Odkryj tajniki gotowania fasoli: jak i jak długo to robić prawidłowo

Jak i jak długo prawidłowo gotować fasolę

Jak i jak długo prawidłowo gotować fasolę

Dzielimy się podstawowymi zasadami: jak i ile gotować fasolę czerwoną i białą, czy należy ją namoczyć, aby była miękka. Tak, przygotowanie zajmie trochę czasu, ale będziesz mieć w swoim arsenale alternatywę dla zwykłych dodatków i podstawę różnorodnych potraw.

Fasola, dania z fasoliO czym porozmawiamy w artykule:Po co gotować fasolę Jak wybrać fasolę Czy trzeba namoczyć fasolę i jak dokładnie Jak i ile gotować fasolę Jak gotować fasolę w powolnej kuchence Jak gotować fasolę w kuchence mikrofalowej Co gotować z gotowaną fasolą, kilka pomysłów

Po co gotować fasolę?

Zróżnicowana dieta to obecnie kluczowy trend zdrowego stylu życia. Wielu z nas słyszało o zasadzie talerza, znaczeniu spożywania świeżych warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych i nie boimy się już tłuszczów roślinnych i białek zwierzęcych. Ale z jakiegoś powodu zawsze zapominają o tak dobrej grupie żywności, jak rośliny strączkowe.

Fasola to jedna z roślin strączkowych dostępnych w naszych szerokościach geograficznych. Jest smaczne, piękne (zwłaszcza czerwone!), zawiera dużo białka i błonnika, łączy się z warzywami, mięsem i przyprawami i syci na długi czas. Dla wegetarian i wegan fasola i inne rośliny strączkowe są głównym substytutem mięsa w diecie.

Jeśli potrzebujesz bardziej przekonujących argumentów, oto podsumowanie korzyści:

  • Fasola jest mistrzem pod względem zawartości błonnika: około 1215 g na 100 g ugotowanej fasoli. Dorosła kobieta potrzebuje co najmniej 28 g błonnika dziennie, a mężczyzna 34 g. Błonnik jest niezbędny do sprawnego trawienia i prawidłowego poziomu cholesterolu.
  • Pomaga kontrolować wagę. Będąc na diecie szczególnie trudno jest tak dobrać dietę, aby nie odczuwać ciągłego głodu. Fasola jest bardzo sycąca. I jest w nim niewiele kalorii: gotowe, na przykład tylko 100110 kcal na 100 g.
  • Niski indeks glikemiczny. Warto wiedzieć, czy chorujesz na cukrzycę. Zainteresowany będzie także każdy, kto stara się zapobiegać nagłym skokom poziomu cukru we krwi.
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Niewiele produktów spożywczych regularnie pojawiających się na naszych stołach jest bogatych w ten składnik odżywczy. Zamiast kupować suplementy diety, dodaj do swojej diety fasolę. 1 wystarczy2 razy w tygodniu.

Kolejna dobra wiadomość: fasola wystarczy na długo. W postaci suchej – co najmniej 1,5 roku, zwłaszcza jeśli wlejemy go do pojemnika ze szczelną pokrywką i będziemy trzymać z dala od wilgoci i bezpośredniego światła słonecznego.

A oto przynęta dla kucharza. Z fasolą możesz gotować dodatki, dania gorące i przekąski. Jedno pożywne i aromatyczne gruzińskie lobio jest tego warte! Są też proste kombinacje: wystarczy odpowiednio ugotować fasolę, podsmażyć ją z cebulą, doprawić solą i pieprzem i gotowe podawać od razu.

Fasola czerwona i biała gotowana jest przy użyciu tej samej technologii
Fasola czerwona i biała są gotowane przy użyciu tej samej technologii (Shutterstock/FOTODOM)

Jak wybrać fasolę

Do gotowania nadają się 2 rodzaje fasoli – biała i czerwona. Różnią się wizualnie, ale pod względem wartości odżywczych są w przybliżeniu takie same. Fasola biała i czerwona mają podobny smak, ale zauważalna jest różnica w konsystencji: fasola czerwona jest gęstsza.

Suche rośliny strączkowe często sprzedawane są w workach 450 g lub 1 kg. Rzadziej na wagę. Lepiej jest, jeśli zdecydujesz się dać pierwszeństwo temu, który jest już zapakowany w częściowo przezroczyste opakowanie. W ten sposób możesz ocenić wygląd produktu. Fasola powinna być w przybliżeniu tego samego koloru i rozmiaru, cała. Nie ma znaczenia, czy w opakowaniu znajdują się popękane ziarna. Pamiętaj tylko, że będą się szybciej gotować.

Dobra fasola nie musi być droga. Wybieraj sprawdzone marki, które już ugotowałeś i z których byłeś zadowolony.

Czy trzeba namoczyć fasolę i jak dokładnie?

Zanim włożysz fasolę do gotowania, lepiej ją namoczyć, a istnieją zasady, jak to zrobić i ile wody wlać.

Kluczową zasadą jest cierpliwość. Przygotowania lepiej zacząć wieczorem. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to dobrze wypłukać zakupioną fasolę – możesz to zrobić pod bieżącą wodą i za pomocą sitka.

Następnie wsyp czystą fasolę do rondla, zalej zimną wodą tak, aby przykryła ją dobrym zapasem i włóż do lodówki. Fasola musi przebywać w wodzie co najmniej 4 godziny. Noc jest optymalna, aby nie tracić czasu na czekanie w ciągu dnia.

Po namoczeniu fasola szybciej się ugotuje, aż będzie miękka.

Jak i jak długo gotować fasolę

Po pierwsze, liczy się rodzaj fasoli, którą planujesz podać. Po drugie, niezależnie od tego, jakie danie masz na myśli, dobrze jest gotować czerwoną i białą fasolę oddzielnie od innych potraw. Oto kilka sekretów gotowania fasoli na kuchence:

  1. Ugotuj fasolę w czystej, przefiltrowanej wodzie.
  2. Namoczoną czerwoną fasolę gotujemy przez około 90 minut. Fasola biała może stać się miękka po 40. roku życia60 minut po ugotowaniu.
  3. Nie skupiaj się na tym, jak długo gotowano czerwoną lub białą fasolę, ale na ich konsystencji. Gdy tylko stanie się miękki, możesz wyłączyć kuchenkę i spuścić wodę.
  4. Upewnij się, że woda znajduje się 2 cm nad fasolą. W razie potrzeby dodaj więcej, ale pamiętaj, aby dodać gorące.
  5. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do małego, aby woda nadal lekko bulgotała. Zapobiegnie to pękaniu ziaren.
  6. Przyprawy możesz dodawać na każdym etapie gotowania.
  7. Lepiej jest mieszać fasolę podczas gotowania, zwłaszcza jeśli patelnia ma cienkie dno.

Namoczenie fasoli znacznie skraca czas gotowania. Bez tego wstępnego kroku możesz spędzić do 2,5 godziny czekając przy kuchence. Dlatego zdecydowanie zalecamy, aby nie pomijać tego kroku. Istnieje jednak sposób na ograniczenie spożycia fasoli.

Aby to zrobić, wsyp fasolę do rondla, obficie zalej wodą i dodaj 1 łyżkę. l. soda Doprowadzić do wrzenia, następnie natychmiast zdjąć z ognia i pozostawić do zaparzenia na 60 minut. Odcedź wodę, fasolę przełóż na sito i opłucz. Ponownie dodaj wodę i gotuj do miękkości. Minusem jest to, że fasola najprawdopodobniej zamieni się w papkę, więc ta metoda nie jest odpowiednia dla wszystkich potraw.

Fasola jest dobra nawet w nietypowych dla niej potrawach, np. w zupie buraczanej
Fasola jest dobra nawet w nietypowych dla niej potrawach, np. w zupie z buraków (Shutterstock/FOTODOM)

Jak gotować fasolę w powolnej kuchence

Fasolę namoczyć bezpośrednio w misce i wstawić do lodówki na noc. Odcedź wodę, opłucz fasolę, włóż ją z powrotem do miski i zalej czystą wodą do 23 cm Umieść miskę w multicookerze i wybierz tryb „Zupa”. Gotuj do miękkości, około 1,5 godziny.

Jak gotować fasolę w kuchence mikrofalowej

Zazwyczaj do gotowania fasoli nie używa się kuchenki mikrofalowej. W Internecie można jednak znaleźć zalecenie, jak to zrobić szybko. Fasolę należy najpierw namoczyć. Przełożyć do szklanego pojemnika i zalać czystą wodą, najlepiej gorącą. Włóż do kuchenki mikrofalowej, włącz na maksymalną moc na 10 minut. Wszystko wymieszaj łyżką i włącz na kolejne 20 minut. Obiecują, że po tym fasola będzie gotowa. Uważaj – woda się zagotuje i prawdopodobnie rozpryśnie w kuchence mikrofalowej.

Co ugotować z gotowaną fasolą: kilka pomysłów

Ugotowaną fasolę można dodawać do potraw lub gotować coś na jej bazie. Lobio to gruziński klasyk na każdą okazję. Gdy dusza prosi o eksperymenty, do zupy buraczanej lub garnka z marynatami dodaj ugotowaną fasolę.

Fasola i kurczak to idealne połączenie w sałatkach. Aby było satysfakcjonujące i zdrowe, pokrój więcej warzyw, na przykład pomidorów, papryki i cebuli. Można go doprawić mieszanką octu winnego i oliwy z oliwek.

Fasola dobrze komponuje się także z mięsem w gulaszach. Aby uzyskać pikantny smak, użyj jak największej liczby przypraw i kaparów.

W dzień bezmięsny przygotuj sałatkę wegetariańską: ugotowaną fasolę połącz z marchewką, selerem, cebulą, papryką, burakami, czerwoną kapustą i orzechami włoskimi. Tutaj będziesz potrzebować białej fasoli.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #fasola #fasola biała #jak gotować #fasola czerwonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja