Klasyk Krenoviny
Do przepisu
Chrzan klasyczny to taki chrzan, który będzie mile widziany na każdym stole! A żarty na bok, to przyprawa, w której zdaje się zachować samo lato. Jest pikantne, aromatyczne, jak to się mówi, pikantne – dobrze komponuje się z kanapkami ze smalcem na czarnym pieczywie z wódką oraz z gotowanymi ziemniakami, a także jako sos do ryb, mięsa i drobiu. Wykonanie klasycznego chrzanu jest bardzo proste, trwa długo – więc od razu zróbmy więcej! Tylko nie zapomnij otworzyć okien i stworzyć przeciąg w kuchni, aby nie płakać z chrzanu.
Złożoność: łatwo Kalorie: 33,34 kcal/porcję Porcje: 25 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 1,72 g/0,24 g/6,40PustySos, dressingSKŁADNIKI NA 25 PORCJI2 kg mięsistych pomidorów śliwkowych 250 g świeżych korzeni chrzanu 200 g czosnku 30 g soli Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować chrzan w klasyczny sposób, przygotuj pomidory: pokrój na ćwiartki, usuń nasiona wraz z płynem, nie będą tu potrzebne. Pomidory lekko posolić (wystarczy kilka szczypt soli) i umieścić na durszlaku, aby odsączyć nadmiar płynu.
Krok 2
Obierz czosnek. Chrzan obrać i pokroić na średnie kawałki.
Krok 3
Jeśli używasz maszynki do mięsa, najpierw zmiel czosnek, następnie chrzan, a na końcu pomidory. Jeśli masz robot kuchenny, dodaj wszystkie składniki partiami na raz. Chcesz uzyskać jednorodny sos z bardzo małymi, prawie niezauważalnymi kawałkami.
Krok 4
Dopraw sos solą w następujący sposób: najpierw wymieszaj sól z 4-5 łyżkami. l. chrzanem, poczekaj, aż sól się rozpuści, a następnie wmieszaj słony sos do głównej części sosu.
Krok 5
Sterylizuj słoiki lub butelki i butelkuj śmieci. Zamknąć, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, następnie włożyć do lodówki, w której przechowujemy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeżeli zależy nam na urozmaiceniu, a klasyczny chrzan wydaje nam się nudny, możemy dodać różne składniki, dość znacząco zmieniając jego smak – nie zmieniając jednak go w inną przyprawę. To jest na przykład:
- świeży imbir;
- cytryna lub limonka (sok i skórka);
- świeża ostra papryczka chili, czerwona i zielona;
- przyprawy (kminek, kolendra, ziele angielskie).
PRZY OKAZJI
Jeśli chcesz przechowywać chrzan bez chłodzenia, przyprawę zapakuj do słoików o pojemności około 300 ml i pasteryzuj w łaźni wodnej przez 15 minut, następnie zamknij, przykryj pokrywką, ostudź i przechowuj w ciemnym miejscu.