki

5. Wyrównaj ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, w trybie Góra/Dół, do upieczenia, około 40-50 minut.

Spłaszczyć ciasto
Spłaszczyć ciasto

6. Wytnij nożem gotowe ciasto z formy, otwórz formę i przełóż ciasto na talerz. Następnie ostrożnie usuń papier.

Gotowe ciasto wytnij nożem z formy
Gotowe ciasto wytnij nożem z formy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenieze śliwkami #ciasto ze śliwkami #ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja