Odkryj topowe dodatki, które podkręcą smak Twoich nuggetsów!

Najlepsze dodatki do nuggetsów

Najlepsze dodatki do nuggetsów

Dziś chcemy porozmawiać o najlepszych dodatkami do nuggetsów, które można łatwo przygotować w domu. Ponadto porozmawiamy zarówno o tradycyjnym dodatku do tych pysznych kawałków piersi z kurczaka w chrupiącej panierce – frytkach, jak i o bardzo nietypowym, na przykład fasolce z parmezanem i komosą ryżową.

Najlepsze dodatki do nuggetsówO czym porozmawiamy w artykule:Dlaczego nuggetsy potrzebują dodatku Który dodatek jest zdrowszy do nuggetsów Frytki do nuggetsów Dodatek ryżowy Sałatka z kaszy bulgur z warzywami Gulasz warzywny Dodatek Quinoa Fasola do nuggetsów Z jakim sosem podać nuggetsy

Dlaczego nuggetsy potrzebują dodatku?

Mamy 3 odpowiedzi na to pytanie na raz. Po pierwsze, aby lunch z nuggetsami był bardziej satysfakcjonujący, a po drugie, aby były lepiej wchłaniane przez organizm. I po trzecie, oczywiście, żeby było Ci lepiej smakować! Z czym w ogóle jesz nuggetsy z kurczaka? Kiedy mówimy o lokalach typu fast food, od razu na myśl przychodzą frytki. I niezależnie od tego, co ktoś powie o tak wysokokalorycznej kombinacji, jest mało prawdopodobne, że kiedykolwiek wyjdzie z mody.

Jeśli zignorujemy tę klasykę, możemy wymyślić inne ciekawe dodatki do nuggetsów. W końcu kurczak to produkt, który dobrze komponuje się ze zbożami, roślinami strączkowymi, grzybami i warzywami. Trudno nawet znaleźć takiego, który czułby się nieswojo w towarzystwie tego ptaka. Nuggetsy warto więc uzupełniać ryżem i kaszą gryczaną, komosą ryżową i jęczmieniem, kaszą bulgur z fasolą, ciecierzycą i groszkiem, a także świeżymi, duszonymi lub pieczonymi warzywami. Nawiasem mówiąc, nieco później podamy przepisy na dodatki, które są oryginalne i łatwe w przygotowaniu. Cóż, który jest najsmaczniejszy, zdecyduj sam

Który dodatek jest zdrowszy do nuggetsów?

Paluszki warzywne to jeden z najzdrowszych dodatków nie tylko do nuggetsów
Paluszki warzywne to jeden z najzdrowszych dodatków nie tylko do nuggetsów (Shutterstock/FOTODOM)

Ale to pytanie jest już dość poważne i zasługuje na przemyślaną dyskusję. Cokolwiek by nie powiedzieć, nuggetsy w zasadzie nie są najzdrowszym daniem, dlatego nie zalecamy spożywania ich codziennie. Jeśli jednak czasem włączysz do rodzinnego menu te chrupiące paluszki z kurczaka, Twojemu zdrowemu organizmowi nic złego się nie stanie. A jeśli podasz nuggetsy w towarzystwie „właściwego” dodatku, będą one doskonale strawne i dostarczą samych przyjemnych wrażeń.

Pierwsze miejsce na liście najbardziej przydatnych dodatków do nuggetsów podamy paluszkom warzywnym. Przepis na ich wykonanie jest prosty: wystarczy pokroić marchewkę, łodygi selera, świeże ogórki, słodką paprykę w cienkie, długie plasterki i podawać z chrupiącym kurczakiem. Warzywa przyczynią się do lepszego trawienia nuggetsów, które są dość ciężkie dla organizmu, a zawartość kalorii w daniu z takim dodatkiem niewiele wzrośnie.

Na drugim miejscu umieścimy sałatki ze świeżych warzyw i ziół. Cokolwiek lubisz najbardziej! Tylko proszę, dodawaj sałatki olejem roślinnym, a nie majonezem. W takim przypadku strawność nuggetsów poprawi się, a później nie będziesz już dokuczał dyskomfort w żołądku. Odpowiedni jest również gulasz warzywny, uzupełniony aromatycznymi ziołami. Będzie bardzo smacznie i znowu łatwo!

Na trzecim miejscu pod względem „zdrowia” można umieścić zboża i rośliny strączkowe. W pierwszym przypadku lepiej jest preferować brązowy ryż, kaszę gryczaną, jęczmień, komosę ryżową: zawierają one wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Jeśli uzupełnisz zboża warzywami i ziołami, wynik będzie absolutnie fantastyczny.

Przejdźmy teraz do konkretów. Oto 5 przepisów na dodatki do nuggetsów, na które zdecydowanie warto zwrócić uwagę.

Frytki do nuggetsów

Z łatwością przygotujesz pyszne i chrupiące frytki w domu, jeśli zastosujesz się do wszystkich wskazówek zawartych w naszym przepisie. Wydaje się, że w tej kwestii nie ma nic skomplikowanego, ale jest wystarczająco dużo ważnych subtelności. Cóż, przynajmniej to: olej roślinny na patelni musi osiągnąć określoną temperaturę, w przeciwnym razie nie można nawet marzyć o chrupiącej skórce na ziemniakach.

Frytki do nuggetsów
Frytki do nuggetsów (Wydawnictwo Gastronom LLC)

20 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• ziemniaki – 1 kg

• rafinowany olej roślinny do głębokiego smażenia

• sól

1. Obierz ziemniaki. Odetnij zaokrąglone kawałki ze wszystkich stron, aby utworzyć prostokątny blok. Pokrój go wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, a następnie każdy na plastry o grubości 1 cm.

2. Ziemniaki opłucz i włóż do garnka z osolonym wrzątkiem (powinno być go dużo, aby kostki swobodnie w nim leżały). Doprowadzić wodę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj ziemniaki przez 2 minuty. Odcedź na durszlaku, pozostaw do wyschnięcia i ostygnięcia.

3. Rozłóż równomiernie ziemniaki na blasze i włóż do zamrażarki na 20-30 minut. W wyniku tej procedury podczas smażenia na ziemniakach tworzy się chrupiąca skórka.

4. Przygotuj głęboką, szeroką patelnię z grubym dnem. Wlać do niego olej, tak aby powstała warstwa o wysokości 10 cm.

5. Postaw patelnię na dużym ogniu i rozgrzej olej do 190°C. Ziemniaki układać porcjami na oleju i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotową masę wyłóż na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

PRZY OKAZJI

Frytki to to samo danie, które nie wytrzyma nie tylko przechowywania, ale także długiego pobytu na stole. Spróbuj więc zaplanować to tak, aby usmażyć plasterki i zjeść je od razu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli nie masz termometru, możesz sprawdzić temperaturę frytkownicy w następujący sposób. Na gorący olej włóż kostkę białego chleba. Jeśli w ciągu 30 sekund uzyska złoty kolor, frytownica jest gotowa.

Dodatek ryżowy

Ryż z cukinią i boczniakami to designerski dodatek do dania, którego składniki można dowolnie modyfikować. Zamiast na przykład mieszanki białego i dzikiego ryżu, użyj jednego z nich. Cukinię możesz zastąpić słodką papryką i uzupełnić ją zielonym groszkiem lub kukurydzą.

Dodatek ryżowy
Dodatek ryżowy (Mój magnes)

30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• ryż biały długoziarnisty – 120 g

• dziki ryż – 120 g

• boczniaki lub pieczarki – 150 g

• cukinia – 200 g

• cebula – 1 szt.

• czosnek – 2 ząbki

• pietruszka – 2 gałązki

• olej roślinny – 4 łyżki. l.

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Na patelnię dodaj oba rodzaje ryżu. Zalać 350 ml gorącej wody, dodać sól i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Zamieszaj ryż kilka razy widelcem. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 10 minut.

2. Boczniaki lub pieczarki pokroić w plasterki, cukinię w paski, a cebulę w piórka. Rozgrzej olej roślinny na patelni i smaż cebulę przez 3 minuty. Dodać grzyby i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 7 minut.

3. Ryż połączyć z warzywami i grzybami, dodać posiekany czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Delikatnie wymieszaj i podawaj z nuggetsami.

PRZY OKAZJI

Gotując ryż, upewnij się, że się nie rozgotowuje i nie zamienia w owsiankę: przystawka powinna okazać się krucha.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli absolutnie nie chcesz dodawać czosnku do ryżu, bo jego zapach i smak są zbyt mocne, nie rób tego: aromat pietruszki wystarczy.

Sałatka Bulgur Z Warzywami

Podobną sałatkę przygotowuje się w wielu krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Danie nie pretenduje do szczególnego wyrafinowania, a jednocześnie jest świeże, aromatyczne i satysfakcjonujące. Sałatkę można oczywiście jeść osobno, ale doskonale sprawdzi się jako dodatek do nuggetsów.

Sałatka Bulgur Z Warzywami
Sałatka Bulgur z Warzywami (Zdjęcie użytkownika, autora przepisu)

20 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• bulgur – 150 g

• pomidory – 2 szt.

• ogórek – 1 szt.

• czosnek – 1 ząbek

• pietruszka – 1 gałązka

• koperek – 1 gałązka

• mięta – 1 gałązka

• zielona cebula – 1 łodyga

• oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.

• sok z cytryny – 1 łyżka. l.

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Podgrzej 1 łyżkę stołową w rondlu. l. oliwa z oliwek. Dodać bulgur i mieszając smażyć na średnim ogniu około 10 minut. Zalać 300 ml gorącej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

2. Dokładnie umyj cebulę, pietruszkę, koperek i miętę, a następnie dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj (usuń szorstkie łodygi kopru i pietruszki).

3. W dużej misce połącz ostudzony bulgur z przygotowanymi warzywami, czosnkiem, dymką, koperkiem, natką pietruszki i miętą. Sól i pieprz do smaku. Zamieszać.

4. Na sos delikatnie wymieszaj sok z cytryny z oliwą z oliwek. Sosem polej sałatkę turecką z kaszą bulgur i wymieszaj. Pozostawić na 2 godziny, następnie podawać. Można posypać orzeszkami piniowymi.

PRZY OKAZJI

Sałatkę tę można przygotować nie tylko z kaszą bulgur, ale także z kuskusem, a nawet komosą ryżową. W tym drugim przypadku danie zostanie wzbogacone o cenne białko roślinne, a także magnez.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tej sałatki możesz dodać wielobarwną słodką paprykę: przystawka będzie wyglądać bardzo malowniczo.

Gulasz warzywny

Gulasz ten to uproszczona wersja francuskiego ratatouille, którego składniki zazwyczaj kroi się w krążki, następnie pięknie układa w formie i piecze w piekarniku. W naszym przypadku warzywa są po prostu duszone na kuchence, wchłaniając wzajemnie smaki i aromaty.

Gulasz warzywny
Gulasz warzywny (Shutterstock/FOTODOM)

40 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• bakłażan – 1 szt.

• papryka czerwona – 1 szt.

• papryka żółta – 1 szt.

• cukinia – 1 szt.

• bulion warzywny – 3 łyżki. l.

• marchewki – 1 szt.

• cebula – 1 szt.

• olej roślinny – 2 łyżki. l.

• pomidorki koktajlowe – 200 g

• suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.

• sól

• mielony czarny pieprz

1. Bakłażana pokroić w koła, a następnie w plasterki. Posyp solą, pozostaw na 15 minut, następnie spłucz i odciśnij.

2. Obierz marchewkę i cebulę i pokrój w kostkę. Po usunięciu nasion paprykę słodką pokroić w plasterki. Cukinię również pokroić. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.

3. Smażyć bakłażany na gorącym oleju z obu stron. Dodać cebulę, marchewkę i paprykę. Gotuj na średnim ogniu przez 6 minut.

4. Dodaj cukinię i pomidory. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wlać bulion i gotować na małym ogniu przez 12 minut.

PRZYDATNE RADY

Gulasz warzywny można podawać z nuggetsami na ciepło, na ciepło lub na zimno. Skoncentruj się na swoim smaku!

PRZY OKAZJI

Aby gulasz był bardziej aromatyczny, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku na 5 minut przed jego ugotowaniem.

Przystawka z komosy ryżowej

Quinoa zawiera dużo białka roślinnego, błonnika i około 11% dziennej wartości żelaza potrzebnej osobie dorosłej. A jeśli tak jak my połączymy te płatki z pieczonymi warzywami, otrzymamy niezwykle zdrowy dodatek, który idealnie sprawdzi się także do nuggetsów.

Przystawka z komosy ryżowej
Dodatek z komosy ryżowej (Mój magnes)

35 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

• komosa ryżowa – 200 g

• papryka słodka duża – 3 szt.

• tymianek – 2 gałązki

• oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.

• masło – 3 łyżki. l.

• sól

• sos sojowy do podania

1. Rozgrzej piekarnik z grillem do 200°C. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona za pomocą przegródek. Umieść skórę do góry pod grillem i piecz aż do zwęglenia, od 15 do 20 minut. Paprykę włóż do miski, przykryj folią, ostudź i obierz.

2. Komosę dokładnie opłucz, rozcierając ją palcami, w kilku wodach. Umieścić w rondlu o grubym dnie, dodać oliwę z oliwek i wymieszać. Napełnij gorącą wodą, zagotuj…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja