Odkrywaj tajemnice porannego posiłku: co kryje w sobie kanapka z serem?

Kanapka z serem na śniadanie: co to może być

Kanapka z serem na śniadanie: co to może być

Na śniadanie kanapka z serem to częsty posiłek najmłodszych i starszych. Przejdziemy ścieżką przepisu od najprostszych kanapek po niemal architektoniczne konstrukcje z bogatym nadzieniem, które zawiera nie tylko ser. Nie zapomnijmy o naszych ulubionych gorących kanapkach i opowiemy, jak się pojawiły i jakie kanapki z serem na śniadanie (i nie tylko) są popularne w różnych krajach.

Kanapka z serem na śniadanie, co to może być

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Przepisy na kanapki z zimnym serem na śniadanie
  • Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem
  • Włoska kanapka z serem gouda na śniadanie, lunch lub kolację
  • Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą
  • Podwójna kanapka z serem, szynką i salami
  • Kanapka klubowa z serem i owocami morza
  • Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą
  • Kanapka klubowa z serem i sardynkami
  • Podwójna kanapka z serem i szynką
  • Pasztet Almogrote, serowo-pomidorowy na kanapki
  • 9 faktów na temat kanapek z gorącym serem na śniadanie
  • Przepisy na gorące kanapki z serem na śniadanie
  • Gorąca podwójna kanapka z serem, kurczakiem i pomidorami
  • Gorąca kanapka croque madame z serem
  • Podwójna kanapka z serem, golonką i szynką
  • Gorąca kanapka z twardym serem i tuńczykiem z puszki
  • Gorąca podwójna kanapka „ze wszystkiego”
  • Gorąca kanapka z serem, indykiem i jabłkiem
  • Kubańska gorąca kanapka z serem, wędlinami i piklami
  • Gorące kanapki croque monsieur z serem i sosem beszamelowym

Talerz serów w ZSRR był więcej niż skromny: Kostroma, Poshekhonsky, sportowiec, rosyjski, holenderski, wędzony ser kiełbasiany i wybór serów topionych. Koniak jadano z serami, ale częściej jedzono je na śniadanie w formie tradycyjnej kanapki. Przygotowanie kanapki dosłownie sprowadzało się do trzech kroków: odkroić chleb, posmarować go masłem i położyć na wierzch plaster sera. Tak prostą kanapkę do dziś można spotkać w stołówkach szkolnych i studenckich, bufetach teatralnych i kawiarniach dworcowych. Prosta, pożywna i niedroga – to przepis, dzięki któremu kanapka z serem żyła, żyje i będzie żyć.

Pomysł na nostalgiczną kanapkę z serem można rozwinąć dodając do sera pokrojone w plasterki mięso lub rybę, plasterki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka. Można użyć nie jednej kromki chleba, ale dwóch – wtedy kanapka zamienia się w kanapkę. Lub przygotuj danie z chleba tostowego, susząc je lub smażąc na patelni. Nie jest konieczne stosowanie sera półtwardego, nadają się do tego sery miękkie i twarogowe (kremowe).

Co ciekawe, pasty serowe na kanapki znane są w naszym kraju od dawna. W książce „Kuchnia mleczno-wegetariańska” z 1965 roku znajduje się przepis na „Brynzę z kminkiem”: „Aby przygotować 300 g sera feta, przepuścić go przez maszynę do mięsa lub przetrzeć przez sito. Utrzeć z 50 g miękkiego masła, doprawić mieloną papryką, kruszonym kminkiem i solą. Zmiksuj na gładką masę i użyj do kanapek śniadaniowych.

Przepisy na kanapki z zimnym serem na śniadanie

Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem

Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem
Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem

Aby przygotować 4 kanapki na śniadanie potrzebujesz:

  • Chleb pełnoziarnisty lub żytni, najlepszy na tosty – 8 sztuk
  • ser typu gouda lub cheddar – 4 plastry
  • marchewki – 1 szt.
  • liście 1 gałązki pietruszki i kolendry/bazylii
  • twaróg – 120-140 g
  • sos pomidorowy – 1 łyżka. l.
  • oliwki, oliwki, pomidorki koktajlowe i koperek do dekoracji
  • sól
  1. Do kanapki użyj foremek do ciastek, aby wyciąć identyczne kształty z chleba i sera. Wybraliśmy kubki.
  2. Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, posiekać natkę pietruszki i kolendrę/bazylię.
  3. Ser twarogowy podzielić na 2 części. Do jednego dodać sos pomidorowy i kolendrę/bazylię, do drugiego marchewkę i pietruszkę, doprawić solą.
  4. Jedną kromkę chleba smarujemy nadzieniem pomidorowym, na wierzch kładziemy drugą kromkę i smarujemy nadzieniem marchewkowym.
  5. Dodaj ser.
  6. Udekoruj podwójne kanapki „oczami” czarnych oliwek, „ustami” pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

Włoska kanapka z serem gouda na śniadanie, lunch lub kolację

Włoska kanapka z serem gouda
Włoska kanapka z serem gouda

Aby przygotować 4-6 kanapek na śniadanie potrzebujesz:

  • słodka papryka, najlepiej wielobarwna – 2 szt.
  • słodka cebula – 1 szt.
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • biały chleb, najlepiej „ceglany” – 1 bochenek na 500 g
  • główka sałaty, najlepiej lodowej lub rzymskiej – 1 szt.
  • pomidor – 2 szt.
  • salami – 150 g
  • ser podobny do gouda, cheddar lub emmentaler – 150 g
  • ocet winny z czerwonego wina – 2-3 łyżki. l.
  1. Na kanapkę przekrój paprykę na pół, usuń błony i nasiona. Pokrój go wraz z cebulą w cienkie półpierścienie.
  2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki. l. obrazy olejne Smaż cebulę, aż będzie miękka. Przełożyć do miski i smażyć paprykę na pozostałym oleju przez 4-5 minut.
  3. Bochenek przekrój wzdłuż na 3 części.
  4. Liście sałaty porwij na kawałki, pomidorki koktajlowe pokrój w cienkie kółka. Salami pokroić w te same koła. Ser pokroić w cienkie plasterki.
  5. Wymieszaj ocet z 2-3 łyżkami. l. oliwa z oliwek. Otrzymaną mieszanką posmaruj wszystkie kawałki chleba.
  6. Przykryj jeden kawałek połową sałaty i pieczoną papryką.
  7. Przykryć drugim kawałkiem i posypać pomidorami, serem, smażoną cebulą i salami.
  8. Przykryj przygotowaną sałatą i trzecią częścią bochenka, dociśnij.
  9. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
  10. Przed podaniem wyjąć na 10-15 minut, zdjąć folię i pokroić na 4-6 kawałków.

Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą

Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą
Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą

Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:

  • chleb tostowy – 4 sztuki
  • twaróg – 4-6 łyżek. l.
  • plastry czerwonej ryby, o niskiej zawartości soli – 100 g
  • świeży ogórek – 1 szt.
  • warzywa do podania, najlepiej sałatka kukurydziana
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Na kanapkę podpiecz chleb w tosterze lub suchej patelni.
  2. Posmaruj chleb serkiem śmietankowym. Połóż na nim kawałki ryby i cienkie plasterki ogórka.
  3. Udekorować ziołami, doprawić czarnym pieprzem i podawać.

Podwójna kanapka z serem, szynką i salami

Podwójna kanapka z serem, szynką i salami
Podwójna kanapka z serem, szynką i salami

Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:

  • masło – 10-15 g
  • Musztarda Dijon z ziarnami – 1 łyżka. l.
  • chleb wiejski – 4 kromki
  • liść sałaty rzymskiej – 1 szt.
  • szynka gotowana – 4 cienkie kawałki
  • salami – 8 cienkich krążków
  • ser typu gouda, cheddar lub emmentaler – 4 cienkie plasterki
  1. Na kanapkę zmiksuj miękkie masło z musztardą na gładką masę. Posmaruj masłem wszystkie cztery kawałki chleba z jednej strony.
  2. Liść sałaty rzymskiej przekrój wzdłuż na pół, wycinając twardą, białą część. Pozostałe zielone mięso pokroić w poprzek na kawałki, tak aby zmieściły się na chlebie.
  3. Umieść szynkę, salami i ser pomiędzy dwoma kawałkami chleba, a między nimi liście sałaty.
  4. Dociśnij kanapkę i podawaj natychmiast lub w ciągu 4-5 godzin, ale nie przechowuj w lodówce.

Kanapka klubowa z serem i owocami morza

Kanapka klubowa z serem i owocami morza
Kanapka klubowa z serem i owocami morza

Aby przygotować 8 kanapek na śniadanie potrzebujesz:

  • gotowane średnie krewetki bez skorupy i głowy – 150-200 g
  • małże w oleju – 80-100 g
  • zielona cebula – 3 łodygi
  • twaróg – 200 g
  • kawior gromadnika – 3 łyżki. l.
  • dojrzały pomidor – 1 szt.
  • chleb tostowy – 12 dużych kawałków
  • sałata – 3 liście
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na pół. Małże przekładamy na sito, przekładamy na deskę i dość grubo siekamy.
  2. Pokrój zieloną cebulę w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z miękkim serkiem śmietankowym. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj kawior gromadnikowy. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.
  3. Pomidora pokroić w cienkie plasterki, dodać trochę soli i obficie pieprzu. Posmaruj 4 kromki chleba mieszanką kawioru i sera.
  4. Na każdym natłuszczonym kawałku układamy krewetki lub małże. Połóż pomidory na owocach morza, a sałatę na pomidorach.
  5. Złóż kanapki, układając 2 kawałki chleba z nadzieniem jedna na drugiej i przykrywając trzecim „pustym” kawałkiem.
  6. Lekko dociśnij kanapki, aby warstwy się nie rozpadły. Każdą z nich nakłuj wykałaczkami w dwóch przeciwległych rogach i przekrój po przekątnej na dwie trójkątne części.

Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą

Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą
Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą

Do przygotowania 4 kanapek potrzebujesz:

  • liście kopru – 2 gałązki
  • twaróg – 200 g
  • ogórek – 2 szt.
  • kiełbasa lekarska – 8 plastrów
  • chleb pełnoziarnisty – 8 sztuk
  • sól
  1. Liście koperku posiekać bardzo drobno (usunąć łodyżki) i wymieszać z twarogiem.
  2. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, lekko po przekątnej. Dodaj trochę soli.
  3. 4 kromki chleba smarujemy z jednej strony serem, układamy na nim plasterki ogórka, a następnie kiełbasę.
  4. Przykryj resztą chleba, również posmaruj serem.
  5. Połóż kawałki chleba nadzieniem do wewnątrz i lekko dociśnij. Kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą jest gotowa. Możesz zacząć śniadanie.

Kanapka klubowa z serem i sardynkami

Kanapka klubowa z serem i sardynkami
Kanapka klubowa z serem i sardynkami

Aby przygotować 6 kanapek na śniadanie potrzebujesz:

  • sardynki w oleju – 250 g
  • twaróg – 250 g
  • masło – 70 g
  • sok z połowy małej cytryny
  • Musztarda Dijon – 1 łyżka. l.
  • chleb kanapkowy – 18 sztuk
  • rozmaryn do dekoracji, same wierzchołki – 3 gałązki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. W misie blendera wymieszaj ser, masło, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, dodaj sardynki i puree na gruboziarniste puree.
  2. Chleb osusz w tosterze, odetnij skórkę.
  3. Przykryj 12 tostów grubą warstwą mieszanki sardynek. Ułóż tosty jeden na drugim, na wierzch połóż resztę tostów – powinno wyjść 6 kanapek i 3 warstwy chleba.
  4. Zawiń kanapki w folię spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień.
  5. Przed podaniem zdejmij folię i połóż kanapki na grillu na 20 sekund lub podgrzej na patelni.
  6. Ostrożnie przekrój każdą kanapkę na 4 kwadraty (na pół, a następnie jeszcze raz na pół), udekoruj gałązkami rozmarynu i podawaj.

Podwójna kanapka z serem i szynką

Podwójna kanapka z serem i szynką
Podwójna kanapka z serem i szynką

Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:

  • chleb tostowy – 6 dużych kawałków
  • pomidor – 1 szt.
  • twaróg – 150 g
  • słodka musztarda – 2 łyżeczki.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • Ser Maasdam – 8 plasterków
  • gotowana szynka wędzona z tłuszczem – 4 sztuki
  • kilka liści sałaty
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Chleb podpiecz w tosterze lub patelni na złoty kolor. Pomidora pokroić w cienkie plasterki.
  2. Twarożek wymieszać z musztardą, oliwą i pieprzem.
  3. Posmaruj tą mieszanką 4 kawałki chleba z jednej strony i 2 kawałki z obu stron.
  4. Każdą kanapkę składamy w następującej kolejności: tost serowy, ser stroną do góry, 1 plaster szynki, 2 plasterki sera, 2-3 plasterki pomidora, sałata, tost z serem z obu stron, 1 plaster szynki, 2 plasterki sera, 2-3 plastry pomidory, sałata, tosty z warstwą sera, serem do dołu.

PREMIA! Pasztet Almogrote, serowo-pomidorowy na kanapki

Pasztet almogrote, serowo-pomidorowy
Pasztet almogrote, serowo-pomidorowy

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • twardy ser kozi lub owczy – 500 g
  • czosnek – 2-4 ząbki
  • pomidor – 2 szt.
  • Pół małej czerwonej papryczki chili, nasiona usunięte
  • oliwa z oliwek – 100 ml
  • słodka mielona papryka – 1 łyżeczka.
  • sól

Aby przesłać:

  • chleb wiejski lub z paleniska
  • oliwa z oliwek
  1. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 30 sekund. Następnie wlej…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja