Odkrywaj tajemnice idealnego sernika bez pieczenia i piekarnika

Sekrety sernika bez pieczenia i piekarnika

Sekrety sernika bez pieczenia i piekarnika

Tak zwany sernik bez pieczenia to doskonały deser, którego przygotowanie nie wymaga piekarnika, co jest szczególnie ważne w upalne dni. Główne zalety tego deseru: wygoda, smak i zmienność. Nie można jednak tego nazwać szybko: stabilizacja zajmie kilka godzin. Ale nie ma żadnych trudności; poradzi sobie z tym nawet początkujący cukiernik.

Jak zrobić sernik bez pieczenia

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Tworzenie Fundacji
  • Dostępne opcje podstawowe
  • Ser czy twarożek?
  • Dopasowywanie tekstury
  • Sernik bez pieczenia z żelatyną
  • Przepis na deser

Tworzenie Fundacji

Bazę do sernika można przygotować z ciasteczek
Bazę do sernika można zrobić z ciasteczek

Jeśli zdecydujemy się pójść na całość w definicji „bez pieczenia”, to wybierzemy również bazę do sernika na zimno, który nie wymaga piekarnika. Sernik bez pieczenia z ciasteczkami to świetna opcja. Zrobią to dowolne ciasteczka: niesłodzone krakersy, ciasteczka maślane typu „Yubileiny”, płatki owsiane, czekoladowe, migdałowe. Głównym kryterium jest zgodność z głównym smakiem sernika bez pieczenia. Na przykład, jeśli do dekoracji sernika użyto truskawek lub malin, logiczne byłoby użycie ciasteczek waniliowych, rozsądne byłoby wzmocnienie smaku sernika czekoladowego czekoladą, banany dobrze komponują się z płatkami owsianymi. Sernik na słodko sprawdzi się na słonej bazie precli lub chrupiących paluszkach solnych.

Ciasteczka należy rozdrobnić, niekoniecznie w blenderze lub robocie kuchennym. Po prostu włóż go do grubej plastikowej torby lub pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i zwiń wałkiem do ciasta, aż uzyskasz drobne, równe okruchy. Mieszamy z roztopionym masłem i „ciasto” gotowe!

Teraz należy go równomiernie rozprowadzić na dnie formy, w której złożymy sernik bez pieczenia. Spód ciasta wyłóż podwójnie złożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia – ułatwi to przenoszenie gotowego ciasta na talerz. Najpierw rozłóż okruchy masła luźno, możliwie równomiernie, a następnie dociśnij płaskim dnem szklanki, przesuwając się od środka w kierunku boków. Jeśli chcemy, aby sernik miał boki, rozsmaruj okruszki po obwodzie formy i dociśnij boki najpierw palcami, a następnie dnem lub ściankami gładkiej szklanki lub wałka do ciasta. Uformowaną bazę sernika bez pieczenia włóż do zamrażarki na co najmniej pół godziny, podczas gdy przygotowujesz sam sernik. Można go tam przechowywać do 30 dni, wystarczy tylko owinąć go szczelnie folią lub włożyć do torby strunowej.

Opcje są możliwe!

Bazą sernika bez pieczenia nie musi być ciasto na ciasteczka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec go z dowolnego ciasta kruchego lub zrobić z cienkiego biszkoptu. Doskonałym rozwiązaniem będzie gotowa bułka biszkoptowa lub babeczka pokrojona w cienkie plasterki: wystarczy ułożyć plasterki ciasno jeden do drugiego, jak mozaikę. A tak przy okazji, bazy ciasteczek z masłem nie można zamrażać, ale piecze się przez 15 minut w temperaturze 170190 °C. Dzięki temu będzie gęstszy i bardziej chrupiący niż mrożony.

Ser czy twarożek?

Przygotowując sernik z twarogiem ważne jest, aby odcedzić nadmiar płynu.
Robiąc sernik z twarogiem ważne jest, aby odcedzić nadmiar płynu.

Jeśli bardzo pożądane jest wykonanie klasycznego sernika na bazie śmietanki lub twarogu (zwykły twarożek po obróbce cieplnej nie daje pożądanej kremowej konsystencji), to sernik bez pieczenia z twarogiem ma prawo do życia. Ponadto zawartość tłuszczu w twarogu nie jest krytyczna; odpowiedni jest nawet niskotłuszczowy twarożek. Dużo ważniejsza jest jego konsystencja i smak. Spróbuj znaleźć najłagodniejszy i najmniej kwaśny twarożek o wymaganej zawartości tłuszczu. Crumby też się sprawdzi, ale tylko wtedy, gdy po rozdrobnieniu w blenderze lub przetarciu przez sito stanie się gładkie i ciastowate.

Nawet robiąc sernik bez pieczenia z twarogiem bardzo ważne jest oddzielenie nadmiaru płynu. W tym celu twarożek przełożyć na sito lub durszlak wyłożony gazą, lekko docisnąć i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. Jeśli nie masz czasu, po prostu zwiększ ilość żelatyny. Ale o tym trochę później. Bez względu na to, jak świeży jest twarożek, zachowuje on kwaskowatość charakterystyczną dla fermentowanych produktów mlecznych. Nie będzie kolidował z sernikiem bez pieczenia z jagodami i owocami (wyjątkiem są cytrusy), ale z kakao i czekoladą może powodować konflikt smakowy. Uważaj, nie każdemu spodoba się połączenie twarogu i czekolady.

Sernik bez pieczenia z serem daje dużo większą swobodę w tym sensie. Nada się każdy serek śmietankowy lub twarogowy, a także ricotta, a nawet ser Adyghe. Używając jednak dwóch ostatnich produktów, trzeba będzie zwiększyć ilość śmietanki lub mleka, aby konsystencja sernika bez pieczenia była lżejsza i delikatniejsza.

Sernik bez pieczenia z serkiem jest gotowy do pracy z dowolnymi smakami i dodatkami: z esencją waniliową, migdałową lub rumową, skórką z cytryny, limonki i pomarańczy, z jagodami i owocami pokrojonymi na kawałki lub puree, z kakao i roztopioną czekoladą – od białej do gorzkiej czekolady.

Dopasowywanie tekstury

Gdy ser się rozgrzeje i stanie się bardziej giętki, ubijaj go w mikserze.
Gdy ser się rozgrzeje i stanie się bardziej giętki, ubijaj go w mikserze.

Mówiąc o klasycznym serniku, zwykle podkreślają, że masy serowej nie można ubić. Zatem to zalecenie nie dotyczy sernika bez pieczenia. Może mieć dowolny stopień gęstości, w zależności od Twojego wyobrażenia o pięknie. Lekkość kontrolowana jest stopniem ubicia serka śmietankowego, a także ilością dodanej bitej śmietany. Ale nie zapominaj, że zawartość kalorii w deserze wzrasta wraz ze wzrostem proporcji śmietanki. Pomysł zastąpienia śmietany ubitymi białkami nie jest zły, jednak z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności lepiej jest użyć pasteryzowanych białek z butelki i przygotować gorącą bezę (włoską lub szwajcarską).

Do śmietanki lub twarogu można dodać powietrza. Wyjmij go z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem pracy i przełóż do miski miksera, dzieląc na małe kawałki. Dzięki temu ser szybciej się nagrzeje i stanie się bardziej giętki. W mikserze stojącym najpierw wymieszaj ser za pomocą płaskiej końcówki, a dopiero wtedy, gdy ser będzie miękki, przełącz go na końcówkę do ubijania. Pamiętajmy, że sery takie jak mascarpone, do których nie dodano stabilizatorów, można „ubić” jak ciężką śmietankę, nawet do tego stopnia, że ​​rozdzieli się na twaróg i serwatkę. Nie próbuj podgrzewać serka śmietankowego w kuchence mikrofalowej: lekko go przegrzej, a ser, a tym samym sernik, straci swoją strukturę.

Mleko oraz przeciery owocowe i jagodowe dodają delikatności i miękkości sernikowi bez pieczenia. Dodatki tekstury znacznie wzbogacają wewnętrzny świat sernika bez pieczenia: kawałki jagód i owoców lub czekolady, owoce kandyzowane, suszona żurawina lub kandyzowane wiśnie. Kawałki ciasteczek też są ok, ale wchłoną wilgoć i przestaną chrupać.

Sernik bez pieczenia z żelatyną

Przygotowując sernik, mieszaninę żelatyny dodaje się jako ostatnią.
Przygotowując sernik, mieszaninę żelatyny dodaje się jako ostatnią.

Najprostszym i najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zrobienie sernika bez pieczenia z żelatyną. Żelatyna stabilizuje niezawodnie, dodawanie jest proste, ilość można obliczyć samodzielnie. Odpowiednia jest żelatyna w dowolnej postaci: proszek, granulki, płytki. Trzeba po prostu podejść do tego inaczej, ale w każdym razie potrzebny będzie płyn, aby go rozpuścić. Może to być śmietana, mleko lub przecier owocowo-jagodowy. Do upieczenia sernika bez pieczenia będziesz potrzebować około jednej trzeciej odmierzonej ilości płynu. Na powierzchnię płynu (lekko podgrzanego lub o temperaturze pokojowej) posyp żelatynę w granulkach lub proszku i pozostaw do spęcznienia 1520 minut. Następnie podgrzej ten płyn, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej przy połowie mocy w kilku krótkich powtórzeniach lub możesz to zrobić na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając.

Najpierw namocz płatki żelatyny w bardzo zimnej wodzie na około 15 minut.20, a następnie odcisnąć zmiękczone płytki, przełożyć je do płynu i podgrzewać do momentu, aż żelatyna rozpuści się w taki sam sposób jak proszek.

Aby masa żelatynowa była równomiernie rozprowadzona, należy ją dodać do dobrze ubitej masy serka śmietankowego lub twarogu, a pozostałe składniki pozostawić na końcu. Chyba że kawałki tekstury można dodać po tym i wymieszać silikonową szpatułką, a nie mikserem.

Ilość żelatyny oblicza się jako 11,5% wag. składników na sernik bez pieczenia. Im wyższy udział serka śmietankowego, tym mniejsza ilość żelatyny. Jeśli w masie jest dużo płynu: śmietana, śmietana, mleko, soki, mokry twaróg, należy zwiększyć ilość żelatyny. Ale nie powinieneś przekraczać 2%: przy tej proporcji nawet czysty sok owocowy zamieni się w gęstą galaretkę.

Zastąpienie żelatyny agarem lub pektyną nie jest najlepszym pomysłem; stabilizatory te nie działają dobrze z produktami mlecznymi. Nie oznacza to jednak, że sernik bez pieczenia z żelatyną jest jedyną możliwą opcją.

Wspaniały sernik bez pieczenia – aksamitny, bogaty, kremowy – wykonany z czekolady zmieszanej z kremem. Aby zachować zwykły kolor, użyj białej czekolady, a w przypadku sernika czekoladowego jest to zdecydowanie najskuteczniejsza metoda gotowania.

Przepis na deser

Sernik bez pieczenia z białą czekoladą

Sernik żelatynowy bez pieczenia to bardzo popularna opcja, ale nie jedyna. W tym przepisie serek śmietankowy stabilizowany jest białą czekoladą, która dodatkowo dodaje słodyczy i dodatkowego smaku. W bazie wykorzystano ciasteczka z kawałkami czekolady, a same kawałki sernika dodają ciekawej konsystencji. Sernik bez pieczenia z ciasteczkami szczególnie wygodnie jest przygotować w sytuacji, gdy nie mamy piekarnika lub nie chcemy go włączać.

Sernik bez pieczenia z białą czekoladą
Sernik bez pieczenia z białą czekoladą

Do zrobienia sernika bez pieczenia na 8Potrzebne 12 porcji:

  • Ciasteczka czekoladowe – 42 szt.
  • masło – 100 g
  • mleko pełne – 250 ml
  • żółtka jaj – 80 g
  • mąka pszenna – 45 g
  • biała czekolada, połamana na kawałki – 240 g
  • ser śmietankowy – 900 g
  • cukier puder – 45 g
  • cukier waniliowy – 10 g
  1. Aby przygotować spód sernika, wyłóż dno tortownicy o średnicy 22 cm złożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. 30 szt. Ciasteczka połam na kawałki, włóż je razem z posiekanym zimnym masłem do miski robota kuchennego i zmiel.
  2. Na patelnię wsyp połowę okruchów masła i wciśnij dłońmi w dno patelni. Przechylamy patelnię i stopniowo dodając resztę okruchów dociskamy je do ścianek patelni. Upewnij się, że warstwa ciasteczek jest taka sama na dnie i po bokach formy. Włóż formę do lodówki na 2 godziny lub do zamrażarki na co najmniej 30 minut.
  3. W rondlu podgrzej około 3/4 szklanki mleka, nie doprowadzając do wrzenia. W misce utrzyj żółtka z mąką, cukrem waniliowym i pozostałym mlekiem na gładką masę.
  4. Do masy żółtkowej wlać gorące mleko i dokładnie wymieszać. Wlać mieszaninę do rondla i gotować, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty, błyszczący krem.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
  6. Na masę serową ubić serek śmietankowy z cukrem pudrem mikserem na średnio-wysokich obrotach…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja