Odkrywaj smak: Pyatiminutka – Dżem Żurawinowy

Dżem żurawinowy Pyatiminutka

Dżem żurawinowy „Pyatiminutka” Do przepisu

W sezonie na jagody północne – od wczesnej jesieni do późnej wiosny, kiedy w zamrażarkach są jeszcze zapasy – ten pięciominutowy dżem żurawinowy jest doskonałą propozycją. Można go gotować codziennie, prawie bez kłopotów. W zasadzie nie jest nawet konieczne wstępne zaparzanie żurawiny cukrem – można je po prostu podgrzać do wrzenia na małym ogniu, a następnie gotować zgodnie z nazwą – dokładnie pięć minut.

Złożoność: łatwo Kalorie: 4230,00 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzin Używany: 5,00 g/2,00 g/1032,00GotowanieDeserWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg mrożonej lub świeżej żurawiny 1 kg cukru, najlepiej drobnego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Sortuj mrożoną lub świeżą żurawinę, usuwając łodygi i liście. Posortowane jagody wsypujemy do miski na konfiturę lub szerokiego rondla/rondla z grubym dnem. Do żurawiny dodać cukier, delikatnie wymieszać i odstawić na 8–12 godzin. W tym czasie można kilkakrotnie wymieszać żurawinę z cukrem.

Krok 2

Na dużym ogniu postaw miskę/patelnię/rondelek z żurawiną i delikatnie mieszając, zagotuj. Zmniejsz nieznacznie ogień i gotuj na wolnym ogniu, delikatnie mieszając od czasu do czasu, 5–7 minut. Ostrożnie usuń piankę.

Krok 3

Zdejmij pojemnik z dżemem z ognia, gorący dżem przełóż do wysterylizowanych słoików, zamknij, odwróć słoiki i ostudź do góry dnem. Dżem najlepiej przechowywać w lodówce.

PRZYDATNE RADY

Aby zapobiec rozpryskiwaniu się żurawin, powierzchnię konfitury przykryj zmiętym arkuszem folii lub pergaminu zwilżonym wodą. Po bokach powinny znajdować się lekko otwarte części, aby para mogła uciec.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja