Odkrywając tajemnice shulum: fascynująca historia wynalezienia dania i unikalne różnice między nim a shurpą

Czym jest shulum: kto wynalazł to danie i czym różni się shulum od shurpy

Czym jest shulum: kto wynalazł to danie i czym różni się shulum od shurpy

Czym jest ta tajemnicza zupa shulyum, którą przygotowują zarówno Kozacy nad Donem, jak i mieszkańcy Północnego Kaukazu? A mieszkańcy Uralu z pewnością uważają go za swojego. Czy jest coś, co łączy te regiony w miłości do prostego gulaszu? A może jest to jeszcze bardziej skomplikowane i dania podobne do shulyum istnieją pod innymi nazwami? Rozwiążmy to i jednocześnie przygotujmy.

Czym jest shulum: kto wynalazł to danie i czym różni się shulum od shurpy

O czym porozmawiamy w artykule:

• Kto wynalazł zupę Shulum

• Shulum i jego najbliżsi krewni

• Z czego można zrobić Shulum?

• Jak przygotować zupę Shulum

Kto wynalazł zupę Shulum

Poszukiwania, jak to często bywa, rozpoczęły się od pochodzenia słowa. W języku buriackim „shulen” to zupa, rosół i jest to jeden z języków mongolskich, gdzie „shol” nazywany jest także zupą, rosołem. Wniosek sam w sobie nasuwa się, że Shulyum zbliżało się do nas z Azji, a raczej z Mongolii. A charakter preparatu sugeruje, że jest to pożywienie nomadów – prawdziwe shulum gotuje się w kotle, nad ogniem.

Tak więc bogata zupa przeniosła się z połaci Mongolii przez Syberię, południowy Ural do Dolnej Wołgi i Donu, Północny Kaukaz i region Morza Czarnego. Nastąpiła zarówno prosta wymiana wiedzy kulinarnej różnych narodów, jak i skutek najazdu tatarsko-mongolskiego.

Shuluma i jego najbliższą rodzinę

Za najbliższą „krewną” shulum uważa się shurpę – uzbecką zupę z mięsem, ziemniakami i pomidorami.
Za najbliższą „krewną” shulum uważa się shurpę – uzbecką zupę z mięsem, ziemniakami i pomidorami.

Co to jest zupa Shulum? To bulion mięsny, w którym najważniejszy jest smak bogatego, bogatego bulionu. Warzywa są sprawą drugorzędną, zależą od regionu, w którym przygotowywana jest zupa. Ale potem zaczyna się zabawa. Przecież bogaty rosół z warzywami to także znana shurpa, uzbecka zupa z cebulą, ziemniakami, marchewką, papryką i pomidorami. W nokhut shurpa z pewnością wkładają groszek jagnięcy – ciecierzycę. Tadżyckie shurbo jest bardzo podobne; fatir-shurbo podaje się z pokruszonym ciastem francuskim. W Czeczenii przygotowuje się tradycyjną zupę jagnięcą z warzywami, nazywa się Zhizhigan-chorpa. Jak widać, podobne są nie tylko nazwy, ale także przepisy.

Z czego można zrobić Shulum?

Zacznijmy od początku i wyobraźmy sobie, z czego zrobiono zupę nomada – gęstą, bogatą shulum. Mięso końskie jest najpopularniejszym mięsem wśród ludów koczowniczych. Oprócz tego jagnięcina była zawsze pod ręką. Wołowina była mniej popularna. Tradycja gotowania bulionu na szulum z mięsa tych zwierząt jest nadal zachowana. Czasem była też gra. Ale nawet dzisiaj konina na szulum była i pozostaje głównym mięsem kuchni buriackiej: Mongolia nie odpuszcza.

Dla innych osób, które lubią gotować zupę na ogniu, dobrym wyborem będzie jagnięcina lub wołowina. Znajomi z Rostowa nad Donem opowiedzieli mi, jak Kozacy Dońscy tradycyjnie gotują szulum: „Kozacy dońscy są na ogół bardzo konserwatywni w jedzeniu, aprobują jedynie własne szulum kozackie z jagnięciny, z ziemniakami i dość dużą ilością cebuli. Jeśli chodzi o pozostałe warzywa: czasami i z dużą niechęcią dopuszcza się pomidory, marchewkę i słodką paprykę. Ale nigdy kapusta, cukinia, bakłażan, dynia. Zboża nie są nawet brane pod uwagę – to już nie jest shulum. Im prościej, tym lepiej: idealny szulum kozacki nie powinien zawierać niczego poza mięsem z kością, cebulą, garścią soli i ziołami stepowymi. Tylko woda.”

Nie zapominaj, że shulyum to danie obozowe. Czym byłaby wędrówka bez mięsa gotowanego na ognisku? Dlatego najpierw przycina się mięso nadające się na grilla, a z kości i części tuszy nienadających się do smażenia przygotowuje się bogaty bulion. Racjonalne podejście Kozaków w Zadonach!

Tak więc z mongolskich stepów przybyło do nas bogate szulum z produktami charakterystycznymi dla tego obszaru. Czy można zrobić shulum z wieprzowiny? Gdyby takie pytanie zadano w związku z shurpą, narodowym daniem uzbeckim, odpowiedziałbym, że jest to sprzeczne z zasadami religijnymi. Ale nie ma takich zasad dotyczących shulum. Terytorium, na którym gotuje się ten gulasz, jest tak szerokie, że nie da się przestrzegać żadnych kanonów i wierzeń. Dlatego jeśli się zdecydujesz, spokojnie ugotuj shulum według własnego gustu, nawet z wieprzowiną.

Przepisów na zrobienie szulum jest wiele i jak zawsze każdy właściciel czy gospodyni domowa uzna, że ​​jego przepis jest jak najbardziej poprawny. Ktoś z pewnością usmaży mięso przed przygotowaniem bulionu, inny doleje pół szklanki wódki. Prawdopodobnie najsmaczniejsza zupa będzie ugotowana na ogniu, gdy węgle będą lekko ciepłe. Ale pyszne, bogate shulum można też ugotować na kuchence w kotle lub w rondlu o grubych ściankach.

Jak gotować zupę Shulum

Nie masz pod ręką dziczyzny, a zupa z koniny też nie jest Twoim tradycyjnym daniem? Można było go ugotować z jagnięciny, ale dostępna była tylko wołowina. Nie ma problemu, my też z niego ugotujemy. W końcu najważniejsze jest bogaty, smaczny rosół. Zupę tę można łatwo przygotować zarówno na ogniu w garnku, jak i w domu w kotle lub rondlu z grubym dnem.

Shulum z wołowiną
Shulum z wołowiną

Do przygotowania 6 porcji shulum wołowego potrzebujesz:

• wołowina z kością – 800 g

• ziemniaki – 4 szt. przeciętny

• słodka papryka – 1 szt.

• marchewki – 1 szt.

• cebula – 1 szt.

• czosnek – 2 ząbki

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, liść laurowy

• warzywa do serwowania

1. Wołowinę na szulum pokroić na małe kawałki, włożyć do rondla i zalać 2,5 litra wody. Po ugotowaniu ostrożnie zebrać pianę.

2. Ziemniaki, marchew, cebulę i paprykę pokroić na duże kawałki. Posiekaj czosnek.

3. 40 minut przed końcem gotowania posolić bulion do smaku.

4. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, dodaj pokrojone warzywa, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

5. 5 minut przed gotowością dodaj czosnek i liść laurowy.

6. Po zakończeniu gotowania zdejmij zupę Shulum z ognia i odstaw na 10 minut15 minut.

Zupę podawać z ziołami i gotowanym mięsem.

Uwaga dla właściciela.

Chcesz, żeby Twoje shulum było idealnie przezroczyste? Następnie, przed dodaniem wody do mięsa, podsmaż posiekane kawałki na dowolnym tłuszczu zwierzęcym. Po usmażeniu mięso należy zalać ciepłą wodą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #shurpa #zupy #Kuchnia środkowoazjatycka #zupa z mięsemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja