Dżem żurawinowy Pyatiminutka
Do przepisu
W sezonie na jagody północne – od wczesnej jesieni do późnej wiosny, kiedy w zamrażarkach są jeszcze zapasy – ten pięciominutowy dżem żurawinowy jest doskonałą propozycją. Można go gotować codziennie, prawie bez kłopotów. W zasadzie nie jest nawet konieczne wstępne zaparzanie żurawiny cukrem – można je po prostu podgrzać do wrzenia na małym ogniu, a następnie gotować zgodnie z nazwą – dokładnie pięć minut.
Złożoność: łatwo Kalorie: 4230,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzin Używany: 5,00 g/2,00 g/1032,00GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg mrożonej lub świeżej żurawiny 1 kg cukru, najlepiej drobnego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Sortuj mrożoną lub świeżą żurawinę, usuwając łodygi i liście. Posortowane jagody wsypujemy do miski na konfiturę lub szerokiego rondla/rondla z grubym dnem. Do żurawiny dodać cukier, delikatnie wymieszać i odstawić na 8–12 godzin. W tym czasie można kilkakrotnie wymieszać żurawinę z cukrem.
Krok 2
Na dużym ogniu postaw miskę/patelnię/rondelek z żurawiną i delikatnie mieszając, zagotuj. Zmniejsz nieznacznie ogień i gotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając od czasu do czasu, 5–7 minut. Ostrożnie usuń piankę.
Krok 3
Zdejmij pojemnik z dżemem z ognia, gorący dżem przełóż do wysterylizowanych słoików, zamknij, odwróć słoiki i ostudź do góry dnem. Dżem najlepiej przechowywać w lodówce.
PRZYDATNE RADY
Aby zapobiec rozpryskiwaniu się żurawin, powierzchnię konfitury przykryj zmiętym arkuszem folii lub pergaminu zwilżonym wodą. Po bokach powinny znajdować się lekko otwarte części, aby para mogła uciec.