Wiśnie we własnym soku
Do przepisu
Wiśnie we własnym soku to prawdziwy prezent dla domowego cukiernika: o każdej porze roku można z nich przygotować ciasta, ciasta i wypieki. Można go zjeść także w czystej postaci na deser. Bardzo lubimy dodawać owoce wraz z sokiem do lodów lub lodów! Rezultatem jest wykwintny przysmak, któremu po prostu nie można odmówić. Skład produktu jest tak prosty, jak to możliwe: owoce i cukier. Jednocześnie smak wiśni okazuje się bardzo bogaty, ponieważ gotuje się je we własnym soku, bez dodatku wody. Ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć: sterylizacja zapewni bezpieczeństwo przedmiotu obrabianego. Gorąco polecamy skorzystać z tego przepisu i przygotować kilka słoików wiśni we własnym soku, aby zimą cieszyć się smakami i aromatami lata.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 111,10 kcal/porcja Porcje: 30 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 3 godziny Używany: 0,59 g/0,37 g/26,57PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 30 PORCJIŚwieże wiśnie 2200 grCukier 550 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wiśnie. Najpierw dokładnie je posortuj, następnie umyj i ułóż na ręcznikach papierowych, aby owoce wyschły. Usuń pestki z wiśni (można to zrobić za pomocą specjalnego urządzenia lub w tradycyjny sposób, za pomocą spinki do włosów). Gotowe owoce natychmiast włóż do dużej emaliowanej miski.
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 2
Dodaj cukier. Wiśnie bardzo delikatnie wymieszaj rękami, aby zapewnić równomierne rozłożenie. Przykryj miskę gazą. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż wiśnie puszczą sok (zajmie to około trzech godzin).
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 3
W tym czasie przygotuj 4 0,5-litrowe słoiki. Umyj je oraz pokrywki (puszki, zakrętki) sodą oczyszczoną lub płynem do mycia naczyń. Sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wyłóż na czysty ręcznik i pozostaw do ostygnięcia.
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 4
Wiśnie wraz z wypuszczonym sokiem równomiernie rozprowadzić małą łyżką do suchych, wysterylizowanych słoików. Przykryj pokrywkami. Następnie wiśnie w słoikach będą musiały zostać wysterylizowane.
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 5
Połóż złożony ręcznik na dnie dużej patelni. Umieść w nim słoiki z wiśniami. Nalewaj wodę aż do poziomu wieszaków. Postaw patelnię na ogniu.
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 6
Doprowadzić wodę do wrzenia w rondlu. Sterylizuj słoiki z wiśniami przez 15 minut na małym ogniu. Zdejmij patelnię z pieca. Wyjmuj słoiki pojedynczo i zwiń je w rulon (w przypadku zakrętek zakręć).
Wiśnie w soku własnym ()
Krok 7
Odwróć słoiki z wiśniami na złożony ręcznik, przykryj grubym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Można je przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Wiśnie w soku własnym ()
PRZY OKAZJI
Do gotowania należy używać dużych wiśni: dają więcej soku. Ponadto takie owoce lepiej zachowują swój kształt po ugotowaniu. A ich miąższ jest gęstszy, idealny do deserów.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli planujesz przechowywać wiśnie we własnym soku w lodówce, nie zwijaj słoików, ale po prostu przykryj je plastikowymi pokrywkami. Jednak w tym przypadku przedmiot należy zużyć w ciągu 7–10 dni.