Kanapka z serem na śniadanie: co to może być
Na śniadanie kanapka z serem to częsty posiłek najmłodszych i starszych. Przejdziemy ścieżką przepisu od najprostszych kanapek po niemal architektoniczne konstrukcje z bogatym nadzieniem, które zawiera nie tylko ser. Nie zapomnijmy o naszych ulubionych gorących kanapkach i opowiemy, jak się pojawiły i jakie kanapki z serem na śniadanie (i nie tylko) są popularne w różnych krajach.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Przepisy na kanapki z zimnym serem na śniadanie
- Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem
- Włoska kanapka z serem gouda na śniadanie, lunch lub kolację
- Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą
- Podwójna kanapka z serem, szynką i salami
- Kanapka klubowa z serem i owocami morza
- Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą
- Kanapka klubowa z serem i sardynkami
- Podwójna kanapka z serem i szynką
- Pasztet Almogrote, serowo-pomidorowy na kanapki
- 9 faktów na temat kanapek z gorącym serem na śniadanie
- Przepisy na gorące kanapki z serem na śniadanie
- Gorąca podwójna kanapka z serem, kurczakiem i pomidorami
- Gorąca kanapka croque madame z serem
- Podwójna kanapka z serem, golonką i szynką
- Gorąca kanapka z twardym serem i tuńczykiem z puszki
- Gorąca podwójna kanapka „ze wszystkiego”
- Gorąca kanapka z serem, indykiem i jabłkiem
- Kubańska gorąca kanapka z serem, wędlinami i piklami
- Gorące kanapki croque monsieur z serem i sosem beszamelowym
Talerz serów w ZSRR był więcej niż skromny: Kostroma, Poshekhonsky, sportowiec, rosyjski, holenderski, wędzony ser kiełbasiany i wybór serów topionych. Koniak jadano z serami, ale częściej jedzono je na śniadanie w formie tradycyjnej kanapki. Przygotowanie kanapki dosłownie sprowadzało się do trzech kroków: odkroić chleb, posmarować go masłem i położyć na wierzch plaster sera. Tak prostą kanapkę do dziś można spotkać w stołówkach szkolnych i studenckich, bufetach teatralnych i kawiarniach dworcowych. Prosta, pożywna i niedroga – to przepis, dzięki któremu kanapka z serem żyła, żyje i będzie żyć.
Pomysł na nostalgiczną kanapkę z serem można rozwinąć dodając do sera pokrojone w plasterki mięso lub rybę, plasterki gotowanego/pieczonego kurczaka/indyka. Można użyć nie jednej kromki chleba, ale dwóch – wtedy kanapka zamienia się w kanapkę. Lub przygotuj danie z chleba tostowego, susząc je lub smażąc na patelni. Nie jest konieczne stosowanie sera półtwardego, nadają się do tego sery miękkie i twarogowe (kremowe).
Co ciekawe, pasty serowe na kanapki znane są w naszym kraju od dawna. W książce „Kuchnia mleczno-wegetariańska” z 1965 roku znajduje się przepis na „Brynzę z kminkiem”: „Aby przygotować 300 g sera feta, przepuścić go przez maszynę do mięsa lub przetrzeć przez sito. Utrzeć z 50 g miękkiego masła, doprawić mieloną papryką, kruszonym kminkiem i solą. Zmiksuj na gładką masę i użyj do kanapek śniadaniowych.
Przepisy na kanapki z zimnym serem na śniadanie
Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem
Kanapki z podwójną twarzą i podwójnym serem
Aby przygotować 4 kanapki na śniadanie potrzebujesz:
- Chleb pełnoziarnisty lub żytni, najlepszy na tosty – 8 sztuk
- ser typu gouda lub cheddar – 4 plastry
- marchewki – 1 szt.
- liście 1 gałązki pietruszki i kolendry/bazylii
- twaróg – 120-140 g
- sos pomidorowy – 1 łyżka. l.
- oliwki, oliwki, pomidorki koktajlowe i koperek do dekoracji
- sól
- Do kanapki użyj foremek do ciastek, aby wyciąć identyczne kształty z chleba i sera. Wybraliśmy kubki.
- Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce, posiekać natkę pietruszki i kolendrę/bazylię.
- Ser twarogowy podzielić na 2 części. Do jednego dodać sos pomidorowy i kolendrę/bazylię, do drugiego marchewkę i pietruszkę, doprawić solą.
- Jedną kromkę chleba smarujemy nadzieniem pomidorowym, na wierzch kładziemy drugą kromkę i smarujemy nadzieniem marchewkowym.
- Dodaj ser.
- Udekoruj podwójne kanapki „oczami” czarnych oliwek, „ustami” pomidorkami koktajlowymi i ziołami.
Włoska kanapka z serem gouda na śniadanie, lunch lub kolację
Włoska kanapka z serem gouda
Aby przygotować 4-6 kanapek na śniadanie potrzebujesz:
- słodka papryka, najlepiej wielobarwna – 2 szt.
- słodka cebula – 1 szt.
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- biały chleb, najlepiej „ceglany” – 1 bochenek na 500 g
- główka sałaty, najlepiej lodowej lub rzymskiej – 1 szt.
- pomidor – 2 szt.
- salami – 150 g
- ser podobny do gouda, cheddar lub emmentaler – 150 g
- ocet winny z czerwonego wina – 2-3 łyżki. l.
- Na kanapkę przekrój paprykę na pół, usuń błony i nasiona. Pokrój go wraz z cebulą w cienkie półpierścienie.
- Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki. l. obrazy olejne Smaż cebulę, aż będzie miękka. Przełożyć do miski i smażyć paprykę na pozostałym oleju przez 4-5 minut.
- Bochenek przekrój wzdłuż na 3 części.
- Liście sałaty porwij na kawałki, pomidorki koktajlowe pokrój w cienkie kółka. Salami pokroić w te same koła. Ser pokroić w cienkie plasterki.
- Wymieszaj ocet z 2-3 łyżkami. l. oliwa z oliwek. Otrzymaną mieszanką posmaruj wszystkie kawałki chleba.
- Przykryj jeden kawałek połową sałaty i pieczoną papryką.
- Przykryć drugim kawałkiem i posypać pomidorami, serem, smażoną cebulą i salami.
- Przykryj przygotowaną sałatą i trzecią częścią bochenka, dociśnij.
- Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
- Przed podaniem wyjąć na 10-15 minut, zdjąć folię i pokroić na 4-6 kawałków.
Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą
Kanapka z twarogiem i czerwoną rybą
Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:
- chleb tostowy – 4 sztuki
- twaróg – 4-6 łyżek. l.
- plastry czerwonej ryby, o niskiej zawartości soli – 100 g
- świeży ogórek – 1 szt.
- warzywa do podania, najlepiej sałatka kukurydziana
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Na kanapkę podpiecz chleb w tosterze lub suchej patelni.
- Posmaruj chleb serkiem śmietankowym. Połóż na nim kawałki ryby i cienkie plasterki ogórka.
- Udekorować ziołami, doprawić czarnym pieprzem i podawać.
Podwójna kanapka z serem, szynką i salami
Podwójna kanapka z serem, szynką i salami
Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:
- masło – 10-15 g
- Musztarda Dijon z ziarnami – 1 łyżka. l.
- chleb wiejski – 4 kromki
- liść sałaty rzymskiej – 1 szt.
- szynka gotowana – 4 cienkie kawałki
- salami – 8 cienkich krążków
- ser typu gouda, cheddar lub emmentaler – 4 cienkie plasterki
- Na kanapkę zmiksuj miękkie masło z musztardą na gładką masę. Posmaruj masłem wszystkie cztery kawałki chleba z jednej strony.
- Liść sałaty rzymskiej przekrój wzdłuż na pół, wycinając twardą, białą część. Pozostałe zielone mięso pokroić w poprzek na kawałki, tak aby zmieściły się na chlebie.
- Umieść szynkę, salami i ser pomiędzy dwoma kawałkami chleba, a między nimi liście sałaty.
- Dociśnij kanapkę i podawaj natychmiast lub w ciągu 4-5 godzin, ale nie przechowuj w lodówce.
Kanapka klubowa z serem i owocami morza
Kanapka klubowa z serem i owocami morza
Aby przygotować 8 kanapek na śniadanie potrzebujesz:
- gotowane średnie krewetki bez skorupy i głowy – 150-200 g
- małże w oleju – 80-100 g
- zielona cebula – 3 łodygi
- twaróg – 200 g
- kawior gromadnika – 3 łyżki. l.
- dojrzały pomidor – 1 szt.
- chleb tostowy – 12 dużych kawałków
- sałata – 3 liście
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na pół. Małże przekładamy na sito, przekładamy na deskę i dość grubo siekamy.
- Pokrój zieloną cebulę w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać z miękkim serkiem śmietankowym. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawaj kawior gromadnikowy. Powinieneś otrzymać jednorodną masę.
- Pomidora pokroić w cienkie plasterki, dodać trochę soli i obficie pieprzu. Posmaruj 4 kromki chleba mieszanką kawioru i sera.
- Na każdym natłuszczonym kawałku układamy krewetki lub małże. Połóż pomidory na owocach morza, a sałatę na pomidorach.
- Złóż kanapki, układając 2 kawałki chleba z nadzieniem jedna na drugiej i przykrywając trzecim „pustym” kawałkiem.
- Lekko dociśnij kanapki, aby warstwy się nie rozpadły. Każdą z nich nakłuj wykałaczkami w dwóch przeciwległych rogach i przekrój po przekątnej na dwie trójkątne części.
Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą
Podwójna kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą
Do przygotowania 4 kanapek potrzebujesz:
- liście kopru – 2 gałązki
- twaróg – 200 g
- ogórek – 2 szt.
- kiełbasa lekarska – 8 plastrów
- chleb pełnoziarnisty – 8 sztuk
- sól
- Liście koperku posiekać bardzo drobno (usunąć łodyżki) i wymieszać z twarogiem.
- Ogórki pokroić w cienkie plasterki, lekko po przekątnej. Dodaj trochę soli.
- 4 kromki chleba smarujemy z jednej strony serem, układamy na nim plasterki ogórka, a następnie kiełbasę.
- Przykryj resztą chleba, również posmaruj serem.
- Połóż kawałki chleba nadzieniem do wewnątrz i lekko dociśnij. Kanapka z serem, ogórkami i kiełbasą jest gotowa. Możesz zacząć śniadanie.
Kanapka klubowa z serem i sardynkami
Kanapka klubowa z serem i sardynkami
Aby przygotować 6 kanapek na śniadanie potrzebujesz:
- sardynki w oleju – 250 g
- twaróg – 250 g
- masło – 70 g
- sok z połowy małej cytryny
- Musztarda Dijon – 1 łyżka. l.
- chleb kanapkowy – 18 sztuk
- rozmaryn do dekoracji, same wierzchołki – 3 gałązki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- W misie blendera wymieszaj ser, masło, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz, dodaj sardynki i puree na gruboziarniste puree.
- Chleb osusz w tosterze, odetnij skórkę.
- Przykryj 12 tostów grubą warstwą mieszanki sardynek. Ułóż tosty jeden na drugim, na wierzch połóż resztę tostów – powinno wyjść 6 kanapek i 3 warstwy chleba.
- Zawiń kanapki w folię spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień.
- Przed podaniem zdejmij folię i połóż kanapki na grillu na 20 sekund lub podgrzej na patelni.
- Ostrożnie przekrój każdą kanapkę na 4 kwadraty (na pół, a następnie jeszcze raz na pół), udekoruj gałązkami rozmarynu i podawaj.
Podwójna kanapka z serem i szynką
Podwójna kanapka z serem i szynką
Aby przygotować 2 kanapki na śniadanie potrzebujesz:
- chleb tostowy – 6 dużych kawałków
- pomidor – 1 szt.
- twaróg – 150 g
- słodka musztarda – 2 łyżeczki.
- oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
- Ser Maasdam – 8 plasterków
- gotowana szynka wędzona z tłuszczem – 4 sztuki
- kilka liści sałaty
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Chleb podpiecz w tosterze lub patelni na złoty kolor. Pomidora pokroić w cienkie plasterki.
- Twarożek wymieszać z musztardą, oliwą i pieprzem.
- Posmaruj tą mieszanką 4 kawałki chleba z jednej strony i 2 kawałki z obu stron.
- Każdą kanapkę składamy w następującej kolejności: tost serowy, ser stroną do góry, 1 plaster szynki, 2 plasterki sera, 2-3 plasterki pomidora, sałata, tost z serem z obu stron, 1 plaster szynki, 2 plasterki sera, 2-3 plastry pomidory, sałata, tosty z warstwą sera, serem do dołu.
PREMIA! Pasztet Almogrote, serowo-pomidorowy na kanapki
Pasztet almogrote, serowo-pomidorowy
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- twardy ser kozi lub owczy – 500 g
- czosnek – 2-4 ząbki
- pomidor – 2 szt.
- Pół małej czerwonej papryczki chili, nasiona usunięte
- oliwa z oliwek – 100 ml
- słodka mielona papryka – 1 łyżeczka.
- sól
Aby przesłać:
- chleb wiejski lub z paleniska
- oliwa z oliwek
- Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża i włóż je do wrzącej wody na 30 sekund. Następnie wlej…