Ciasto Snickers: kto wynalazł ten przysmak i jak go przygotować
Tort Snickers od dawna uważany jest za jeden z klasycznych przysmaków obok ciasta miodowego, pancho czy czerwonego aksamitu. W tym artykule zdradzimy Ci, jaki jest sekret jego popularności i dowiemy się, jak przygotować go w domu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Historia ciasta Snickers
- Z czego jest zrobione ciasto Snickers?
- Składanie ciasta Snickers
- Klasyczne ciasto Snickers z nugatem i karmelem
Historia ciasta Snickers
Historia powstania przepisu na to ciasto sięga lat 20-tych ubiegłego wieku w Ameryce, kiedy to firma Mars zdecydowała się stworzyć tabliczkę czekolady z ulubionym przysmakiem miejscowej ludności – orzeszkami ziemnymi. Dodali do tego nugat i karmel, a następnie wymyślili nazwę nowego produktu – Snickers. Nawiasem mówiąc, od tego czasu, całe stulecie później, przepis nie zmienił się ani razu, a batonik nie stracił popularności na całym świecie.
Nie wiadomo do końca, kto dokładnie wpadł na pomysł stworzenia ciasta o smaku popularnego batonika. Najprawdopodobniej był to efekt długich eksperymentów wielu cukierników, którzy poszukiwali idealnego połączenia biszkoptu i nadzienia, próbując różnych proporcji składników, w wyniku czego otrzymali deser możliwie najbliższy smakowi Snickersa.
Z czego jest zrobione ciasto Snickers?
Karmel do ciasta Snickers przygotowywany jest z cukru, śmietanki ciężkiej o zawartości 33% i masła
Podstawą ciasta Snickers jest biszkopt. Wrażenie jakie pozostanie po deserze zależy od jego jakości i połączenia smaku ze śmietaną. Do Snickersa najczęściej wybierane są ciastka czekoladowe – klasyczne lub z mlekiem/wrzątkiem. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej oryginalne i masz pewność, że każdy, kto go spróbuje, nie będzie uczulony na orzechy, możesz użyć ciastek orzechowych.
Kolejnym ważnym składnikiem ciasta Snickers jest oczywiście karmel. Zwykle przygotowuje się go z zaledwie 3 składników: cukru, śmietanki o zawartości 33% i masła. Cukier roztapia się w rondlu, dodaje do niego śmietanę i zmiękczone masło. W razie potrzeby można również dodać szczyptę soli, wtedy smak stanie się jaśniejszy.
Krem do ciasta Snickers to pole do eksperymentów; za każdym razem możesz wybrać nową opcję. Można go przygotować z gotowanym skondensowanym mlekiem i masłem lub preferować kremową klasykę – krem na bazie twarogu ze śmietaną i cukrem. Jest idealny dla tych, którzy nie lubią słodkich deserów.
Nie wszystkie przepisy na ciasta Snickers zawierają nugat. Ale jeśli pamiętasz, że podstawą tego deseru jest batonik o tej samej nazwie, to trudno sobie go wyobrazić bez nugatu. Możesz zrobić ciasto z nugatem lub bez, a następnie wybrać opcję, która najbardziej Ci odpowiada. Do zrobienia nugatu potrzebne będą orzeszki ziemne, masło orzechowe, masło, cukier i jajka.
Orzeszki ziemne na nugat włóż do nagrzanego piekarnika na kilka minut: dzięki temu łatwiej będzie usunąć łuski, a smak stanie się bogatszy. Następnie wymieszaj masło z masłem orzechowym i w osobnym rondlu zagotuj wodę z cukrem (jeśli chcesz, możesz dodać miód). Powstały syrop ostrożnie wlać do ubitych na sztywną pianę białek i dalej miksując, stopniowo dodawać masło orzechowe i masło. Następnie dodajemy drobno posiekane prażone orzeszki ziemne.
Składanie ciasta Snickers
Składanie ciasta jest również ważną częścią przygotowania Snickersa. Smak powstałego deseru będzie zależał od sposobu wymieszania jego składników. Tutaj ponownie możesz wypróbować różne opcje. Najprostszy: między ciastami naprzemienne warstwy nugatu, karmelu i śmietanki. Można np. na biszkopt położyć nugat, na wierzch położyć karmel, przykryć drugim biszkoptem, nałożyć na niego krem z karmelem, przykryć trzecim biszkoptem, nałożyć na niego krem i dalej postępować według tej samej zasady. Można jednak nieco skomplikować proces: na brzeg każdego biszkoptu nałożyć krem, a na środek ciasta nałożyć nugat z orzeszkami ziemnymi i karmelem. Otrzymasz wtedy nie tylko ciekawy, bogaty smak Snickersa, ale także piękny krój ciasta. Wierzch ciasta można posmarować pozostałą śmietaną, udekorować orzeszkami ziemnymi, polewą czekoladową lub bułką tartą.
Klasyczne ciasto Snickers z nugatem i karmelem
Tort Snickers możesz zamówić u cukiernika, kupić gotowy w supermarkecie, możesz też zadowolić swoich bliskich wersją domową. Z pewnością to docenią! Jedną z zalet Snickersa jest duże pole do wyobraźni i eksperymentowania. Proces jego przygotowania jest dość prosty, a całą listę składników można kupić w lokalnym sklepie.
Klasyczne ciasto Snickers z nugatem i karmelem
Do przygotowania ciasta o średnicy 24 cm potrzebne będą:
Na ciastko:
- cukier – 400 g
- kefir – 400 ml
- masło – 200 g
- jaja kurze – 3 szt.
- mąka pszenna – 350 g
- kakao w proszku – 30 g
- proszek do pieczenia – 10 g
- cukier waniliowy – 15 g
- sól – szczypta
Do kremu:
- masło – 400 g
- gotowane mleko skondensowane – 800 g
Dla nugatu:
- masło – 200 g
- orzeszki ziemne – 200 g
- masło orzechowe – 200 g
- cukier – 100 g
- białka jaj – 2 szt.
- woda – 50 ml
- miód – 50 g
- sól – szczypta
Dla karmelu:
- cukier – 300 g
- śmietana 33% tłuszczu – 200 ml
- masło – 100 g
- Przygotuj ciasta. W misce wymieszaj kakao z mąką, dodaj proszek do pieczenia.
- W osobnej misce ubijaj miękkie masło na średnich obrotach, stopniowo dodawaj cukier, mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodawaj po jednym jajku, cukier waniliowy i sól. Zmniejsz prędkość miksera do najniższej i stopniowo dodawaj mieszankę mąki i kakao. Wlać kefir i ponownie wymieszać.
- Przykryj patelnię pergaminem i posmaruj olejem. Powstałe ciasto włóż do formy. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
- Gotowy spód przełóż na metalową kratkę i odstaw na 8 godzin. Pokrój na 4 warstwy.
- Przygotuj śmietanę: ubij masło w temperaturze pokojowej, stopniowo dodawaj do niego przegotowane skondensowane mleko, kontynuując ubijanie. W rezultacie masa stanie się znacznie wspanialsza.
- Przygotuj nugat: włóż orzeszki ziemne do piekarnika na kilka minut, obierz je i drobno posiekaj. Oddzielnie wymieszaj masło orzechowe i masło, ubijaj na gładką masę.
- W rondlu połączyć wodę z cukrem i miodem, ciągle mieszając, i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
- Oddziel białka od żółtek i ubijaj, aż powstanie miękka piana, dodaj szczyptę soli i kontynuuj ubijanie na najwyższych obrotach. Cienkim strumieniem wlewaj stopniowo syrop z wody, cukru i miodu. Kontynuuj ubijanie i stopniowo dodawaj mieszankę masła orzechowego i masła. Do powstałej masy dodaj posiekane orzeszki ziemne.
- Przygotuj karmel. Wlać cukier do rondla, postawić na średnim ogniu i pozostawić: zacznie się topić. Kadzię można kołysać na boki – dzięki temu topienie będzie przebiegać szybciej. Ale nie przeszkadzaj, w przeciwnym razie może rozpocząć się krystalizacja. Gdy cukier się rozpuści i nabierze ciemnobursztynowego koloru, dodajemy masło, a następnie możliwie ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę. Gorąca mieszanina może gwałtownie się rozpryskiwać! Zmniejsz ogień i mieszaj, aż cukier połączy się ze śmietaną.
- Przystąp do składania ciasta Snickers: podziel nugat na 2 równe części, jedną ułóż na pierwszym rzędzie ciasta i dokładnie rozsmaruj, dodaj połowę masy karmelowej, na wierzch połóż drugą warstwę ciasta. Na to wykładamy połowę kremu, ostrożnie rozprowadzamy go równomiernie po powierzchni i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Na wierzch połóż nugat i karmel, a na wierzch połóż ostatnią warstwę ciasta. Pozostałym kremem udekoruj powierzchnię ciasta i boki. Udekoruj według uznania i wstaw do lodówki na co najmniej 1,5 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto Snickers to nie tylko korzystny deser na każde wakacje, ale także doskonała opcja do kulinarnych eksperymentów. Wypróbuj różne składniki i sposoby ich składania. W każdym razie Snickers okaże się pyszny i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto #desery #karmelPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych