Odkryj tajemnicę perfekcyjnej galaretki z czerwonej porzeczki: 3 topowe przepisy, nieoczywiste wariacje i mnóstwo inspirujących dodatków!

Jak zrobić idealną galaretkę z czerwonej porzeczki: 3 najlepsze przepisy, kilka wariacji i kilkanaście dodatków

Jak zrobić idealną galaretkę z czerwonej porzeczki: 3 najlepsze przepisy, kilka wariacji i kilkanaście dodatków

Galaretka z czerwonej porzeczki to rzecz uniwersalna. Można go spożywać jako deser, a także z łatwością przygotować doskonały sos do drobiu i mięsa. Galaretka smarowana chlebem i masłem to modna kanapka śniadaniowa, a galaretka w pięknym słoiczku to wyjątkowy prezent dla Twoich bliskich. Przeprowadziliśmy wywiady z prawie setką domowych kucharzy i dzielimy się kilkoma przepisami na samą galaretkę, a także różne dodatki, dzięki którym galaretka stanie się Twoim popisowym daniem.

galaretka z czerwonej porzeczkiJak zrobić idealną galaretkę z czerwonej porzeczkigalaretka z czerwonej porzeczkiJak zrobić idealną galaretkę z czerwonej porzeczkiO czym porozmawiamy w artykule:Galaretka z czerwonej porzeczki na 3 sposobyGęsta galaretka z czerwonej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki bez gotowaniaOdmiany galaretki z czerwonej porzeczkiDelikatna galaretka z czerwonej porzeczkiOryginalne dodatki do galaretki z czerwonej porzeczkiSos na bazie galaretki z czerwonej porzeczkiUlubiony deser dzieci z galaretką z czerwonej porzeczki

3 sposoby na zrobienie galaretki z czerwonej porzeczki

Galaretkę z czerwonej porzeczki można przygotować na kilka sposobów. Wybraliśmy 3 najprostsze i najszybsze, a co najważniejsze, masz gwarancję, że otrzymasz bardzo piękną i smaczną galaretkę. A różne dodatki sprawią, że będzie jeszcze bardziej interesująco. Ale o tym trochę później.

Gęsta galaretka z czerwonej porzeczki

Gęsta galaretka z czerwonej porzeczki
Gęsta galaretka z czerwonej porzeczki

Na 1 kg czerwonych porzeczek potrzeba 800 g cukru.

  1. Jagody umyj na durszlaku wraz z gałązkami.
  2. Umieścić w rondelku i energicznie mieszać jagody z cukrem przez około 10 minut. Otrzymasz gęstą pastę.
  3. Postaw na palniku i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.
  4. Przecedzić przez sito
  5. Przelej do wyparzonych słoików, zamknij pokrywki i zostaw na noc. Następnie możesz przenieść słoiki do lodówki.

Galaretka z czerwonej porzeczki bez gotowania

Galaretka z czerwonej porzeczki bez gotowania
Galaretka z czerwonej porzeczki bez gotowania

Na 1 kg czerwonych porzeczek potrzeba 1 kg cukru.

  1. Jagody umyj na durszlaku wraz z gałązkami.
  2. Wyciśnij sok za pomocą sokowirówki lub przez sito.
  3. Dodać cukier i energicznie mieszać, aż się rozpuści. Niektórzy ludzie trochę podgrzewają mieszaninę, aby cukier szybciej się rozpuścił. Najważniejsze, żeby go nie doprowadzić do wrzenia! Ale możesz obejść się bez ogrzewania.
  4. Pozostaw mieszaninę do stwardnienia na 6-8 godzin.
  5. Przełóż do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami.

Odmiany galaretki z czerwonej porzeczki

OSOBISTE DOŚWIADCZENIE. Nasz czytelnik Marii Romanczuk podaje własną wersję robienia galaretki termostatycznej. Sok z jagód wyciska sok za pomocą sokowirówki ślimakowej, miesza z cukrem, miesza, rozlewa do słoików i wkłada do podwójnego bojlera na 1 godzinę na poziomie 92 °C.

Niektórzy szefowie kuchni zalecają włożenie umytych jagód do żaroodpornej miski i włożenie ich do piekarnika na 10 minut, aby jagody lepiej puściły sok. Delikatnie przeciśnij sok przez sito, ale nie wyciskaj miąższu, aby galaretka była bardziej przezroczysta (miąższ można wykorzystać do kompotu). Dodać cukier, podgrzewać 5 minut na małym ogniu, przelać do słoików, odstawić na 10 minut, zamknąć pokrywkami.

Delikatna galaretka z czerwonej porzeczki

Delikatna galaretka z czerwonej porzeczki
Delikatna galaretka z czerwonej porzeczki

Na 1,5 kg czerwonych porzeczek potrzeba 1 kg cukru

  1. Oddziel jagody od gałązek. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz na ręcznikach papierowych.
  2. Przełóż jagody do dużego rondla. Zalać 100 g pitnej wody i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż jagody zaczną pękać i puszczać sok.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i delikatnie rozgnieć jagody wypukłą stroną łyżki cedzakowej lub tłuczka.
  4. Ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i mieszając łyżką doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 3-5 minut.
  5. Sok przecedź przez sito, nie ściskając zbytnio jagód, w przeciwnym razie galaretka nie będzie klarowna.
  6. Wlać do wysterylizowanych słoików. Pozwól ostygnąć. Przykryj plastikowymi pokrywkami. Włóż go do lodówki.

Oryginalne dodatki do galaretki porzeczkowej

Z ziół, owoców cytrusowych i przypraw można przygotować sto odmian galaretki z czerwonej porzeczki
Z ziół, owoców cytrusowych i przypraw można przygotować sto odmian galaretki z czerwonej porzeczki

Świat gastronomii jest duży i różnorodny. Przekonaliśmy się o tym po raz kolejny prosząc naszych czytelników o podzielenie się pomysłami na ulubione dodatki do galaretki porzeczkowej. Oto co nam się najbardziej podobało:

Czerwona porzeczka +

  • Mięta + płatki róż + różowy pieprz
  • Agrest
  • Sok malinowy
  • marakuja
  • Tymianek
  • Tkemali
  • Rozmaryn
  • Plasterki limonki, cytryny lub pomarańczy
  • Czerwona papryka + bazylia
  • Cynamon + kardamon
  • Skórka cytrynowa + goździki
  • Cynamon + anyż

OSOBISTE DOŚWIADCZENIE. Część naszych czytelników wykorzystuje galaretkę porzeczkową jako bazę do jasnych sosów do drobiu i mięsa. Niektórzy do gorącego soku dodają w tym celu posiekaną miętę lub estragon, inni dodają ostre chili. Julia Nikitina miesza gotową galaretkę z musztardą. Tatiana Tarasowa przygotowuje autorską mieszankę ostrej papryki, ziela angielskiego, liścia laurowego, cukru, soli i koniaku.

Sos galaretowy z czerwonej porzeczki

Posortuj jagody. Na kilogram jagód bierzemy pół szklanki wody, pół szklanki cukru, trochę soli, trochę przyprawy. Najpierw ugotuj jagody z solą i cukrem, aż zaczną pękać. Dodać przyprawy, gotować 10 minut, a na koniec dodać odrobinę koniaku. Przecieramy przez sito. Pozwól ostygnąć. Podawać do drobiu lub mięsa.

Ulubiony deser dzieci z galaretką z czerwonej porzeczki

Jana Wagnera Znalazłam przepis na nietypowy deser z galaretką z czerwonej porzeczki. Dzieci będą zachwycone!

Do zrobienia galaretki potrzebujesz:

  • 1,5 kg czerwonych porzeczek
  • 1,7 litra wody pitnej,
  • 200300 g cukru,
  • 300 g ciastek Savoiardi.
  • bita śmietana lub kwaśna śmietana do podania
  1. Porzeczki wraz z gałązkami umyć, gotować pod przykryciem w około 200 ml wody przez 5 minut8, następnie przetrzeć przez sito, dodać 1,5 litra wody.
  2. Dodać cukier do smaku, gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Szklaną formę wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż galaretką porzeczkową i ciasteczkami savoiardi.
  4. Wstawić do lodówki do rana. Podawać ze śmietaną, bitą śmietaną i świeżymi porzeczkami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czerwona porzeczkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja