Odkryj tajemnicę zimowej sałatki Shakarob!

Sałatka Shakarob na zimę

Sałatka Shakarob na zimę Do przepisu

Przygotuj sałatkę Shakarob na zimę według naszego przepisu, abyś mógł cieszyć się świeżym smakiem swoich ulubionych warzyw podczas tej zimnej pory roku. Tak, tak, główna „sztuczka” potrawy polega właśnie na tym, że jej składniki (ogórki, słodka papryka, pomidory, czosnek i cebula) nie są poddawane obróbce cieplnej, z wyjątkiem końcowej sterylizacji. Dzięki temu drugiemu, a także dodaniu octu bezpośrednio do słoików, sałatka doskonale przechowuje się w suchym i ciemnym miejscu. Taki preparat możesz otworzyć w dowolnym momencie, np. jako dodatek witaminowy do obiadu. Dlatego latem zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu, aby zimą nie kupować warzyw w puszkach w sklepie.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 143,38 kcal/porcja Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 8 godzin Używany: 3,25 g/7,81 g/15,05PustySałatkaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIpomidory – 3 kg świeże ogórki – 1 kg czerwona papryka – 600 g czerwona cebula – 800 g pietruszki – 40 gukropów – 40 g zielonej bazylii – 25 g mięty – 10 g czosnku – 8 ząbków sól – 2 łyżki. l.cukier – 2 łyżki. l. olej roślinny – 150 ml octu stołowego (9%) – 5 łyżek. l. (1 łyżka na 1-litrowy słoik) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj składniki sałatki Shakarob. Umyj świeże ogórki i odetnij końcówki. Owoce włóż do dużego rondla i zalej zimną wodą, aż całkowicie je zakryje. Pozostaw na 6 godzin.

Krok 2

Pomidory umyć, osuszyć i usunąć podstawy z łodyg. Owoce pokroić w cienkie plasterki i umieścić w dużej misce. Ogórki pokroić w plasterki. Dodaj do pomidorów.

Krok 3

Paprykę słodką do sałatki umyj, osusz i przekrój na połówki. Usuń nasiona i błony. Miąższ pokroić w paski. Obierz cebulę, przekrój ją na połówki, a następnie pokrój w półpierścienie. Włóż do miski z pomidorami i ogórkami.

Krok 4

Natkę pietruszki, koperek, zieloną bazylię i miętę do sałatki umyć i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem. Drobno posiekaj. Dodaj do miski z wcześniej przygotowanymi warzywami.

Krok 5

Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki. Przełożyć do miski z warzywami. Dodaj sól, cukier i olej roślinny. Dokładnie wymieszaj. Pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Krok 6

Ponownie wymieszaj składniki sałatki. Pozostaw na 1 godzinę. Warzywa układamy w suchych, wysterylizowanych słoikach i do każdego słoika wlewamy sok z miski do góry. Dodaj łyżkę octu.

Krok 7

Połóż czysty ręcznik na dnie dużego rondla. Umieść w nim słoiki z sałatką i przykryj wysterylizowanymi pokrywkami. Wlać wodę do garnka tak, aby sięgała „ramion” puszek.

Krok 8

Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Sterylizować przez około 40 minut. Zwiń słoiki z sałatką Shakarob, odwróć je na złożonym ręczniku i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby sałatka była szczególnie smaczna, użyj najdojrzalszych, najsłodszych pomidorów sezonowych. To właśnie one dadzą dużo soku, niezbędnego do lepszego przechowywania.

PRZY OKAZJI

Rodzaje warzyw do sałatki Shakarob, a także ich ilość można zmieniać w zależności od gustu. Jeśli zamiast bazylii na przykład dodamy kolendrę, danie od razu nabierze szczególnego, „kaukaskiego” charakteru.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja