Odkrywaj smaki Japonii: Sekrety przygotowania deseru Mochi z ciasta ryżowego

Japoński deser mochi z ciasta ryżowego: co to jest i jak go przygotować

Japoński deser mochi z ciasta ryżowego: co to jest i jak go przygotować

Wiele japońskich potraw od dawna zajmuje miejsce w naszym codziennym życiu. Jednak kuchnia japońska wciąż jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. I wcale nie mówimy o bułkach, ale o słodyczach.

Japoński deser mochi z ciasta ryżowego

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest mochi?
  • Jak zrobić ciasto ryżowe dla Mochi
  • Jak zrobić mochi
  • Jak zrobić lody mochi
  • Przepis

Desery zajmują w Japonii szczególne miejsce. Nie tylko zaspokajają głód, ale starają się zadowolić preferencje smakowe każdego. Najpopularniejszym współczesnym japońskim deserem jest mochi.

Co to jest mochi?

Mochi to tradycyjny japoński deser, którego historia sięga wieków wstecz. Z wyglądu mochi wygląda jak mała kulka słodkiego ciasta z nadzieniem w środku.

Do mochi wykorzystuje się ciasto ryżowe, które od zwykłego ciasta różni się plastycznością, elastycznością i słodyczą.

Nawiasem mówiąc, mochi to nie tylko smaczny i pożywny deser, ale także symbol japońskiej kultury. Jest tradycyjnie przygotowywany i spożywany podczas świąt noworocznych. Przysmaki są krojone na małe kawałki i rozdawane wszystkim członkom rodziny. W ten sposób Japończycy okazują szacunek starszym i kultywują wielowiekowe tradycje.

Mochi jest uważana za łatwą i wygodną przekąskę, ponieważ nie zawiera glutenu ani dodatków smakowych. Ten deser jest odpowiedni nawet dla tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia.

Deser Mochi jest idealny do:

  • wegetarianie;
  • ci, którzy są na diecie;
  • osoby o słabej odporności;
  • osoby z problemami jelitowymi.

Jak zrobić ciasto ryżowe dla Mochi

Ciasto ryżowe jest dość łatwe w przygotowaniu. Istnieje kilka popularnych sposobów jego przygotowania. Zapraszamy do wypróbowania najprostszego i najbardziej wszechstronnego przepisu. Głównym zadaniem jest zakup mąki ryżowej kleistej, zwanej też ryżem słodkim. Zwykła mąka ryżowa nie zrobi mochi. Aby zrobić mochi, trzeba kupić kleistą mąkę ryżową, zwaną także słodkim ryżem.
Ciasto ryżowe jest dość łatwe w przygotowaniu. Istnieje kilka popularnych sposobów jego przygotowania. Zapraszamy do wypróbowania najprostszego i najbardziej wszechstronnego przepisu. Głównym zadaniem jest zakup mąki ryżowej kleistej, zwanej też ryżem słodkim. Zwykła mąka ryżowa nie zrobi mochi. Aby zrobić mochi, trzeba kupić kleistą mąkę ryżową, zwaną także słodkim ryżem.

  • Kleistą mąkę ryżową należy wymieszać z drobnym cukrem i zimną wodą.
  • Powstałą masę należy dokładnie wymieszać, aż będzie gładka. Ważne jest, aby w cieście nie pozostały grudki.
  • Przykryj ciasto folią i za pomocą wykałaczki wykonaj małe dziurki.
  • Podgrzewaj ciasto w kuchence mikrofalowej przez jedną minutę.
  • Wyjmij i delikatnie wymieszaj, a następnie włóż mieszaninę z powrotem do kuchenki mikrofalowej na 1,5 minuty, wyjmując ją co 30 sekund i mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy jest całkowicie jednorodne, rozciągliwe, lepkie i nieco przezroczyste.
  • Jeśli chcesz dodać trochę koloru do deseru, użyj barwnika spożywczego.

Japończycy często przygotowują ciasto nie z mąki ryżowej, ale z samego kleistego ryżu. Aby to zrobić, kleisty ryż najpierw gotuje się na parze do miękkości. Następnie powstałą masę ubić w moździerzu drewnianym tłuczkiem, stopniowo dodając wodę. Rezultatem jest elastyczne i lepkie ciasto.

Jak zrobić mochi

Dla tych, którzy opanowali ciasto mochi, reszta procesu przygotowania będzie łatwa. Powierzchnię, na której będziesz gotować, należy obficie posypać skrobią. Ciasto jest bardzo lepkie, dlatego aby nie cierpieć z powodu przyszłego deseru, warto wcześniej przygotować miejsce pracy.

  • Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, aby uformować płaski placek. Nie ma potrzeby posypywania wierzchu skrobią – zamiast tego złóż ciasto na pół, tak aby nieposypana powierzchnia pozostała w środku.
  • Ciasto dzielimy na małe kawałki o masie około 30 g. Można to zrobić rękami (maczając je w skrobi) lub nożem, również posypanym skrobią. Z kawałka ciasta zrobić płaski placek.
  • Usuń nadmiar skrobi i umieść nadzienie na środku kulki. Tradycyjnie w Japonii jest to słodkawa pasta z czerwonej fasoli adzuki. Ale możesz dodać całą truskawkę lub inny owoc, gęstą czekoladę lub masło orzechowe, ganache czekoladowy, gotowane mleko skondensowane itp. Główna zasada: nadzienie nie powinno rozlewać się po okręgu.
  • Delikatnie unieś brzegi ciasta wokół nadzienia, ściśnij i zwiń w kulę.
  • Powstałe kulki włóż do lodówki na godzinę. Dla wygody możesz użyć foremek do muffinów. Delikatny i pyszny deser jest gotowy!

Jak zrobić lody mochi

Różnica między deserem a lodami mochi polega na wypełnieniu. Zamiast owoców czy czekolady, na środek kulki ciasta włóż gałkę lodów i uformuj ją w taki sam sposób, jak zwykłe mochi. Następnie zawiń każde mochi w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę. Przed podaniem deser należy pozostawić na kilka minut, aby się rozgrzał (ale nie rozpuścił!)

Nadzienie lodowe nadaje japońskiemu deserowi mochi przyjemną kremową słodycz.
Nadzienie lodowe nadaje japońskiemu deserowi mochi przyjemną kremową słodycz.

Japończycy z mąki ryżowej robią nie tylko kulki mochi, ale także różne figurki, kwiaty, a nawet postacie z filmów animowanych. Plastikowe i elastyczne ciasto pozwala wykazać się wyobraźnią i kreatywnością. Mochi podaje się zwykle z zieloną herbatą i spożywa w małych kawałkach.

Przygotowanie deseru mochi nie zajmuje dużo czasu. Dlatego jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości nietypowym daniem lub zafundować sobie zdrową słodycz, to mochi będzie idealną opcją.

Przepis

Japoński deser mochi

Japoński deser mochi przyrządza się z lepkiego ryżu. Według naszych standardów wcale nie jest słodkie – Japończycy nie jedzą dużo cukru. A do tradycyjnego mochi nikt oczywiście nie dodaje mleka skondensowanego, tylko pastę z fasoli adzuki. Ale wypełnienie można zmienić. Proponujemy spróbować z gotowanym skondensowanym mlekiem: jego jasny karmelowy smak świetnie komponuje się z delikatnym ryżem, a jego grubość sprawia, że ​​z łatwością można go zawinąć w ciasto i uformować zgrabne kulki.

Japoński deser mochi
Japoński deser mochi

Do gotowania 10 szt. Mochi potrzebuje:

  • 110 g mąki ryżowej kleistej
  • 55 g drobnego cukru
  • 165 g wody pitnej
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 1 słoik gotowanego skondensowanego mleka
  1. Wymieszaj kleistą mąkę ryżową, cukier i zimną wodę pitną na gładką masę w misce przystosowanej do kuchenki mikrofalowej.
  2. Przykryj miskę folią spożywczą, zrób w niej kilka dziurek wykałaczką i włóż miskę do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na 1 minutę.
  3. Wyjmij miskę, wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie, ponownie przykryj folią spożywczą i włóż do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund.
  4. Ponownie zamieszaj, przykryj i podgrzewaj przez 30 sekund. Powtórz ponownie. W efekcie powinniśmy otrzymać lepkie, dobrze rozciągliwe ciasto.
  5. Obficie posyp powierzchnię roboczą skrobią i wyłóż ciasto. Zanurz palce w skrobi i złóż ciasto na pół. Dociśnij ciasto tak, aby utworzyła grubą warstwę. Niech ciasto ostygnie, 10 minut.
  6. Zanurzając nóż w skrobi, pokrój ciasto na kawałki o wadze około 30 g.
  7. Zanurzając ręce w skrobi, zagniataj każdy kawałek na płaski placek, strząśnij skrobię z jednej strony i umieść łyżkę przegotowanego skondensowanego mleka na środku. Podnieś brzegi ciasta nad nadzieniem, ściśnij i nie dociskając zbyt mocno, zwiń w kulę. W ten sam sposób przygotuj drugie mochi.
  8. Gotowe mochi przykryj folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę lub zjedz od razu.
  9. Sok żurawinowy nada mochi naturalny różowy kolor, a odrobina kurkumy nada mu żółty kolor.
  10. Zanim zawiniesz truskawki w słodkie ciasto ryżowe, lepiej pokryć je czymś lepkim, np. ganache czekoladowym.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia japońska #deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja