Odwrócone ciasto ze śliwkami i karmelem, któremu nie da się odmówić
Marii Filiny 2 sierpnia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Przepisów na ciasta do góry nogami jest niezliczona ilość. Na spód wykładamy farsz, a po upieczeniu odwracamy ciasto na drugą stronę i voila! Nadzienie kończy się na górze. Takie ciasta zawsze okazują się szczególnie soczyste i apetyczne.
Najbardziej chyba znane jest ciasto Tarte Tatin, przygotowane przez pomyłkę według jednej wersji: jedna z sióstr Tatin zapomniała uformować bok ciasta i położyć na spód karmelizowane jabłka. Aby zaradzić tej sytuacji, po prostu przykryła nadzienie ciastem i po upieczeniu odwróciła ciasto.
Proponujemy przygotować inną wersję podobnego ciasta – jesienne pikantne ciasto do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem.
Pikantny placek do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem
Ważne jest, aby ciasto upiec w blaszce wyłożonej papierem i na blasze do pieczenia, gdyż karmel może wyciekać z formy. W razie potrzeby ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Pikantny placek do góry nogami ze śliwkami, karmelem i puszystym ciastem
Czego potrzebujesz:
Do wypełnienia:
- 20 g masła
- 125 g cukru trzcinowego
- sól na czubku noża
- 5-6 dużych śliwek
Do testu:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- ¼ łyżeczki sól
- 125 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 140 g jogurtu naturalnego
- skórka z 1 pomarańczy
Przygotuj składniki na odwrócone ciasto
1. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, brązowy cukier i sól. Możesz lekko pomóc silikonową szpatułką, ruchami gładzącymi, bez mieszania. Poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mieszanina ciemnieje. Nie przesadzaj.
Na dnie tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papier do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Karmel wylać na papier i rozsmarować.
Do formy włóż papier, polej karmelem
2. Rozłóż cienko pokrojone śliwki.
Włóż śliwki do formy
3. Ubij masło i cukier mikserem. Dodawaj po jednym jajku, kontynuując ubijanie. Następnie dodajemy jogurt i całość mieszamy.
Masło i cukier ubić mikserem
4. Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z ciastem. Dodać skórkę i wymieszać.
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami
4. Połóż ciasto na śliwkach.
Ciasto wyłożyć na śliwki
5. Wyrównaj ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C, w trybie Góra/Dół, do upieczenia, około 40-50 minut.
Spłaszczyć ciasto
6. Wytnij nożem gotowe ciasto z formy, otwórz formę i przełóż ciasto na talerz. Następnie ostrożnie usuń papier.
Gotowe ciasto wytnij nożem z formy
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenieze śliwkami #ciasto ze śliwkami #ciastoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych