Odkryj tajniki tworzenia domowych sosów na bazie koncentratu pomidorowego: 5 niezawodnych przepisów czeka na Ciebie!

Jak zrobić domowe sosy na bazie koncentratu pomidorowego: sekrety i 5 sprawdzonych przepisów

Jak zrobić domowe sosy na bazie koncentratu pomidorowego: sekrety i 5 sprawdzonych przepisów

Kiedy masz w schowku słoik domowej roboty koncentratu pomidorowego, otwiera się przed tobą szansa. Wiele sosów, które znajdują się na półkach sklepowych i które tak bardzo przez nas uwielbiają, powstaje na bazie pasty pomidorowej. Jeśli posiadasz już taki preparat, to dlaczego nie pójść dalej i nie zrobić własnych zimnych i ostrych sosów z koncentratu pomidorowego, dodając do niego przyprawy i przyprawy?

sosyO czym porozmawiamy w artykule:Historia ketchupu i jego klasyczna receptura w domu Sos do shish kebab na bazie pasty pomidorowej Sos do pizzy na bazie domowej pasty Sos sosowy z domowej pasty pomidorowej Sos Aurora Czerwony sos do ryb Sos rybny z domową pastą pomidorową Sosy z przyprawami na bazie domowej pasty pomidorowej Włoski sos pomidorowy do makaronu Sos z pasty pomidorowej z czosnkiem Sos ze świeżymi pomidorami i pastą pomidorową

Pierwszą rzeczą, o której wiele osób pomyśli, jest ketchup. Dobrze komponuje się z makaronami i nadaje się do mięs. Teraz nie wyobrażamy sobie życia bez tego czerwonego sosu na bazie pasty pomidorowej. Wielu nauczyło się go modyfikować, dodając czosnek lub kapary. Zapraszamy do przypomnienia historii ketchupu i podzielenia się sprawdzoną recepturą.

Historia ketchupu i jego klasyczny przepis w domu

Nasi rodacy spotkali go jeszcze w czasach sowieckich. W 1936 roku Komisarz Ludowy Przemysłu Spożywczego Anastas Mikojan odwiedził Amerykę. Stamtąd przywiózł nowe technologie i sprzęt – maszyny do produkcji kotletów, lodów, soków, w tym ketchupu. W ciągu kilku lat zaczęto produkować sos w zakładach Glavkonserva, a w 1939 roku o ketchupie wzmiankowano na łamach pierwszego wydania „Księgi o smacznej i zdrowej żywności”. W latach 70. krajowy ketchup praktycznie zniknął ze sklepów, ale pojawiły się bułgarskie odpowiedniki – „ketchup pomidorowy” i „ketchup paprykowy”.

Przyzwyczailiśmy się, że ketchup może być jedynie gotowym sosem, a niewiele osób wie, że łatwo jest go przygotować samodzielnie w kuchni, mając pod ręką gotową koncentrat pomidorowy. Mit, że ketchup jest szkodliwy, rozwiewa się sam: dodajesz do niego tylko to, co nie zaszkodzi Tobie i Twoim dzieciom. Żadnych chemii, tylko naturalne i zdrowe produkty! Aby nie odbiegał konsystencją od gotowego produktu, a wyszedł idealnie gładki i jedwabisty, jak ze sklepu, należy dodatkowo ubić koncentrat pomidorowy blenderem zanurzeniowym, aż do całkowitego ujednorodnienia.

Na 200 g przygotowanej pasty pomidorowej:

  • przegotowana woda – 100 ml
  • sól – 1–2 łyżeczki.
  • cukier – 2–3 łyżeczki.
  • ocet jabłkowy lub winogronowy – 1 łyżka. l.

PRZY OKAZJI

To podstawa klasycznego ketchupu. Ale wszystkie te składniki można dostosować w zależności od własnego gustu. A także dodaj czosnek, świeże lub suszone zioła, ostrą czerwoną paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz, musztardę, liść laurowy, cynamon. Po dodaniu przypraw keczup należy podgrzać do pierwszych oznak wrzenia.

Sos grillowy na bazie pasty pomidorowej

Czym jest kebab bez sosu! Nieodłącznym rytuałem jest maczanie gorącego, wędzonego kawałka dowolnego mięsa, kurczaka czy ryby w pikantnym sosie pomidorowym. Sos możesz przygotować specjalnie ze świeżych pomidorów lub użyć domowej pasty pomidorowej. Wystarczy dodać ostrą czerwoną paprykę, kolendrę, cebulę, czosnek, odrobinę octu i według uznania szczyptę cukru. I jeśli to konieczne, rozcieńczyć trochę przegotowaną wodą.

Domowy makaron z sosem do pizzy

Aby przygotować ten sos, najpierw podsmaż cebulę na oleju roślinnym, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, 50 ml wody, mieszankę suszonych ziół włoskich – dla charakteru, sól, cukier do smaku. Przy 6 łyżkach. l. wystarczająca ilość pasty: 1 mała cebula, 1 łyżka. l. zioła, 1 łyżka. l. olej roślinny, sól do smaku i szczypta cukru dla równowagi. Gotuj ten sos na średnim ogniu przez 5-6 minut.

Sos sosowy z domową pastą pomidorową

Ten prosty sos, którym polewano kotlety w sowieckiej gastronomii, zaskakująco podoba się dzieciom, które na szczęście nie wiedzą, czym są stołówki. Dobrze zbilansowany w smaku, uatrakcyjniający każde danie, można go podawać dzieciom.

Dzieci bardzo lubią sos na bazie domowej pasty pomidorowej z kotletami.
Dzieci bardzo lubią sos na bazie domowej pasty pomidorowej z kotletami.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • mała cebula – 1 szt.
  • pasta pomidorowa – 50 g
  • mąka pszenna – 25 g
  • masło lub olej roślinny – 50 g
  • liść laurowy
  • szklanka gorącej wody
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  1. Cebulę pokroić w małe kostki.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę.
  3. Smaż cebulę, aż będzie przezroczysta i lekko rumiana. Cebuli nie trzeba za bardzo smażyć.
  4. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć wszystko razem na złoty kolor.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć 2-3 minuty.
  6. Gdy sos zgęstnieje dodać wodę, energicznie mieszając trzepaczką. Przy okazji: Zamiast wody można użyć bulionu drobiowego, wołowego lub warzywnego.
  7. Zagotuj, zmniejsz ogień, sól i pieprz, dodaj cukier i liść laurowy.

Dostosuj do swoich upodobań. Gotuj przez 3-4 minuty. W razie potrzeby dodaj przyprawy do sosu.

Można stosować bezpośrednio jako sos do kotletów mięsnych i rybnych. Możesz też ugotować dwa razy więcej i dusić w nich kotlety po smażeniu przez 15–20 minut.

Sos Aurora

Wystarczy dodać koncentrat pomidorowy do beszamelu – i sos Aurora gotowy
Wystarczy dodać koncentrat pomidorowy do beszamelu – i sos Aurora gotowy

Nie, nie, sos nie ma nic wspólnego z rewolucyjnym cruiserem. W tłumaczeniu z francuskiego aurore oznacza świt. A świt jest wszędzie czerwono-różowy. W ten sposób otrzymujemy sos na bazie sosu beszamelowego. Wystarczy dodać odrobinę koncentratu pomidorowego do głównego, już przygotowanego sosu – i sos Aurora gotowy.

Można go podawać do dań mięsnych, drobiu czy ryb jako dodatek, a także stosować jako nadzienie do dań gorących: gulaszu, gołąbków, klopsików, kotletów, klopsików, pieczonych ziemniaków, kapusty. Główną zaletą tego sosu jest to, że nie rozdziela się po ugotowaniu.

Generalnie sosy na bazie pasty pomidorowej do przygotowywania dań gorących to osobny duży temat.

Czerwony sos do ryb

Smażone krewetki z domowym sosem z pasty pomidorowej to świetna przekąska w towarzystwie.
Smażone krewetki z domowym sosem z pasty pomidorowej to świetna przekąska w towarzystwie.

Sos czerwony do ryb przygotowany jest w dwóch wersjach – zimnej i gorącej. Podawane na zimno z gotowymi daniami rybnymi, głównie rybami smażonymi.

Sos rybny z domową pastą pomidorową

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 50 ml
  • ząbki czosnku – 6 szt.
  • duża biała cebula
  • pasta pomidorowa – 80 g
  • kapary – 2 łyżki. l.
  • oliwki – 25 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • suszone oregano – 1/2 łyżeczki.
  • suszony majeranek – 1/4 łyżeczki.
  • marynowana papryczka jalapeno – 3 szt.
  • sól – 1/2 łyżeczki.
  • szczypta cukru
  • woda – 100 ml
  1. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Papryczkę jalapeno pokroić w cienkie paski.
  2. Cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju, aż będzie przezroczysta, dodaj czosnek.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, smażyć 2-3 minuty.
  4. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać oliwki, liść laurowy, oregano, majeranek, papryczki jalapeno, sól do smaku, dodać szczyptę cukru.
  5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Wypróbuj sos – powinien mieć przyjemny smak i aromat.
  6. Podawać ze smażoną rybą i krewetkami.

Ryba pod mariandą to klasyka kuchni radzieckiej i jedno z najbardziej niedrogich dań
Ryba pod mariandą to klasyka kuchni radzieckiej i jedno z najbardziej niedrogich dań

A ostry sos jest już marynatą do gotowania ryb. Danie nazywa się: ryba z marynatą lub ryba z czerwonym sosem.

Na oleju roślinnym podsmaż 2 duże cebule, pokrojone w półpierścienie i 1 dużą marchewkę, pokrojoną w duże paski. Dodać przecier pomidorowy, wodę, sól, mielony czarny pieprz, ocet stołowy 9%, cukier, ziarna pieprzu, 23 pąki goździków, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Koniecznie spróbujcie: sos do marynaty powinien być smaczny – słony, umiarkowanie kwaśny, lekko słodki. Marynatą polej smażoną rybę i gotuj przez 20 minut. Niech naczynie się zaparzy. Podawaj marynowaną rybę na zimno, na ciepło lub na gorąco.

Sosy sezonowane na bazie domowej pasty pomidorowej

Każdy sos to kwestia gustu i szansa na kulinarne eksperymenty. Wielu szefów kuchni słusznie uważa, że ​​sos może ulepszyć każde danie lub nadać mu inny charakter. Zgadzamy się z nimi.

Jako bazę weź koncentrat pomidorowy, dodaj kminek, cynamon, kolendrę, curry, starty świeży imbir – a od razu poczujesz nuty kuchni indyjskiej. Albo drobno posiekane liście bazylii i majeranku, mieszanka suszonych ziół śródziemnomorskich – a teraz steki z kurczaka mają włoski akcent.

Jeśli chcesz, żeby było ostrzejsze, jak w Meksyku, możesz dodać więcej ostrej papryczki chili i odrobinę skórki z limonki. Będzie pyszne ze stekami wołowymi!

Włoski sos pomidorowy do makaronu

Wyczarujmy uniwersalny magiczny sos pomidorowy, który pomoże Ci nie raz. W końcu dzięki niemu możesz ugotować dowolny makaron, pizzę i wiele więcej w ciągu kilku minut. Co więcej, zawiera najtańsze produkty. Zacznijmy!

Włoski sos pomidorowy do makaronu
Włoski sos pomidorowy do makaronu ()

Czas gotowania: 2 godziny

Do przygotowania 8 słoików po 250 ml potrzebujesz:

  • pomidory obrane we własnym soku – 1,5 l
  • czosnek – 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki. l.
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki. l.
  • świeża zielona bazylia – 30 g
  • ziele angielskie – 2–3 groszki
  • goździki – 1 pączek
  • gałka muszkatołowa – na czubku noża
  • płatki chili – do smaku
  • cukier – do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. W blenderze zmiksuj pomidory wraz z sokiem, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Bazylię (bez grubych łodyżek) drobno posiekać. W moździerzu utrzeć goździki, ziele angielskie i płatki chili.

2. Wszystkie te składniki umieścić w rondlu o grubym dnie i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. 10 minut przed gotowością dodać sól, pieprz, cukier i gałkę muszkatołową.

3. Na patelnię wlać ocet jabłkowy, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia. Gotowy sos wlać do wysterylizowanych słoików i zamknąć szczelnymi pokrywkami. Odwróć słoiki i zawiń je, aż całkowicie ostygną. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Uwaga dla gospodyni

Sos pomidorowy ma jedną podstępną cechę – bardzo szybko się pali, nawet na małym ogniu. Dlatego podczas gotowania staraj się często mieszać.

Przy okazji

Oprócz bazylii do tego sosu można dodać oregano, zarówno świeże (tylko liście), jak i suszone.

Sos pomidorowy z czosnkiem

Bardzo prostą i szybką wersję sosu z pasty pomidorowej z dodatkiem czosnku i ostrej papryki można przygotować dosłownie w 20–30 minut. Idealnie nadaje się nie tylko do mięs, drobiu, ryb, a nawet owoców morza, ale doskonale wzbogaci także smak dań wegetariańskich.

Sos pomidorowy z czosnkiem
Sos pomidorowy z czosnkiem (Wydawnictwo LLC Gastronom)

Czas gotowania: 30 minut

Do gotowania dla 2 osóbPotrzebne 3 porcje:

  • pasta pomidorowa – 80 g
  • czosnek – 3–4 ząbki
  • mała świeża ostra papryka – 1 strąk
  • miód – 1/2–1 łyżeczki.
  • mielony imbir – 1/4 łyżeczki.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • olej roślinny

1. Drobno posiekaj czosnek i podsmaż na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysty. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, podsmażyć…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja