Jak zrobić suszony czosnek w piekarniku, w suszarce elektrycznej i jak długo zachowuje swoje korzystne właściwości?
Być może ktoś zawoła ze zdziwieniem – po co w ogóle suszony czosnek? Przecież jest sprzedawany w sklepach przez cały rok w bardzo przystępnych cenach! Czy nie jest to strata czasu i wysiłku? Odpowiadamy – nie, to nie jest marnotrawstwo i nie jest zbyteczne. Suszony czosnek ma szlachetny smak i zapach bez nadmiernej goryczy i cierpkości właściwej świeżemu produktowi. Można go również łatwo przechowywać w szafce kuchennej przez rok lub dłużej, więc jest to doskonały sposób na zachowanie zbiorów.
O czym porozmawiamy w artykule:Po co suszyć czosnek Jakiego czosnku używać do suszenia Jak szybko obrać duże i małe ząbki czosnku Jak suszyć czosnek w piekarniku Jak suszyć czosnek w suszarce elektrycznej Jak posiekać suszone ząbki czosnku Jak suszyć zieleninę czosnku Jak prawidłowo używać suszony czosnek w kuchni Przepisy Sól czosnkowa Czosnek w proszku Domowa przyprawa z czosnkiem do ryb Przyprawa czosnkowa do mięsa
Dlaczego suszony czosnek?
Suszony czosnek — to jest jedno iH najpopularniejsza przyprawa na świecie, dodawana do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Piecze się z nim chleb i bułki, wędzi smalcem, dodaje do domowych konfitur i sosów sałatkowych. Suszony czosnek w odróżnieniu od świeżego czosnku nie pozostawia w ustach nieprzyjemnego zapachu i tak nie jest „psuje» oddech, dzięki czemu możesz go zjeść nawet na randce lub podczas biznesowego lunchu. Jest to również dozwolone nawet dla osób z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Wydawałoby się, dzięki czemu czosnek zachowuje swoje korzystne właściwości przez 24 miesiące? W rzeczywistości wszystko jest proste – po wysuszeniu produkt jest całkowicie pozbawiony wilgoci, więc procesy gnicia i fermentacji są w nim niemożliwe (oczywiście, jeśli nie zostaną naruszone warunki przechowywania). Dlatego suchy czosnek jest nie mniej przydatny niż świeży czosnek. — jest doskonałym źródłem witamin K, PP i grupy B, a także selenu, manganu, cynku i fosforu.
Jest jeszcze jeden powód, aby suszyć czosnek na zimę. Każdy, kto rośnie jego w swoim ogrodzie czy domku letniskowym wie, jak trudno jest czasem zachować plony do następnego sezonu. W mieszkaniach miejskich czosnek albo wysycha, potem psuje się i zaczyna nieprzyjemnie pachnieć, a także zajmuje dużo miejsca, co również nie jest zbyt wygodne. Ale suszony, zapakowany w szczelne pojemniki lub szklane słoiki ze szczelną pokrywką, czosnek doskonale przechowuje się w szafce kuchennej — zawsze pod ręką i gotowy do pomocy.
Jakiego czosnku użyć do suszenia
Nie ma potrzeby mycia czosnku przed suszeniem, w przeciwnym razie pochłonie wilgoć (Shutterstock/FOTODOM)
Do suszenia w domu wybierz świeży, mocny czosnek bez śladów zepsucia i nieprzyjemnego zapachu. Goździki powinny być gęste, niezbyt duże i, jeśli to możliwe, tej samej wielkości. Jeśli mają zielonkawy rdzeń, zaleca się jego usunięcie. Uwaga — Nie ma potrzeby mycia czosnku przed suszeniem! W przeciwnym razie pochłonie dodatkową wilgoć, a to jest całkowicie bezużyteczne.
Jak szybko obrać duże i małe ząbki czosnku
Zróbmy rezerwację od razu — czosnku przeznaczonego do suszenia nie należy zalewać wrzącą wodą, wkładać do kuchenki mikrofalowej ani przygniatać goździkami płaską stroną noża. Odpowiednie są tutaj tylko najdelikatniejsze metody, które nie pozwalają na uszkodzenia mechaniczne.
Na przykład metoda w banku. Wystarczy umieścić czosnek w szklanym lub metalowym słoju, szczelnie zamknąć pokrywkę, a następnie energicznie potrząsać przez 20 minut–30 sekund. Zawartość wsyp do szerokiej miski i wybierz obrane goździki.
Można także użyć maty silikonowej — na macie połóż całą główkę czosnku, następnie przykryj otwartą stroną i kilkakrotnie zwiń rękoma. Goździki powinny być całkowicie pozbawione łusek.
W sklepach internetowych można zamówić specjalne urządzenie do obierania czosnku. Składa się z silikonowej rurki z reliefem, wewnątrz której umieszczone są ząbki czosnku. Następnie należy ręcznie obrócić urządzenie po płaskiej powierzchni, wytrząsnąć zawartość i zebrać obrane ząbki czosnkuchiki.
Jak suszyć czosnek w piekarniku
Pokrój ząbki czosnku w cienkie plasterki (w kółka lub plasterki), a następnie ułóż je w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upewnij się, że kawałki czosnku nie stykają się ze sobą — w ten sposób wyschną znacznie szybciej. Blachę do pieczenia włóż do piekarnika nagrzanego do 50–60 °C piekarniku, włącz tryb konwekcji lub lekko uchyl drzwiczki (najłatwiej to zrobić, podkładając ręcznik kuchenny pod uchwyt). Suszyć czosnek przez około 1 godzinę. Wymieszaj, a następnie włóż z powrotem do piekarnika i kontynuuj suszenie, aż będzie gotowe. Gdy tylko krążki czosnku zaczną się kruszyć w dłoniach, możesz wyjąć blachę do pieczenia. Uwaga — Jeśli czosnek tylko się zgnie, ale nie złamie, należy go dalej dusić. Produkt niedosuszony nie nadaje się do długotrwałego przechowywania — szybko zacznie się psuć. Jeszcze chwila — Nie zwiększaj temperatury piekarnika. Tak, w ten sposób czosnek szybciej wyschnie, ale jednocześnie straci wszystkie swoje korzystne właściwości i większość swojego aromatu.
Jak suszyć czosnek w suszarce elektrycznej
Aby wysuszyć w suszarce elektrycznej, pokrój ząbki czosnku w cienkie plasterki (Shutterstock/FOTODOM)
Jeżeli posiadasz suszarkę elektryczną, czyli jak to teraz modnie mówi się suszarkę, proces suszenia czosnku będzie jeszcze prostszy. W ten sam sposób pokrój goździki w cienkie kółka lub plasterki i ułóż je na specjalnych tackach, aby ciepłe powietrze mogło swobodnie przepływać między nimi. Ustaw czujnik temperatury na 55–60 °C i osusz czosnek, okresowo zmieniając tace.
Jak upewnić się, że czosnek jest wystarczająco wysuszony, aby przechowywać go przez zimę? Płytki powinny znacznie zmniejszyć swój rozmiar i stać się kruche. Jeśli niektóre kawałki są nadal miękkie, należy je kontynuować gotowanie. Nie bój się wysuszenia produktu –— w tym przypadku jest to znacznie lepsze niż niedosuszenie.
Jak posiekać suszone ząbki czosnku
Suszony czosnek można pozostawić w plasterkach lub zmiażdżyć na proszek. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy. Istnieje również możliwość rozbicia go w moździerzu, lecz jest to droga zbyt długa i energochłonna, dlatego lepiej skorzystać z owoców postępu technologicznego.
Jak suszyć warzywa czosnkowe
Młody czosnek, który nie stał się jeszcze twardy i włóknisty, uważany jest za prawdziwy przysmak. W postaci suszonej dodaje się go do sałatek, dań mięsnych i rybnych, wykorzystuje się go także do dekoracji. Po prostu odetnij zielone pędy, umieść je na stojaku do suszenia i susz aż do osiągnięcia temperatury 55–60 °C.
Strzały czosnkowe, które niektórzy ogrodnicy po prostu wyrzucają, — jest magazynem witamin i minerałów. Do sushikia także do marynowania i zamrażania najlepiej nadaje się najdelikatniejsza jasnozielona część. Pokrój go na kawałki o długości 2–3 cm, ułożyć na blachach i suszyć w piekarniku lub suszarce elektrycznej przez 4 godziny–8:00. Dokładny czas zależy od mocy urządzenia, temperatury i grubości strzałek czosnku.
Jak prawidłowo wykorzystać suszony czosnek w kuchni
Czosnek w proszku dodawany jest do pierwszego i drugiego dania, marynat i domowych przetworów (Shutterstock/FOTODOM)
Czosnek w proszku zwykle dodaje się do potrawy na kilka minut przed gotowaniem lub posypuje jedzenie przed podaniem. Jeśli masz granulki lub całe talerze, uwolnienie smaku i aromatu zajmie więcej czasu, dlatego dodaj je mniej więcej w połowie procesu gotowania.
Na półkach dużych supermarketów i targowisk często można znaleźć różne przyprawy czosnkowe. Na przykład koper, czosnek, seler — dla ryb. Lub bazylia, pomidor, czosnek — do mięs i sałatek. Te smaki można łatwo przygotować w domu, po prostu susząc składniki i mieszając je razem. Przyprawy czosnkowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub szklanych słoiczkach, z umieszczonym na dnie małym opakowaniem żelu krzemionkowego. W przeciwieństwie do pasty czosnkowej nie trzeba ich przechowywać w lodówce — Zwykła szafka kuchenna będzie w zupełności wystarczająca.
Suszony czosnek może zastąpić świeży czosnek bez utraty smaku. Dodawaj go do pierwszego i drugiego dania, marynat, wypieków i domowych przetworów. Przy okazji, „Garmażeria» Istnieje przydatny materiał na temat suszenia czosnku świeżo zebranego z ogrodu.
Przepisy
Sól czosnkowa
Dodaj sól czosnkową do gulaszy warzywnych lub pieczonych mięs na kilka minut przed gotowaniem. — przyprawa doda potrawie smaku i lekkiej pikanterii bez niepotrzebnej goryczy i ostrego zapachu. Sól czosnkowa dobrze komponuje się także z rybami, drobiem, grzybami i świeżym twarożkiem.
Sól czosnkowa (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 5 minut
Do gotowania 10–15 porcji potrzebować:
- sól drobno mielona – 3 łyżki. l.
- suszony czosnek – 1 łyżka. l.
1. Suchy czosnek w granulkach lub proszku połączyć z drobno zmieloną solą w proporcji 1:3, dokładnie wymieszać, umieścić w szklanym słoju lub pojemniku ze szczelną pokrywką.
2. Przechowuj sól czosnkową w chłodnym, suchym miejscu.
Uwaga dla gospodyni
Do tej przyprawy można użyć nie tylko drobnej soli, ale sprawdzi się także średnio zmielona sól kamienna lub morska.
Przy okazji
Podczas przechowywania umieść torebkę żelu krzemionkowego na dnie słoiczka, przykryj papierową serwetką i dopiero wtedy dodaj sól. Dzięki temu nie będzie się ciastować. Przed użyciem wstrząśnij słoiczkiem.
Czosnek w proszku
Czosnek w proszku można znaleźć na półkach dużych sklepów, jednak znacznie taniej będzie przygotować go w domu. Wystarczy kilka niezbyt dużych główek czosnku, piekarnik lub suszarka i trochę czasu.
Czosnek w proszku (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 1 godzina + 7–10:00
Do gotowania do 30–40 porcji potrzebować:
- czosnek średniej wielkości – 5 główek
- czosnek – 6 dużych główek
- koper włoski – 1 mała bulwa
- swada z 1 cytryny
- średnia sól morska
- sól morska drobna – 60 g
- suszony tymianek – 40 g
- suszona bazylia – 40 g
- suszone oregano – 40 g
- czosnek w proszku – 20 g
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem w jednej warstwie.
2. Suszyć w piekarniku w temperaturze 50–60 °C około 6–8:00. Suchy czosnek powinien łatwo przełamać się na pół.
3. Suszony czosnek ostudzić, a następnie zmielić na proszek za pomocą robota kuchennego lub młynka do kawy. Przechowywać w szklanym słoju ze szczelną pokrywką lub w hermetycznym pojemniku.
Uwaga dla gospodyni
Można też zrobić proszek czosnkowy cytrynowy. Skórkę osuszamy jednocześnie z czosnkiem i dopiero wtedy wszystko razem siekamy.
Przy okazji
Przechowuj czosnek w proszku w szafce nieprzejrzysty drzwi – promienie słoneczne szkodliwy dla większości przypraw i przypraw.
Domowa przyprawa czosnkowa do ryb
Domowa przyprawa do ryb — to proste. Możesz wziąć suchy koperek, koper włoski, seler lub estragon, dodać proszek czosnkowy, sól i skórkę z cytryny. Eksperymentuj, ale pamiętaj, żeby nie mieszać wszystkiego na raz — 3–4 składniki w zupełności wystarczą.
Domowa przyprawa czosnkowa do ryb (Shutterstock/FOTODOM)
Czas gotowania: 7–9 godzin
Do gotowania do 40–50 porcji potrzebować:
1. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Bulwa kopru włoskiego…