Odkryj tajniki płatków owsianych: Jak przygotować najzdrowsze i najsmaczniejsze posiłki z ich udziałem?

Płatki owsiane, korzyści i szkody: jak przygotować płatki owsiane tak zdrowe i super smaczne, jak to możliwe

Płatki owsiane, korzyści i szkody: jak przygotować płatki owsiane tak zdrowe i super smaczne, jak to możliwe

Płatki owsiane prawdopodobnie budzą więcej pytań niż inne zboża. Czy można jeść surowy owies, czym jest „Herkules”, jak gotować płatki owsiane, aby były jak najzdrowsze i czy w ogóle trzeba je gotować. Porozmawiajmy o wszystkim w porządku.

Płatki owsiane, płatki owsiane, płatki owsiane

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie są zalety płatków owsianych?
  • Dlaczego płatki owsiane są szkodliwe i kto nie powinien ich jeść?
  • Co robi się z płatków owsianych?
  • Jak sprawić, by dania z płatków owsianych były tak zdrowe, jak to możliwe
  • Cechy gotowania
  • Musli Bircher
  • Domowy chleb z płatkami owsianymi
  • Płatki Owsiane Z Cheddarem, Bekonem i Jajkiem
  • Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi
  • Smoothie z płatków owsianych i jagód

Pamiętacie słynne zdanie kamerdynera Johna Barrymore’a, bohatera opowiadania Arthura Conana Doyle’a „Pies Baskerville’ów”? Barrymore podaje sir Henry’emu owsiankę, mówiąc: „Owsianka, proszę pana”. Więc to jeszcze nie „Herkules”, ale owsianka gotowana z pełnych ziaren. Nieco później ziarna owsa stały się płatkami Herkulesa.

Generalnie płatki owsiane to jeden z ostatnich nabytków w naszej kuchni. Niektórzy uważają, że jedzenie płatków owsianych zaczęło się w naszym kraju dopiero w czasach ZSRR. Ale to nie jest do końca prawda. Gotowane na parze, smażone i ubijane płatki owsiane znane są nam od czasów starożytnych w postaci płatków owsianych.

Znany spłaszczony „Herkules” został wynaleziony w Ameryce pod koniec XIX wieku. I choć sprzedawano go tu jeszcze przed rewolucją, upowszechnił się dopiero w latach trzydziestych XX wieku. To właśnie wtedy Anastas Mikojan nabył i przywiózł do ZSRR specjalne urządzenie, na którym rozpłaszczano wstępnie przetworzone płatki owsiane.

Można jeść surowego Herkulesa i jest zdrowy. Proces produkcji płatków Hercules – a są one wykonane z ziaren najwyższej jakości – składa się z kilku głównych etapów.

Ziarno jest oczyszczane z gruzu i zanieczyszczeń, a następnie sortowane. Duże frakcje wykorzystuje się do produkcji Herkulesa, średnie frakcje wykorzystuje się do płatków owsianych, a małe frakcje wykorzystuje się do zboża paszowego. Następnie owies myje się i gotuje na parze. Pomaga to poprawić jego konserwację i wyeliminować możliwość jełczenia.

Podczas suszenia ziarno zostaje oczyszczone z łusek i łuszczone za pomocą specjalnych maszyn do łuszczenia, w celu uzyskania zboża. Po końcowym czyszczeniu zboże jest ponownie parowane. W tym przypadku następuje częściowa żelatynizacja skrobi, co przyczynia się do lepszego wchłaniania produktu.

Gotowane na parze płatki zbożowe są przechowywane, a następnie spłaszczane w płatki.

Nawet ten krótki opis procesu daje pełny obraz produkcji. „Herkules” jest produktem absolutnie czystym i można go spożywać na surowo. Ale w tej formie może nie być przydatny dla wszystkich i nie jest zbyt smaczny. Zastanówmy się więc, dlaczego płatki owsiane są przydatne i kto powinien ograniczyć ich spożycie.

Jakie są zalety płatków owsianych?

Bohater mitologii greckiej, Herkules, był silnym i odważnym człowiekiem. I nie bez powodu na jego cześć nazwano płatki owsiane, które w starożytnej rzymskiej wersji brzmiały jak Herkules. Od czasów starożytnych potrawy z płatków owsianych uważane były za zdrowe, dodające siły i sprzyjające zdrowiu. Ogólnie jedzenie idealne nawet dla baśniowego bohatera. Absolutnie wszystkie te właściwości zawarte są w spłaszczonych ziarnach. Jedyną różnicą jest to, że całe ziarna należy gotować przez co najmniej godzinę, aż zostaną ugotowane, a przygotowanie Herkulesa zajmie od 3 do 10 minut. A jeśli gotujesz owsiankę, lepiej najpierw użyć wody, a następnie dodać mleko.

Płatki owsiane są bardzo, bardzo przydatne
Płatki owsiane są bardzo, bardzo przydatne

Zjedzony rano talerz płatków owsianych doda Ci energii, uczucia sytości i zapewni dobrą pracę przewodu pokarmowego przez cały dzień.

Płatki owsiane zawierają znacznie więcej witamin z grupy B niż inne zboża. Wiadomo, że te witaminy leczą układ nerwowy. Poprawia sen, aktywność umysłową i wytrzymałość.

Cynk, żelazo, fosfor, również zawarte w Herkulesie, dostarczają organizmowi niezbędnej energii.

Regularne spożywanie tego produktu normalizuje ilość cholesterolu i cukru we krwi, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, normalizuje funkcjonowanie układu hormonalnego, zwiększa odporność i poprawia metabolizm. „Herkules” sprzyja również utracie wagi, jeśli nie przejadasz się samymi płatkami owsianymi. 100 g suchych płatków zawiera tylko 68 kcal, a 100 g owsianki z wodą zawiera jeszcze mniej – 73 kcal. To prawda, że ​​100 g płatków owsianych bez cukru zawiera już 102 kcal. Dlatego jeśli chcesz schudnąć, jedz płatki owsiane z wodą. Nie trzeba jej w ogóle gotować, wystarczy namoczyć ją na noc – dzięki temu owsianka będzie jeszcze zdrowsza.

Dlaczego płatki owsiane są szkodliwe i kto nie powinien ich jeść?

Najbardziej problematycznym pytaniem jest to, czy płatki owsiane zawierają gluten. W samym ziarnie owsa nie ma glutenu i można śmiało powiedzieć, że płatki owsiane nie są szkodliwe dla osób z nietolerancją glutenu lub alergią. Problem jest inny. Prawdopodobnie spotkałeś się z faktem, że w torebkach różnych zbóż i roślin strączkowych czasami znajdują się ziarna jęczmienia, żyta lub pszenicy. A jeśli możesz wybrać niechciane spośród całych zbóż i ziaren, to nie będzie już możliwe wybranie ziaren zawierających gluten spośród przetworzonych i spłaszczonych. Dlatego uczciwi producenci piszą o możliwej obecności innych ziaren.

Innym problemem płatków owsianych jest kwas fitynowy, który zakłóca wchłanianie wapnia. Lepiej więc jeść płatki owsiane nie codziennie, ale na przemian z innymi zbożami i zbożami.

Co robi się z płatków owsianych?

Są to oczywiście przede wszystkim wszelkiego rodzaju zboża. Przepisów na płatki owsiane są dziesiątki! Na wodzie, z mlekiem krowim lub roślinnym, z różnymi dodatkami – świeże jagody, owoce i suszone owoce, czekolada, orzechy. Kaszki są nie tylko słodkie, ale i słone.

Płatki owsiane to coś więcej niż tylko płatki owsiane
Płatki owsiane to coś więcej niż tylko płatki owsiane

Na przykład z jajkiem w koszulce i ziołami. Płatki dodawane są do wypieków – ciasteczek, muffinek, babeczek i zapiekanek w połączeniu z twarogiem, marchewką, dynią, cukinią. Naleśniki i naleśniki są dobre z płatkami owsianymi, a zupa z płatkami owsianymi jest smaczna i zdrowa. Pieką chleb z płatków owsianych, robią z niego słodycze, a nawet dodają go do kotletów mięsnych i rybnych dla puszystości. Surowe płatki, jak się przekonaliśmy, można spożywać także np. jako dodatek do koktajli.

Jak sprawić, by dania z płatków owsianych były tak zdrowe, jak to możliwe

Płatki owsiane to trudne jedzenie. W zależności od tego, jak go przygotujesz, przyniesie takie same korzyści. Po ugotowaniu w wodzie owsianka staje się śluzowata. Jest to niewątpliwie bardzo dobre dla przewodu żołądkowo-jelitowego. Ale taka owsianka jest zupełnie bez smaku i dobrze jest dodać trochę cukru i zdecydowanie soli – wtedy owsianka nabierze smaku. Do gotowej owsianki możesz dodać posiekane świeże owoce – jabłko, gruszkę, morelę lub brzoskwinię, świeże lub mrożone jabłka. Wtedy zwykłe płatki owsiane z wodą staną się zarówno smaczniejsze, jak i zdrowsze.

Płatki owsiane namoczone przez noc w wodzie to kolejny sposób na stworzenie zdrowego śniadania bez większego wysiłku. „Hercules” zaczyna fermentować, a są to dodatkowe witaminy i pałeczki kwasu mlekowego.

Surowe płatki zbożowe zawierają witaminy i minerały w czystej postaci, tak samo jak w zbożach. Możesz dodać je na surowo do koktajli lub po prostu zalać płatki wrzącą wodą, nie gotując ich. Składnik śluzowy nie jest szczególnie uformowany, ale zachowuje się więcej witamin.

Cechy gotowania

Płatki owsiane, płatki owsiane – produkt całkowicie gotowy do spożycia. Nie ma specjalnych technik ani funkcji przygotowywania potraw z Herkulesa.

Ale jeśli zdecydujesz się ugotować owsiankę, zupę lub przystawkę z pełnych ziaren, musisz pamiętać, że możesz otrzymać twardą skorupkę. Aby tego uniknąć, ziarno należy dokładnie umyć – łuska będzie pływać. Aby przygotować jedzenie dla niemowląt, gotową owsiankę można przetrzeć przez sito.

Musli Bircher

Obserwując codzienne życie pasterzy, szwajcarski lekarz Maximilian Oskar Bircher-Benner na początku XIX wieku opracował system leczenia pacjentów swojego sanatorium. Podstawą są ćwiczenia fizyczne, aktywna praca i odżywianie. A jednym z zaleceń zdrowej diety jest odpowiednie śniadanie.

Pewnie nie raz widziałeś na śniadaniu w hotelach miski z suchą mieszanką płatków śniadaniowych, suszonych owoców i orzechów. W pobliżu znajduje się dzbanek z jogurtem pitnym i mlekiem. I myślę, podobnie jak ja, wiele osób bierze to na śniadanie. To oczywiście nie jest do końca musli Birchera, ale nadal jest bardzo smaczne, satysfakcjonujące i pożywne.

Idealnie płatki owsiane zalewa się na noc wodą, sokiem jabłkowym, jogurtem i mlekiem. To najzdrowszy sposób przygotowania płatków zbożowych. A podczas serwowania możesz dodać świeże owoce lub jagody.

Musli Bircher
Musli Bircher

Do przygotowania musli Bircher potrzebujesz:

  • 3 łyżki l. owsianka
  • 120 ml wody
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki l. mleko
  • 2 łyżki l. posiekane orzechy laskowe
  1. Płatki zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Następnego ranka umyj i zetrzyj jabłko. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny.
  3. Dodać starte jabłko, sok z cytryny, mleko i 1 łyżkę. l. orzechy laskowe do płatków owsianych i wymieszać. Posypać pozostałymi orzechami laskowymi.

Rada: mleko można zastąpić śmietanką pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Dodaj miód lub syrop klonowy. Do podania dowolne jagody lub posiekane owoce.

Domowy chleb z płatkami owsianymi

Najsmaczniejszy chleb to domowy, wyrabiany własnoręcznie i pieczony w piekarniku. Nawet jeśli nie masz ochoty zawracać sobie głowy zakwasami, zdrowy i smaczny chleb upieczesz bez trudu. Możesz użyć sody oczyszczonej jako środka spulchniającego: dobrze sprawdza się w przypadku tego rodzaju chleba.

Liczba wymaganych składników jest niewielka, a przygotowanie jest bardzo proste.

Domowy chleb z płatkami owsianymi
Domowy chleb z płatkami owsianymi

Do domowego chleba z płatkami owsianymi potrzebujesz:

  • 300 g płatków owsianych („Herkules”) + trochę do posypania
  • 2 łyżki l. otręby
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 250 ml kefiru lub jogurtu
  • 1 łyżka. l. Miód
  • 1 jajko
  • 70 ml wody
  • olej do wysmarowania formy
  • prostokątna forma do ciasta o wymiarach 23×13 cm
  1. Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem roślinnym lub roztopionym i posyp Herkulesem.
  2. Płatki owsiane zmiel na mąkę w blenderze.
  3. Wymieszaj mąkę owsianą, otręby, sól i proszek do pieczenia.
  4. Wymieszaj jajko z wodą.
  5. Do suchej mieszanki wlać jajko z wodą, kefirem lub jogurtem, dodać miód. Dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelnię włóż domowe ciasto owsiane, wygładź i posyp płatkami owsianymi.
  7. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 °C i włóż chleb do zimnego piekarnika. Piec 45 minut.
  8. Po upieczeniu chleb całkowicie ostudzić.

Płatki Owsiane Z Cheddarem, Bekonem i Jajkiem

Ludzie często myślą o płatkach owsianych jako o słodkim śniadaniu. Sama owsianka Herkules jest dość bez smaku, ale doskonale wchłania inne smaki i aromaty.

Spróbuj poeksperymentować z solonymi płatkami owsianymi w połączeniu z boczkiem i serem, dodając trochę zielonej cebuli i jajko w koszulce. Z serem i smażonym boczkiem owsianka nabiera jasnego, pikantnego smaku.

Możesz dodać pokrojone w plasterki awokado, smażone grzyby, suszone pomidory, a może słona owsianka zastąpi zwykłe słodkie śniadanie.

Płatki Owsiane Z Cheddarem, Bekonem i Jajkiem
Płatki Owsiane Z Cheddarem, Bekonem i Jajkiem

Na płatki owsiane z serem Cheddar, bekonem i jajkiem:

  • 50 g boczku w jednym kawałku
  • 1/3 średniej cebuli
  • 50 g długo gotowanych płatków owsianych
  • 250 ml wody
  • 50 g sera cheddar
  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • zielona cebula do podania
  1. Cebulę pokroić w małe kostki. Zetrzyj ser na grubej tarce.
  2. Boczek pokroić w paski o grubości 0,5 cm.
  3. Umieść bekon na zimnej patelni i gotuj na małym ogniu, aż tłuszcz z bekonu się wytopi, a boczek będzie chrupiący, około 10 minut.
  4. Zdobądź bekon…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja