Lekko solone ogórki z cukinią
Do przepisu
Lekko solone ogórki z cukinią – czemu nie? Połączenie młodej, pulchnej cukinii z drobnymi pestkami i cienką skórką z zielonymi ogórkami to świetny pomysł. Warzywa solone razem okażą się chrupiące i apetyczne. Lekko solona cukinia nie ustąpi w smaku ogórkom: wchłonie aromaty wszystkich tradycyjnych przypraw użytych w przepisie i zachwyci gęstą, elastyczną konsystencją. Lepiej jest wziąć koperek do marynowania z parasolami. Jeśli nadal jest „zielony i puszysty”, użyj nie tylko liści, ale także szorstkich łodyg.
Złożoność: łatwo Kalorie: 47,29 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 35 minut Dodać. czas: 16 godzin Używany: 1,42 g/0,31 g/9,85KolacjaKolacjaPrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 10 PORCJIogórki 1 kgCukinia 500 grCzosnek 6 ząbkówKoperek 50 grSól 3 łyżkiCukier 1,5 łyżki.Piment 1 łyżeczkaCzarne ziarna pieprzu 1 łyżeczkaLiście chrzanu 2 szt.Liście wiśni i porzeczek 6 szt.Woda pitna 1,5 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dokładnie umyj ogórki i cukinię i zalej je zimną wodą w pojemnikach o odpowiedniej wielkości. Pozwól im usiąść na godzinę lub dwie. W czasie moczenia przygotuj solankę.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 2
Zagotuj wodę pitną. Ziarna pieprzu lekko rozdrobnić w moździerzu, w rondlu zalać wrzątkiem, dodać sól i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Niech solanka ostygnie.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 3
Przygotuj warzywa do marynowania. Opłucz koper, liście chrzanu, wiśnie i porzeczki. Strząśnij nadmiar wody. Czosnek obierz i pokrój na małe kawałki. Pokrój warzywa i łodygi koperku i chrzanu na kawałki.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 4
Usuń niedopałki z obu stron ogórków i cukinii. Cukinię przekroić w poprzek na pół i wzdłuż na ćwiartki. Ważne, żeby nie były większe od ogórków. Małe ogórki zostaw w całości.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 5
Weź emaliowaną patelnię o odpowiedniej wielkości lub plastikowe wiadro. Sprawdzi się również trzylitrowy słoik. Włóż warzywa, liście do pojemnika, następnie wymieszaj ogórki i cukinię, posypując je czosnkiem.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 6
Całość zalewamy ciepłą solanką i pieprzem. Jeśli kisisz ogórki na patelni lub w wiadrze, to należy je lekko docisnąć – talerzem lub pokrywką z mniejszego garnka, aby warzywa były zalane solanką i nie pływały.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
Krok 7
Ogórki i cukinię pozostawić do posolenia do następnego dnia. Po kilku godzinach włóż pojemnik do lodówki. Lekko solone warzywa będą gotowe w niecały dzień.
Lekko solone ogórki z cukinią ()
UWAGA DO GOSPODARKI
W naszym przepisie na lekko solone ogórki i cukinię wykorzystujemy cały zestaw liści do tradycyjnego kiszenia ogórków. Ale możesz ograniczyć się do koperku i czosnku. W razie potrzeby dodaj także strąk ostrej papryki i 1-2 łyżki octu.
PRZY OKAZJI
Zamiast cukinii w połączeniu z ogórkami można oczywiście użyć młodej cukinii. Do warzyw można dodać także pomidorki koktajlowe. Aby szybciej je posolić, należy je przekłuć widelcem.