Odkryj tajniki doskonałego pieczenia kurczaka w piekarniku

Ile piec kurczaka w piekarniku

Ile piec kurczaka w piekarniku

Jak długo należy piec kurczaka w piekarniku, aby skórka była złocistobrązowa i chrupiąca, pierś nie była sucha, a uda całkowicie wysmażone? I ogólnie, jak wygląda idealny kurczak? Tak, jest taki problem – ptak gotuje nierównomiernie w piekarniku. Po pierwsze dlatego, że czas gotowania różnych części kurczaka nie jest taki sam. Jak dostosować temperaturę, czas i monitorować gotowość? Rozwiążmy to.

Ile piec kurczaka w piekarniku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Optymalna temperatura pieczenia całego kurczaka
  • Czas pieczenia w zależności od wagi
  • Wewnętrzna kontrola temperatury
  • Dodatkowe lifehacki
  • Pomysły na gotowanie kurczaka pieczonego w piekarniku
  • Wniosek

Optymalna temperatura gotowania całego kurczaka

Temperatura wysmażenia całego pieczonego kurczaka powinna wynosić 72–75°C
Temperatura wysmażenia całego pieczonego kurczaka powinna wynosić 72–75°C

Powiedz mi, jakie części kurczaka smażonego w piekarniku lubisz? Opinie będą różne. Niektórzy wolą białe mięso – pierś, inni nie będą zadowoleni z obiadu, jeśli nie dostaną udka lub nogi. Nie zabraknie też miłośników skrzydeł. Ale dla wszystkich będzie absolutnie ten sam stan – wszystkie części kurczaka muszą być w pełni ugotowane. To nie są steki wołowe, gdzie dopuszczalne są różne stopnie i temperatury wysmażenia. Jak to jest, kurczak jest całkowicie gotowy? Przyjrzyjmy się temu kawałek po kawałku.

Pierś powinna być całkowicie biała, kawałki nie powinny być różowe w środku. Sok po nakłuciu gotowej piersi jest klarowny. Ponadto warunkiem wstępnym jest obecność klarownego soku. Jeśli po nakłuciu nie wypływa sok, oznacza to, że pierś kurczaka albo nie jest gotowa, albo już wyschła podczas pieczenia.

Pierś ugotuje się nieco wcześniej niż udo, więc jej stan nie pozwala ocenić gotowości całego kurczaka. Po przekłuciu udo powinno również puścić klarowny sok. Co więcej, nakłucie powinno być głębokie, aż do kości. Zwykle przy kości pozostaje surowe mięso, posoka – jest to niepożądane.

Najbardziej niezawodnym sposobem sprawdzenia, czy kurczak smażony w piekarniku jest gotowy, jest zmierzenie temperatury za pomocą specjalnego termometru. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) temperatura pieczenia całego pieczonego kurczaka powinna wynosić 72–75°C w momencie, gdy ptaka można wyjąć z piekarnika i uznać go za gotowy do spożycia. Aby smażony kurczak był bardziej soczysty, przykryj ptaka folią i odstaw na 10 minut15 minut. Temperatura wewnętrzna nadal będzie wzrastać do około 82°C.

Czas pieczenia w zależności od wagi

Im cięższy kurczak, tym dłużej zajmie pieczenie.
Im cięższy kurczak, tym dłużej zajmie pieczenie.

Czas pieczenia małego kurczaka będzie się znacznie różnił od czasu smażenia dorosłego brojlera.

Im większa waga, tym dłużej to zajmie. Co więcej, należy go obliczyć natychmiast, jeszcze przed włożeniem ptaka do piekarnika.

Sposób pieczenia zależy również od wagi kurczaka. Kurczaka można szybko usmażyć w wyższej temperaturze, ale w przypadku pulchnego brojlera należy wybrać tryb niższej temperatury, ale pozostawić więcej czasu na smażenie.

W przypadku kurczaka z chrupiącą skórką odpowiedni jest ten tryb i czas gotowania: rozgrzej piekarnik do 230 °C i piecz w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i gotuj kurczaka w tempie 20 minut na każde 450 g wagi. W przypadku małego kurczaka wystarczy 45-50 minut.

Mocnego kurczaka (2–2,5 kg) lepiej gotować w trybie powolnego smażenia, w stałej temperaturze, w piekarniku nagrzanym do 175°C. Czas gotowania oblicza się w ten sam sposób: 20 minut na każde 450 g masy kurczaka. Plus kolejne 15–20 minut. W ostatnich minutach gotowania, jeśli chcesz i zajdzie taka potrzeba, możesz zwiększyć temperaturę, aby uzyskać bardziej złocistobrązową skórkę.

Wewnętrzna kontrola temperatury

Wewnętrzna temperatura wypieczenia jest głównym kryterium kontrolnym pozwalającym określić, czy kurczak smażony w piekarniku jest gotowy do spożycia. Jest to bardzo ważne, ponieważ salmonelloza jest głównym problemem niedogotowanego mięsa z kurczaka. WHO dyktuje rygorystyczne warunki: temperatura gotowania mięsa z kurczaka musi wynosić co najmniej 72–75 °C. Co więcej, jest to taka sama temperatura dla całej tuszy – piersi, ud w najgrubszym miejscu. Udo należy przekłuć termometrem sondującym do kości, a pierś do kości stępkowej.

Dodatkowe lifehacki

Aby kurczak był równomiernie upieczony, tuszkę nacinamy wzdłuż grzbietu, układamy na blasze do pieczenia i dociskamy dłonią w okolicy piersi
Aby kurczak był równomiernie upieczony, tuszkę nacinamy wzdłuż grzbietu, układamy na blasze do pieczenia i dociskamy dłonią w okolicy piersi

Głównym problemem całego kurczaka pieczonego w piekarniku jest nierównomierne ogrzewanie i różnica w czasie gotowania: pierś gotuje się szybciej, uda trochę dłużej. Istnieje kilka sposobów rozwiązania tego problemu. Na początek, przed włożeniem kurczaka do piekarnika, należy go wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Dzięki temu będzie się szybciej gotować i równomiernie nagrzewać w piekarniku.

Innym powodem, dla którego pierś gotuje się szybciej, jest jej położenie względem górnego elementu grzejnego. Spróbuj ułożyć pierś kurczaka stroną do dołu i umieścić pod nią ruszt, aby kurczak nie dotykał patelni. Pierś będzie bardziej soczysta, jeśli położysz kurczaka na warstwie warzyw.

Jeśli nie jest dla Ciebie ważne, żeby kurczak był całą tuszką, jedną z najskuteczniejszych technik, w której kurczak jest równomiernie upieczony, jest przecięcie tuszki wzdłuż grzbietu, ułożenie jej na blasze do pieczenia i dociśnięcie ręką okolice piersi – spłaszcz je, tworząc tzw. „motylka”. Grzbiet wycina się nożyczkami po obu stronach i usuwa.

Pomysły na gotowanie kurczaka pieczonego w piekarniku

O pieczenie kurczaka w piekarniku warto zadbać wcześniej, jeśli chcemy, aby był smaczny, aromatyczny i soczysty. Myślę, że to jest to, co wszyscy kochają. Wypróbuj tę marynatę do kurczaka: weź 2 łyżki. l. czosnek granulowany, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, 2 łyżki. l. wędzona papryka, 2 łyżeczki. sól, 2 łyżeczki. świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżki. l. mieszanki suszonych ziół włoskich (tymianek, papryka, oregano, rozmaryn). Wymieszaj przyprawy, przyprawy i oliwę z oliwek, a następnie natrzyj kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc. Wyjąć na godzinę przed gotowaniem i doprowadzić do temperatury pokojowej. Przed pieczeniem nie zapomnij usunąć folii.

A tę marynatę ze słodkim akcentem lubią zarówno dorośli, jak i dzieci: 150 g płynnego miodu, 80 g musztardy, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, sok i skórka z jednej cytryny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Do tej marynaty można dodać sos sojowy, zmniejszając ilość soli.

Kurczak będzie soczysty i aromatyczny, jeśli przed pieczeniem pod skórę kurczaka włożymy masło zmieszane z czosnkiem lub świeżymi ziołami. Olej powinien mieć temperaturę pokojową, a do dokładnego oddzielenia skóry od kurczaka użyj łyżki, stopniowo wprowadzając ją pod skórę. Kurczak będzie bardzo soczysty, a skórka cudownie chrupiąca!

Aby zapobiec wysychaniu kurczaka podczas pieczenia, podczas gotowania należy go okresowo podlewać powstałym sokiem.

Wniosek

Aby więc kurczak ugotowany w piekarniku okazał się soczysty, upieczony i miał chrupiącą skórkę, należy pamiętać o kilku zasadach. Optymalna temperatura pieczenia całego kurczaka wynosi 72–75°C. Dużego kurczaka (brojler) smażymy w rozgrzanym do 170 stPiekarnik 175°C. Czas gotowości oblicza się w następujący sposób: 20 minut na każde 450 g wagi plus dodatkowe 15 minut. Podczas pieczenia pamiętaj o polewaniu ptaka powstałym sokiem.

Gdy kurczak jest już gotowy, należy go wyjąć z piekarnika i przykryć folią, odstawić na 10 minut15 minut i dopiero wtedy pokroić na kawałki do podania.

Uwaga dla właściciela. Resztę kurczaka można przechowywać w lodówce do 3 dni. I używaj do kanapek, sałatek, mieszanych z makaronami lub pieczonymi warzywami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak w piekarniku #kurczak pieczonyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja